Monkey Business: předvánoční kovbojka

Vydáno 21.12.2010 | autor: redakce

Na koncertě Monkey Business v pražské Lucerně to vypadalo jako na Divokém západě. K indiánům a kovbojům se na pódu přidali i hosté Jiří Korn a David Koller. Na místě byl náš kolega Viktor Mašát.

Monkey Business: předvánoční kovbojka Monkey Business: předvánoční kovbojka



MONKEY BUSINESS

15. 12. LUCERNA, PRAHA

Monk Is Not Dead!

Ke zcela klasickému předvánočnímu vystoupení přibyla letos opičkám jedna obrovská starost navíc. Díky štědrosti partnerské firmy, jež se na onom koncertě podílela, byly totiž lístky zcela zdarma k dostání formou jednoduché soutěže, kterou mohl vyhrát téměř každý. Zní to super – každý, kdo chce jít, dostane lístek a bude spokojený. Jenomže realizace tak jednoduchá není. Možnost získat lístek zdarma mimo jiné znamená, že na koncert jistojistě nedorazí obvyklá sorta platících, ale směs fanoušků, zvědavců a lidí, kteří někdy o Monkey Business už slyšely, ale dokud museli platit, tuto zábavu si odpírali.


A takovouto sortu lidí, kterou nikdo dopředu předem neodhadne, není lehké dostat na svou stranu – ostatně na začátku koncertu to tak opravdu nevypadalo, že by kompletně celý sál jásal nadšením. Z plakátu na nás shlížel Ondra Brousek v do Egypta laděné róbě, navíc s podtitulem „Tutanchamónův důvěrník“ – kdo ale očekával otroky v rouškách a královnu Tonyopatru, ten musel být hned z počátku koncertu velice překvapen. Mankáči se totiž rozhodli zaujmout něčím nečekaným, a tak do divokého západu laděnému odění vévodil indiánský oblek zpěváka Matěje Rupperta s čelenkou plnou per, po jejímž sundání přihlížející divák užasle zjistil, že Matthew protentokrát zvolil opravdu nevšední sestřih.


Ani výše zmíněné ale nenapomohlo většímu uvolnění publika při úvodním triu skladeb následovaných novinkovým rock'n'rollem, při němž se v sále bavil málokdo. Přeci jenom – sál v Lucerně nedovoluje ani skalním fanouškům, kteří jinak hrané skladby znají, sžít se s dříve neznaným kouskem. Už kvůli zvuku, jenž sice tentokrát na daný prostor jistě byl nadstandardní, bylo v Rock-A-Billy rozeznat, co přesně Matěj zpívá, nad návštěvníkovi síly. Dopředu žádní hosté anoncováni nebyli, ale fanoušci už dlouho vědí, že takovéto svým způsobem výjimečné akce se bez nějakých neobejdou a první se objevili hned z kraje. Jiří Korn si spolu s Prokopem Holoubkem z uskupení MIDI LIDI udělal výlet zpátky do dávné minulosti a bylo vidět, že píseň Karel nese asi čaj nezpívá každý den.


Ale i tak jeden z mnoha vtípků kapely konečně rozehřál do té doby vlažnější publikum, takže mohl následovat další pokus o jeho sblížení s muzikanty na pódiu. A to doslova – ke konci následné svatební písně začala parta indiánů a kovbojů na pódiu jamovat a vyzvala postupně „tři lidi z davu“, aby předvedli, co v nich je. Předem domluvená akce nesla své ovoce a onen dav návštěvníků spolknul tento sbližovací pokus i s navijákem a konečně začal s muzikanty souznít. Když se pak po kratším čase na pódiu objevil poslední host večera – David Koller – proces sbližování byl u konce a Chci zas v tobě spát si bez potřeby naléhání zpíval celý sál. Což zní moc hezky, ale jen do té doby, než si uvědomíte, že během večera se toto nestalo ani jednou při originální skladbě právě té skupiny, na jejímž koncertě jste se nacházeli.


Co bylo tím pádem téměř jisté, se potvrdilo při hymně Monkey Business, songu Saturday Night Is Over, kdy pro fanouška klasické skákání v refrénu znalo a umělo napodobit jen velmi malé množství těch skalních. Je tedy zřejmé, že koncert byl opravdu koncipován spíše pro seznámení se s interprety a jejich tvorbou pro náhodného přišedšího, aniž by urazil ty, kteří na ten tradiční předvánoční míří i jiné roky. Kapela díky tomu jistě získá pár nových obdivovatelů a těch stávajících moc neztratí - otázkou ale je, zda to přeci jen pro fanouška není málo, aby se s něčím takovým spokojil. To už ale posuďte vy sami.

4/7


text Viktor Mašát, foto Rudolf Vyhnálek

SETLIST: WHO KILLED MY LIBIDO, ALLAH TOOK MY TARTAR SAUCE, KINGS OF DISCOTEQUE, ROCK-A-BILLY, FATAL TEMPO, KAREL NESE ASI ČAJ, WEDDING SONG, INTERCOOLER, ID SONG, CHCI ZAS V TOBĚ SPÁT, ONA ŘÍKÁ, MONKEY TOWN, MJ IS 50, GUMBALL, PAYBACK, SATURDAY NIGHT IS OVER, PARTY SHIT PIECE OF MY LIFE

Fotoreport z akce najdete ZDE.

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít