Intro: Vítr změn

Vydáno 30.08.2007 | autor: redakce

Převážná část obsahu tohoto vydání se ohlíží za pomalu končícím létem a není divu, vždyť tzv. okurková sezóna je v hudebním slova smyslu prázdnou a dávno neplatnou frází, takže jsme se znovu museli setsakramentsky krotit, abychom se vešli do stanoveného počtu stran. Naštěstí máme expandující iREPORT.cz, který neustále nabírá na síle jak do obsahu, tak do návštěvnosti. Těší nás, že jste mu v létě věnovali ještě větší pozornost než v sezóně, i když jste měli jistě víc možností jak trávit volný čas, než jen vysedáváním u kompu.

Prázdninové období bylo syceno nejen přehršlí festivalů nebo samostatných open airů, ale cosi napovědělo i o další budoucnosti hudby jako takové. Tak třeba aktuální zpráva ze zámoří říká, že prodej digitálních alb v USA se v prvním pololetí zvýšil o 60 %, nedokázal však vyrovnat propad prodeje cédéček o téměř pětinu. Celkový prodej alb tak klesl o 15%. A další signál změn se ozýval v červenci z nejmasivnějšího hudebního projektu Live Earth, který na milióny návštěvníků a diváků apeloval mj. slovy: Kupujte muziku na internetu, ušetří se benzín na distribuci do obchodů. Ať už bude vyslyšen jakkoliv, dal trendu přechodu na digitální směřování hudby jasnou zelenou. A mohl bych samozřejmě uvést i další příklady odklonu od klasiky k moderně…

Přesto se pořád vyplatí produkovat i hmotné tituly a řada z posluchačů na ně nedá dopustit, protože hmatatelné dílo s hodnotným obsahem a v přitažlivé vizuální formě leckdy potěší víc než jen soubor dat v počítači. Z (ne)jednoho takového počinu se teď těšíme i my, protože se konečně podařilo zrealizovat dlouhoočekávané DVD Na Kloboučku. Bombardování naší redakce po vydání debutního dílu (tj. od června 2005) se žádostí o pokračování jsme konečně dokázali vyslyšet, s Michalem Pavlíčkem a dalšími tvůrci tohoto TV pořadu jsme se ponořili do obřího archivu a za podpory České televize a zúčastněných muzikantů sestavili další reprezentativní výběr s podtitulem Best Sessions. "Part 1" si můžete vychutnat právě teď, ten druhý vyjde jako bezplatná příloha REPORTU 12/07.

A to není jediná příznivá zpráva. Od příštího, tedy říjnového čísla bychom rádi udělali zásadní krok směrem k čtenářům, totiž snížili prodejní cenu! Při zachování rozsahu, atraktivity příloh a se snahou nadále zkvalitňovat náplň časopisu. A i když to pro malé vydavatelství, jakým je REPORT media, není rozhodně krok jednoduchý, přesto vás vyzýváme: napište nám, kolik by měl REPORT stát a my podle toho stanovíme jeho cenu.

Hodně příjemných zážitků s Kloboučkem a další dobrou muzikou!

Jarda Hudec, vydavatel

 

Intro: Vítr změn Intro: Vítr změn

zavřít