Tank: slavíme nové začátky!

Vydáno 08.12.2010 | autor: redakce

Tank je jedním z největších pojmů na poli britského metalu. Spolek, který se měl stát jedním ze zásadních pojmů scény známé jako New Wave of British Heavy Metal, se zrodil právě před třiceti lety. Exkluzivní rozhovor nejen o Tank nám poskytl kytarista Cliff Evans.

Tank: slavíme nové začátky! Tank: slavíme nové začátky!

Od založení Tank uplývá 30 let. Bude nějaká oslava?
Neslavíme třicetiny, ale spíš nové začátky. Nechceme žít v minulosti, radši načínáme novou éru v nové sestavě.

Zažili jste zlatou éru metalu v 80. letech i všechny následující roky. Jak vnímáš změny na hudebním poli, které se za tu dobu udály?
80. léta byla pro metal skvělá dekáda. V té době vzniklo neuvěřitelné množství ikon téhle scény a spousta z nich je dodnes při síle. 80. léta byla dobou vzniku zásadních hitů a spousta skvělých písniček z té doby přežila dodnes. Žánry jako New Wave of British Heavy Metal, thrash, progressive a glam zrodily celou plejádu dobrých kapel. V 90. letech se objevil grunge a rockové kapely, které byly jaksi tradiční. Několik dobrých jmen se rozhodně objevilo, ale trochu vyprchalo muzikantství. Po roce 2000 hudba začala ztrácet duši a být přeprodukovaná. Dneska si můžeš všechno stáhnout zadarmo a muzika se tak stává záležitostí na jedno použití. Naštěstí teď dochází k vlně nového zájmu o rock 80. let a lidem dochází, jak skvělá muzika se tehdy hrála.

Jaké pro vás bylo vydat desku v roce 2002, když poslední album Tank bylo z 80. let?
Bylo fajn prožít comeback a udělat album Still at War, ale neměli jsme za sebou kvalitní vydavatelství a nemohli to tedy pořádně dotáhnout.


Dnes je to o hodně jiné. Jak se cítít teď, kdy Tank znovu křísíte?
Vidíme naši budoucnost hodně optimisticky. Máme super sestavu, ve které hraje dávný člen Tank a já, plus noví členové Doogie White (Rainbow/Malmsteen), Chris Dale (kapela Bruce Dickinsona) a Dave Cavill (Zodiac Mindwarp). Tihle kluci fakt vědí, co je to rock, a dohromady hrajem super muziku, jak koneckonců ukazuje i naše nová deska War Machine. V roce 2011 k ní chceme odjet co největší turné, takže se všichni pořádně koukejte na přehledy koncertů kolem vás.

Co jsi vlastně dělal v době, kdy Tank nefungovali?
V letech 1991-2003 jsem hrál na kytaru u bývalého frontmana Iron Maiden Paula Dianna. V roce 1991 jsme založili Killers a podepsali smlouvu s vydavatelstvím s BMG, kde vyšla naše deska Murder One. Následovalo turné a další alba. V roce 2007 jsem založil vlastní vydavatelství Soundhouse Records. A teď jsem znovu na plný úvazek členem Tank.

Co bys o Tank řekl mladým čtenářům, kteří s vámi přijdou do styku poprvé až teď?
Je to kombinace hudebních vlivů každého z nás. Obsahuje klasické kytarové riffy a harmonie ze 70. let, ale má to energii nejnovějšího metalu ze současnosti. Ať vás baví jakákoli odnož rocku, musíte si poslechnout Tank.

www.tankofficial.com

text Jana Kománková
zavřít