Intro - Wyrob si sám

Vydáno 30.04.2008 | autor: redakce

Filozofii DIY (do it yourself), vzniklou jako svobodomyslnou reakci na systém a ve snaze o uměleckou nezávislost, zná hudební scéna už od počátku 90. let. V dnešní překotné době prožívá renesanci, protože, jak známo, i mezi největšími světovými hvězdami se najdou tací, kteří před servisem nahrávacích koncernů dávají přednost „samovýrobě“ v rámci vlastních labelů.

Také na domácím trhu působí několik soběstačných kapel, které gramofirmy využívají často jen k distribuci svých desek, to ostatní řeší samy se svým managementem. Dogma, že hudebník má zůstat ponořen v muzice a nerozptylovat se ničím jiným, už je zkrátka passé, a u nás ani dost dobře takový princip fungovat nemůže. Známe spoustu muzikantů, kteří jsou nuceni nebo chtějí sedět na více židlích. Speciálním a nejvýraznějším příkladem takové všestrannosti je manufaktura jménem Wohnout.

„Cimrmani českého rocku“ nejenže léta těší své fanoušky zdařilými alby a koncerty, vedle toho ale obdivuhodně fotí, kreslí, modelují, píšou, vysílají, s invencí a bezbřehým vtipem provozují web, rádio, „balet“, dělají klipy a komiksy, ještě stíhají sportovat, cestovat, starat se o ženy, děti, psy… A čtenáře REPORTU navíc pravidelně obohacují o nevšední zážitky z cest, šňůr nebo jen tak ze života. Květnové číslo nevyjímaje – nalistujte reportáž s trvalou hodnotou!

Jarda Hudec, vydavatel

Intro - Wyrob si sám Intro - Wyrob si sám

zavřít