Belle & Sebastian: skotští The Smiths zahrají poprvé v Čechách

Vydáno 19.01.2011 | autor: redakce

V pražském klubu Roxy se 18. dubna vůbec poprvé přestaví skotská indie-popová skupina Belle & Sebastian, která má na nezávislé scéně výborné jméno. Kapela nahrála osm studiových alb. V Praze přestaví to aktuální Belle & Sebastian Write About Love z října loňského roku.

Belle & Sebastian: skotští The Smiths zahrají poprvé v Čechách Belle & Sebastian: skotští The Smiths zahrají poprvé v Čechách

V roce 1996 nevypadala hudební scéna v Británii moc růžově, alespoň pro tuhle kapelu. Hitparády vedli Oasis a britpop byl pravým opakem skromných písní z jejich debutu Tigermilk.

belle sebastian1

Zpěvák Stuart Murdoch našel spřízněné hudební duše v dalších členech kapely - Stevie Jackson (kytara), Isobel Campbell (violoncello), Richard Colburn (bicí), Chris Geddes (klávesy) a Stuart David (basová kytara). Album bylo nahráno pro Electric Honey Records – jako součást studentského projektu Stow College – na vinylu spatřilo světlo světa 1000 kusů.


Křest desky se konal v CaVa Studios v Glasgow a po albu se doslova zaprášilo. Zanedlouho se deska prodávala za rekordních £500. Kapela se ihned pustila do dalšího nahrávání.

V té době již měla kontrakt s Jeepster Records v Británii a s The Enclave v USA a do kapely přišla houslistka Sarah Martin. Album If You're Feeling Sinister bývá označováno za jejich mistrovské dílo, i když v té době nebyl ohlas tak velký.

Kapela se prostě vymykala všem "rockovým" zvyklostem. Turné se nekonala, spíš šlo o ojedinělé koncerty, neexistovalo mnoho fotografií skupiny ani rozhovorů s nimi. Jako by se všechny informace předávaly fanouškovskou tichou poštou.

Jestliže je If You're Feeling Sinister dnes hodnoceno jako jejich stěžejní dílo, následující album The Boy With the Arab Strap vyneslo kapelu do výšin a obecného povědomí díky sérii singlů. S The Boy With The Arab Strap debutovali na 12. místě britské hitparády a získali za něj cenu Brit Award v roce 1999 za Best Newcomer.


Na videoklip Belle & Sebastian ke skladbě I'm Cuckoo se podívejte ZDE.


Kapela začala více jezdit na turné v Evropě i v USA, a když se nevěnovala koncertování, stala se kurátory The Bowlie Festivalu v Camber Sands , kde vystoupili Mercury Rev, The Flaming Lips, Teenage Fanclub, Godspeed You Black Emperor a mnozí další. Bylo vyprodáno a desky pouštěli John Peel a Jarvis Cocker.

Členové skupiny se účastnili vedlejších projektů (Stevie a Chris s V-Twin, Mick s Amphetameanies, Isobel s Gentle Waves a Richard se Snow Patrol) a natáčeli své další album Fold Your Hands Child, You Walk Like A Peasant.

Nastoupila nová gramofirma - Rough Trade v roce 2002 – a ve skupině došlo ke změnám. Bob Kildea nahradil Stuarta Davida a Isobel se vydala na sólovou kariéru.

S novým labelem přišel i nový spolupracovník – veterán Trevor Horn, který spolupracoval s Frankie Goes to Hollywood, Sealem a Pet Shop Boys. Album Dear Catastrophe Waitress sklidilo kritický i komerční úspěch, následovalo pečlivě připravené turné, včetně vynikajících koncertů v Greek Theatres v Los Angeles a San Francisku a koncert zdarma v glasgowské botanické zahradě, kterou vidělo přes 10 000 diváků.

Osmé album The Life Pursuit vyšlo začátkem roku 2006 a odstartovalo dosud nejintenzivnější rok kapely.

Belle and Sebastian jsou významem přirovnáváni k The Smiths, Nicku Drakeovi, Love i samotnému Bobu Dylanovi.

zdroj: Sony Music, mp

zavřít