Intro: Metalománie

Vydáno 26.11.2008 | autor: redakce

„Tak jak vám sedí ta naše metalománie...“, vyřvával Aleš Brichta už za hluboké totality zlidovělý refrén. Také další pecky Arakainu M jako metal, Zdař bůh nebo Satanica s Luckou Bílou patřily v půlce osmdesátek k nejpopulárnějším. Jako většina tehdějšího rocku se masově šířily formou zašumnělých záznamů ze zábav a koncertů na kazetách, protože režim kapele právo vydat album dlouho odpíral – prakticky až do svého pádu v roce 89. V době, když svět válcovala Nová vlna britského metalu a zámořský thrash, si naše “hejvymetly” musely své místečko dlouho a tvrdě vybojovávat.

A tak se první oficiální československé metalové LP podařilo vydat Citronu, který zřejmě nebyl v Ostravě bolševikům tolik na očích, a to dokonce už v roce 86. Jmenovalo se nadějně (Plni energie), ale celá nahrávka jen chrčela a vrčela jak motorová pila, daleka úrovně západní produkce. Přesto se jí prodalo půlmiliónu, což je cifra, k níž dnes dospěje jen když jste celoevropská hvězda.

Uvodní Brichtův slogan nám posloužil jako název nového seriálu, pro který jeho autor Dan Folprecht sepisuje vzpomínky všech zásadních “kovotepců” té doby. A už z prvních dílů je patrné, že to bude čtení velmi zábavné, leckdy k neuvěření, pro mladší též poučné, pro starší až nostalgické. Podobně jako tomu bylo víc než rok se Životem punku.

Příjemné heavymetalové svátky přeje

Jarda Hudec, vydavatel

Intro: Metalománie Intro: Metalománie

zavřít