JazzFestBrno představí progresivní domácí jazzovou špičku

Vydáno 11.03.2011 | autor: PR

Rekordní množství domácích kapel zařadili do programu pořadatelé jubilejního desátého ročníku mezinárodního festivalu JazzFestBrno. Od 13. do 21. dubna se do Brna sjede vybraná společnost tuzemských jazzmanů v čele s nejvýznamnějšími hybateli polistopadového jazzu u nás.

JazzFestBrno představí progresivní domácí jazzovou špičku JazzFestBrno představí progresivní domácí jazzovou špičku

„Letos slavíme desáté výročí Jazzfestu a na takové oslavě samozřejmě nemohou chybět domácí muzikanti. Jsme velmi rádi, že naše pozvání přijala v podstatě celá domácí špička - od stálic, jako jsou třeba Robert Balzar nebo Jaromír Honzák, až po skvělé nové projekty Davida Dorůžky nebo Tomáše Lišky," říká dramaturg festivalu Vilém Spilka.


Jazzový kytarista světové úrovně David Dorůžka vystoupí hned ve dvou kapelách: jako host švédských The Stoner a mezinárodního tria Tomáše Lišky s italským bandoneonistou Danielem Bonaventurou. Nabídku doplní zpěvačky Elena Sonenshine, Zuzana Lapčíková a Dorota Barová s kapelou Vertigo Quintet či výjimeční domácí instrumentalisté z kapel Limbo, Face of the Bass a kombinovaných sestav studentů nově vytvořeného jazzového oddělení Janáčkovy akademie múzických umění v Brně.

jazzJazzFestBrno 2011 se koná 29. 3. až 21. 4.

Festivalové návštěvníky čeká i celá řada dalších hostů, kteří nabídnou příznivcům jazzu a moderní improvizované hudby neopakovatelné hudební zážitky. JazzFestBrno si zachovává tradiční a osvědčený formát dvojkoncertů ve vybrané dny, doplněných o noční jamsessions. Vedle české jazzové ekipy se pochopitelně představí celá řada zahraničních hvězd, jmenovitě vysoce ceněná nová kapela basisty s českými předky Michael Formanek Quartet s úžasným klavíristou Craigem Tabornem, ruský saxofonista Dmitrij Baevsky v doprovodu kytarové legendy Joe Cohna, afroamerická zpěvačka Carla Cook, trio kytaristy Willa Bernarda, Mike Stern Band s guru fusion bicích Davem Wecklem a trio vynikajícího amerického bubeníka Dana Weisse. Původně avizovaného Davida Sancheze, jenž zrušil celé evropské turné, nahradí na závěrečném koncertě umělec, jehož jméno bude zveřejněno později.

Slavnostní úvod desátého ročníku s dvoutýdenním předstihem v rámci festivalového preview obstará hudební fenomén jménem Bobby McFerrin. Ten své vokální umění předvede zdejšímu publiku hned dvakrát – 29. a 30. března v hale Vodova.



Program JazzFestBrno 2011, 29. 3. – 21. 4.

29.3. Hala Vodova, 19:00
Bobby McFerrin (USA)

30.3. Hala Vodova, 19:00
Bobby McFerrin (USA)

13.4. Fléda, 20:00
Paradox (FRA)
Michael Formanek Quartet featuring Craig Taborn, Gerald Cleaver a Tim Berne (USA)

14.4. Městské divadlo Brno, 19:30
Dmitry Baevsky Quartet featuring Joe Cohn (RUS/USA/CZ/SK)
Carla Cook Quartet featuring Bruce Barth, Lonnie Plaxico a Bruce Cox (USA)
Mju:z
Jam session

15.4. HaDivadlo, 20:00
Face of the Bass (CZ)
Limbo Electro Acoustic (CZ)

16.4. Semilasso, 20:00
Štefan „Pišta" Bartuš Jazz Brothers featuring Andy Middleton (SK/GB)
The Stoner featuring David Dorůžka (SWE/CZ)
Jam Session

17.4. Semilasso, 20:00
Will Bernard Trio (USA)
Mike Stern Band featuring Dave Weckl, Tom Kennedy and Bob Malach (USA)
Jam Session

18.4. Fléda, 20:00
Zuzana Lapčíková Quintet (CZ/SK)
Elena Sonenshine (CZ)
Jam Session

19.4. Husův sbor, 20:00
Tomáš Liška Trio featuring Daniele Di Bonaventura a David Dorůžka (ITA/CZ)
Vertigo Quintet a Dorota Barová (CZ/SK)

20.4. Fléda, 20:00
Robert Balzar Trio (CZ)
Dan Weiss Trio (USA)
Jam Session

21.4. Semilasso 20:00
TBA

Předprodej vstupenek: Vstupenky je možno zakoupit v běžných předprodejích, v prodejní síti Ticketstream nebo na pokladně Městského divadla Brno. www.ticketstream.cz, www.mdb.cz

zdroj: Smart Communications, dm 

zavřít