Pearl Jam: recenze jubilejního živáku Live On Ten Legs

Vydáno 24.01.2011 | autor: Marek Pros

Parta Eddieho Veddera slaví dvacet let existence. Jako dárek naděluje sobě a svým fanouškům živák Live On Ten Legs. Jak to rockové partě ze Seattlu v novém miléniu šlape? To se dozvíte v naší recenzi.

Pearl Jam: recenze jubilejního živáku Live On Ten Legs Pearl Jam: recenze jubilejního živáku Live On Ten Legs

live on ten legsPearl Jam
Live On Ten Legs (Universal)


Live On Ten Legs volně navazuje na dvanáct let starou kolekci Live On Two Legs a při srovnání obou výběrovek vůbec není poznat, že do toho Pearl Jam řežou už dvě dekády!

Živák nabízí šestnáct skladeb, které zvukově zremasteroval dvorní hudební inženýr kapely Brett Eliason, a dva covery. Hned první skladba alba Arms Aloft je interpretací songu od Joe Strummer & The Mescaleros. Druhá Public Image pochází z dílny Public Image Ltd., tedy bokovky Johna Lydona ze Sex Pistols.

Oba covery nenadchnou ani neurazí, spíš jsou sympatické z dramaturgického pohledu; Eddie totiž vysekl poklonu svým vzorům a ještě si u toho pořádně zařval jako starej pankáč.

Live On Ten Legs pořídili Pearl Jam během turné v období 2003-2010, přičemž těžiště playlistu tvoří (logicky) slavný debut Ten. Písně jako Alive, Porch nebo Jeremy znějí i po více než patnácti letech pořád skvěle a je důležité, že kapela nepropadá schematické rutině a šrotuje publikum kytarovým kombajnem bez ohledu na datum vzniku jednotlivých songů.

Z celé desky získáte příjemně šokující pocit, že i po dvaceti letech může parta čtyřicátníků nabídnout kromě muzikantské vyzrálosti i syrovou živelnost. Asi nejpozitivnějším zjištěním je ale vitálnost Pearl Jam. O kolika kapelách se dá v současnosti tvrdit, že mají i po dvou dekádách pořád potenciál nahrát ještě minimálně dvě tři kvalitní alba? 

Smysl vydávat výběrovku je vzhledem k oslavě 20. výročí vzniku skupiny asi dostatečně polehčující okolností (album totiž nepřináší zbla nic nového). Daleko sympatičtější a pro fanoušky "must have" záležitostí je speciální deluxe box. Ten kromě CD obsahuje také dva vinyly, čtyři plakáty menšího rozměru nebo pět fotek z koncertů. 

5/7

 
Tracklist alba Live On Ten Legs:
1. Arms Aloft
2. World Wide Suicide
3. Animal
4. Got Some
5. State Of Love & Trust
6. I Am Mine
7. Unthought Known
8. Rearview Mirror
9. The Fixer
10. Nothing As It Seems
11. In Hiding
12. Just Breathe
13. Jeremy
14. Public Image
15. Spin The Black Circle
16. Porch
17. Alive
18. Yellow Ledbetter

Marek Pros 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít