IMMIGRANT SONG

Vydáno 27.02.2009 | autor: redakce

Když se po otevření hranic začátkem 90. let sem tam ocitla v české muzice zpěvačka černé pleti, muzikant s dredy nebo jinak exoticky vyhlížející umělec, působilo to na scéně s více méně uniformní visáží stejně zvláštně jako těch pár cizinců běhajících po našich fotbalových trávnících. Mít například v kapele černošku bylo cosi extra a vlastně ani nemusela být zpěvačkou! Luboš Andršt by mohl vzpomínat, kterak angažoval americkou turistku Tonyu Graves, jež na pódium prvně vylezla až s jeho Blues Bandem.

Party typu Hypnotix, Švihadlo, Southern Cross či Forbidden Fruit nikdy v zemi, kde vládli Lucie a Kabát, moc neznamenaly, přesto byly nesmírně důležité pro pozdější, v daleko větší míře odehrávající se integraci cizích elementů do tuzemské kultury. Co si vzpomínám, tak první zcela „nečesky“ působící kapelou, o níž domácí média projevila trochu zájem, byli (díky filmu Šeptej) Colofactory – Pražáci vedeni Američanem Colinem Stuartem. Tyto a ještě pár dalších vyšlapaly cestu dnešnímu hudebním importérům. Nad cizokrajnými frontmany United Flavour, Prague Ska Conspiracy, Ohm Square nebo Chancers se už dávno nikdo nepodivuje a bere je jako přirozenou součást místního entertainmentu.

Počínaje tímto číslem vás budeme seznamovat s osudy těch přistěhovalců, kteří nejvýznamněji zasáhli do naší hudby a dozvíte se samozřejmě i to, v čem je naopak české prostředí natolik ovlivnilo, že tu zůstali natrvalo.

Jarda Hudec, vydavatel

IMMIGRANT SONG IMMIGRANT SONG

zavřít