Intro: Jeden hit stačí

Vydáno 30.06.2009 | autor: redakce

Dokážete si představit, že vám pouhé tři minutky, zhruba odpovídající délce radiového singlu, převrátí život tak, že do jeho konce můžete klidně usínat na vavřínech? Že složíte nebo nazpíváte jednu jedinou, ale o to hitovější pecku, která vám zajistí doživotní příjem a uznání. Podobný záblesk shůry zasáhl mnohé zpěváky a hudebníky. Ve článku Romana Jireše, který se jim věnuje, narazíte na osoby, po jejichž náhlém úspěchu jako by se slehla zem, i na interprety, kteří ač dělali co mohli další desítky let, nikdy svůj hitparádový triumf nezopakovali. Nemálo z nich se muselo smířit se „stigmatem“ jednoho hitu a doživotním faktem, že novináře a fanoušky nebude zajímat nic jiného.

Kategorie „one hit wonders“ není přesně definována a je tedy diskutabilní, kdo do ní patří. Přesně vymezený význam nemá ani omšelé slůvko „hit“, proto těžko usuzovat, zda do této společnosti patří jednorázový hitparádový premiant, který se už znovu do, dejme tomu, top 10 singles nedostal, nebo ten, na jehož ostatní nahrávky se prostě zapomnělo, ať už byly ve své době kdovíjak vysoko. Nebo sem spadá každý, kdo zabodoval jedinkrát celosvětově a přitom po další léta úspěšně účinkuje „jen“ v Evropě nebo ve své zemi? Eventuelně ten, kdo na špičce žebříčku nikdy nefiguroval, a do nebes ho vynesl až např. úspěch filmu, pro který byla zapomenutá píseň oprášena, nebo kapela, která bodovala s jejím remakem? A není tím určujícím kritériem nakonec to, že při vyslovení jména zpěváka nebo skupiny pokaždé naskočí jedna a tatáž skladba a pro další musíte lovit hluboko v paměti?

Řekl bych, že je to fuk, hlavním záměrem bylo připomenout zajímavý fenomén a zmínit aspoň některé autory a interprety melodií, které budou znít věčně. Diskuse na tohle téma bývá vždy živá, humorná až sarkastická - pokud se do ní chcete zapojit a přispět tipem na svého „zázraka“, pište na redakce@ireport.cz.

Pohodové léto, uvidíme se na festivalech!

Jarda Hudec, vydavatel

Intro: Jeden hit stačí Intro: Jeden hit stačí

zavřít