Intro: Edice REPORT

Vydáno 27.05.2008 | autor: redakce


Už devatenáct zářezů má na svém kontě kompilační řada Soundczech. Devatenáctka není nijak ohromující číslo, ale vezmeme-li v potaz, že jde jen o jeden z mnoha typů reporťáckých samplerů (byť nejžádanější a tudíž nejfrekventovanější), tak už tahle cifra představuje zmínky hodnou historii.

Ta začala už před devíti lety. Na model časopis + příloha jsme vsadili v roce 1999, hodně dávno před supplementovým boomem, který dnes zaplavuje tiskový trh. První vlaštovkou tehdejšího Rock Reportu byl výběr českých hitů a zanedlouho singl Dana Bárty. Premiérový Soundczech pak vyšel v březnu 2001 a byl koncipován jako pozvánka na Žebřík.

Ze sporadických pokusů se brzy stalo pravidlo. Následovaly kompilace punkové, groovové, loungeové, hiphopové, taneční, skejťácké, remixové, metalové, klasicky i moderně rockové. Možná si vzpomínáte na tituly Future Rock, Anarchy!, Masters, Grooves, Clubmix, Guitar Star, Boardel, Marijáš, Rock It, Street Noise, New Rocks a stále frekventovanější Fresh Energy. Vyšly i soundtracky (Matrix, Choking Hazard), festivalové kompilačky (sumarizující headlinery cz-sk festů nebo přímo věnované Rock for People, Trutnovu, Hradhouse, Big Fire Hat, Semtex Culture) a asi tucet dývek. Mezi nimi jsou populární TV výběry (Na Kloboučku, Noc s Andělem a květnové Ladí neladí), hudebně-fotbalová raritka Dry Videos, koncertní reminiscence (Live At Montreux) nebo profilové Story Michala Pavlíčka (to má i svou obsahově odlišnou audio podobu).

Až na výjimky vznikala CD a DVD s označení „R“ přímo v naší redakci, jsou tedy v tomto smyslu exkluzivní a jinde nedistribuované, na rozdíl od příloh většiny ostatních magazínů či novin, které spíš „překlápějí“ licence hotových alb a hlavně filmů. Dalším specifikem plodů „edice REPORT“ je jejich promo funkce, mající za cíl zviditelnit a avizovat aktuální nahrávky, podpořit jejich tvůrce, vydavatele, distributory, pozvat na koncerty, fesťáky atp.

Někteří z nich se pro tuto formu tak nadchli, že přes REPORT šíří rovnou regulérní alba, přičemž rezignovali na jinou distribuci – začalo to v lednu Matahari, kteří si dnes pochvalují zvýšený zájem fanoušků a promotérů, a hlásí se další a další…

Suma sumárum, celkově jsme s reportními příbaly na čísle 72. Budeme se snažit, aby i nadále vhodně doplňovaly obsah časopisu a stoprocentně plnily své poslání. Proto uvítáme další tipy a náměty, které by mohly obohatit náš release plán. A pokud si chcete doplnit sbírku o některý ze zmíněných disků, napište nám taky. Příjemný poslech.

Jarda Hudec, vydavatel

Intro: Edice REPORT Intro: Edice REPORT

zavřít