Gabin jsou hudebními Dolcem & Gabbanou. Mají styl

Vydáno 19.02.2011 | autor: Daniel Maršalík

Oblibu nu-jazzových Gabin dokázal fakt, že koncert byl vyprodán a kdo si chtěl koupit lístek před vystoupením, měl prostě smůlu. Italové k sobě přitáhli několik známých osobností. Za všechny jmenujme elegantní výtvarnici Janu Krausovou se synem Adamem, nebo bývalého ministra školství a ještě více bývalého zpěváka kapely Lesní zvěř Ondřeje Lišku.

Gabin jsou hudebními Dolcem & Gabbanou. Mají styl Gabin jsou hudebními Dolcem & Gabbanou. Mají styl

GABIN
PALÁC AKROPOLIS, PRAHA
17. 2. 2011

gabin 2Filippo ClaryKdyby to nepokazil konec...

První, co mohl každý návštěvník Akropole vidět, byly záda zpěvačky Mii Cooper. Její šaty odhalovaly krásnou šíji a evokovaly plakáty se zpěvačkou skupiny Sade, které jsou na každé druhé pražské zastávce, a vlastně i obal alba Soldier of Love. Gabin nevědomky udělali ještě jednu reklamu na další plánovaný koncert. V průběhu večera zazněla i skladba Into My Soul, kterou ve studiové verzi zpívá také Dee Dee Bridgewater. Ta také stejně jako Sade už brzy vystoupí v českém hlavním městě.

Kapela vystoupila v pětičlenné sestavě, která působila velmi sehraným dojmem. I když při pozornějším sledování hlavních dvou představitelů Massima Bottiniho a Filippa Clary mohl divák nabýt dojmu, že semtam něco není, jak má být a něco se hroutí. Na výsledku to ale vůbec nebylo patrné, spíš se to dalo přičítat italské temperamentní komunikaci. Itálie se vůbec otiskla do útrob kapely. Itálie nemá jen značkové oděvní domy, ale také kapelu, která je ztělesněním stylu. Dokonce k tomu nepotřebují ani notebook s nakousnutým jablkem, který jinak má každá druhá nevýznamná skupina. Je zřejmé proč Gabin byli vybráni tvůrci Sexu ve městě, aby jejich píseň ozdobila serál.

Rozkošná angličtina Massima a Filippa se prolínala s vtipem jim vlastním a elegancí nechybující hostující zpěvačky Mii, která i v songu Lies obstála a vkusně zastoupila známého zpěváka Chrise Cornella. Koncert šlapal jak švýcarské hodinky od samého začátku a bylo to znát i na publiku. Přestože Palác Akropolis byl totálně vyprodaný, nikde nebyly nepříjemné strkanice a celkově zavládla dobrá nálada. Jako by sál byl plný inteligentních lidí. A i když zazněl největší hit kapely Doo Uap, Doo Uap, Doo Uap, party nekončila, návštěvnící nedávali najevo, že přišli právě kůli tomu, aby na vlastní uši slyšeli živě tento šlágr. Výkon kapely byl odměnen zpěvem publika v songu The Alchemist. Tolik úsměvů na tvářích Čechů nebývá zrovna často vidět.

Koncertu dlouho nešlo nic vytknout, skvěle zahrané písně, střídání starších a novějších songů, známějších skladeb s méně známými, skvělé nazvučení, výborná komunikace kapely s publikem a naopak. Jenže pak měly nastat přídavky. Lidé platící nemalé peníze za lístky si je zasloužili. Jenže bylo deset hodin a nedalo se nic dělat, v Akropoli živé hraní končí. Kde nastala chyba? Kapela přijela pozdě, dlouho zkoušela, nebo Palác Akropolis nezvládl nápor návštěvníků a Gabin začali, až se všichni dostali do sálu? Ať už to bylo jakkoliv, divák se mohl právem cítěn ošizený. Říká se, že v nejlepším se má přestat, ale toto bylo až moc hořké.

gabin 3Mia Cooper a Massimo Bottini

Daniel Maršalík
6/7

Fotoreport z koncertu: Gabin - foto: Angelika Špicarová

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít