Letošní Grammy ovládli Arcade Fire, country a Lady Gaga

Vydáno 14.02.2011 | autor: redakce

V neděli 13. února proběhl 53. ročník hudebních cen Grammy. Kdo si odnesl nejvíce zlatých gramofonků a které album bylo loni nejlepší?

Letošní Grammy ovládli Arcade Fire, country a Lady Gaga Letošní Grammy ovládli Arcade Fire, country a Lady Gaga

lady g_grLady Gaga získala tři ceny GrammyVečer věnovaný Arethě Franklin odstartovala desetiminutovým koncertem pětice zpěvaček, které vzdaly hold osmnáctinásobné držitelce cen Grammy a jimž vévodila Christina Aguilera.

Aretha poslala z Detroitu do LA zdravici a omluvila se, že se kvůli nemoci nemůže osobně slavnostního ceremoniálu zúčastnit.

Grammy jsou hlavně přehlídkou zajímavých koncertních čísel, na 53. ročníku např. Lady Gaga představila svůj nový singl Born This Way (vzhledem k její pověsti proběhlo vše až překvapivě klidně).

Dále zahráli Muse (na Grammy vůbec poprvé), Bruno Mars, Justin Bieber a Usher, Bob Dylan, Eminem a Dr. Dre, Mick Jagger, Arcade Fire nebo Barbra Streisand.

Výsledky vedlejších kategorií byly oznámeny již před nedělním večerem, z těch hlavních se jako první vyhlašoval Nejlepší popový výkon dvojice či skupiny. Gramofonek si odneslo trio Train za skladbu Hey, Soul Sister (Live).

Příjemným překvapením byla kategorie Album roku, ve které zvítězila kanadská indie formace Arcade Fire; porazila tak Eminema, Lady Gaga i Katy Perry.

Nejvíce cen (celkem 5) letos posbíralo country trio Lady Antebellum, které bodovalo v žánrových kategoriích a slavilo úspěch i za píseň roku a nahrávku roku. Lady Gaga získala o dvě ceny méně.

Album roku Arcade Fire (The Suburbs)
Nahrávka roku Lady Antebellum (Need You Now)
Nejlepší píseň roku Lady Antebellum (Need You Now)
Nejlepší popové album Lady Gaga (The Fame Monster)
Objev roku Esperanza Spalding
Nejlepší rockové album Muse (The Resistance)
Nejlepší rocková píseň Neil Young (Angry World)
Nejlepší rapové album Eminem (Recovery) 
Nejlepší rap song Jay-Z a Alicia Keys (Empire State of Mind)
Nejlepší alternativní album The Black Keys (Brothers)
Nejlepší R&B album John Legend a The Roots (Wake Up!)

Celkem se vyhlašovalo 109 kategorií. Přehled všech vítězů najdete na oficiálních stránkách Grammy.

mp


lady g_gr
zavřít