Nestárnoucí B.B. King oslaví 86 let světovým turné, do Čech zavítá v červenci

Vydáno 28.01.2011 | autor: PR

"Nikdy neříkej, nikdy". Tak měl odpovědět na tiskové konferenci v Sao Paulu v závěru rozlučkového turné v roce 2006 B.B. King na otázku, zda to skutečně bylo jeho poslední turné.

Nestárnoucí B.B. King oslaví 86 let světovým turné, do Čech zavítá v červenci Nestárnoucí B.B. King oslaví 86 let světovým turné, do Čech zavítá v červenci

bb king_liveB.B. King: bluesový král v PrazePřestože letos oslaví úctyhodných 86 let, jako by na něj čas neměl žádný vliv. Každý rok odehraje na neuvěřitelných 250 koncertů, jen v tuto chvíli čítá jeho harmonogram na sedmadvacet zastávek – Spojenými státy počínaje, přes Austrálii a Evropou konče.

Riley B.King, celému světu známý jako B.B. King, se narodil 16. září 1925 v Itta Bena v Mississippi. Je považován za nejlepšího bluesového kytaristu všech dob, hudebníka, který definoval rhythm & blues a přiblížil jej posluchačům na obou stranách Atlantiku.

Už v roce 1969 však díky crossoverovému hitu The Thrill Is Gone (coververzi písně Roye Hawkinse) a následném hostování na American Tour skupiny The Rolling Stones pronikl i k mainstreamovému publiku. Mladší generace jej pak mohou znát i zásluhou společného singlu s U2When Love Comes To Town z jejich alba Rattle and Hum.

Je mnohonásobným držitelem Grammy a autorem nespočtu hitů – namátkou Three O'Clock Blues (no.1, z roku 1951), You Don't Know Me (no.1, 1952), Please Love Me (no.2, 1953), You Upset Me Baby (no.2, 1954) nebo Sweet Sixteen, Part I (no.2, 1960).

V 80. letech byl uveden do rock'n'rollové síně slávy a získal Grammy za "celoživotní přínos". Byl mu udělen čestný doktorát nespočtem prestižních univerzit (Yale, Berklee College of Music, Rhodes College of Memphis, University of Mississippi či Brown University). Jeho jméno nese pět klubů, které najdete v Memphisu, LA, New Yorku a Connectitutu.

Pražský koncert B.B. Kinga se uskuteční 12. července v Kongresovém centru.



zdroj: Vis-Production, mp

zavřít