Čechům chybí americký úsměv. Je na čase zvednout kotvy!

Vydáno 09.08.2016 | autor: admin

Burgerfest, který v září čeká 5. ročník, Street Food Rocks, Soundtrack Poděbrady, dvě restaurace Bejzment a pokračovat by se dalo výčtem dalších aktivit a konceptů, za kterými Zdeněk Střížek stojí. Má rád nové výzvy a je hrdým majitel Harleye…

Čechům chybí americký úsměv.  Je na čase zvednout kotvy! Čechům chybí americký úsměv. Je na čase zvednout kotvy!

Tvá restaurace je inspirovaná americkým snem, ty sám jsi několik let žil v USA, co jsi tam vlastně dělal?
Bylo mi 29 let. Chtěl jsem změnit životní styl, zjistit, jestli jsou tam trpaslíci místo lidí, nebo nejsouJ. Uklízel jsem obchodní domy a vařil. Bylo to ve stylu  fine dining, což je taková dražší zážitková restaurace, kde jsem přišel poprvé do styku s pořádný kusem masa dělaným na grilu přímo před hosty. V USA jsem vydržel 8 let, byla to pro mě vlastně taková osmiletá dovolená. Ameriku mám rád, lidi jsou tam stejní, jako všude jinde. Líbí se mi ale na nich, že se stále usmívají. Za každé situace. I když si o vás myslí svoje.

Jaký byl návrat do ČR? Nebyl to po osmi letech až moc veliký šok?
Problém. Jak žijete venku někde v cizině, tak se „přecvaknete“ na jejich život a pak se vrátíte do země, odkud pocházíte a zjistíte, že je to tady všechno vlastně jinak.
Po návratu jsem dostal pracovní nabídku otevřít dvě restaurace. Takže jsem dvě restaurace otevřel, pak šel dělat do hotelu a nakonec se mi splnil můj americký sen. Pracoval jsem v Čechách za americké peníze – v Hard Rock Café. Neoslovuje mě řídit se předpisy a návody na výrobu čehokoli. Jsem kreativní jedinec a občas mám problém s autoritami J. Z toho důvodu jsem se rozhodl otevřít svojí vlastní restauraci, kde zužitkuji zkušenosti a vědomosti nejen o burgerech.

Karel Kašák: Život je super párty, sedět někde v koutě by byla neskutečná škoda

Tak vznikl Bejzment?
Ano, je to takový americký styl života. Být COOL a IN za každou cenu. Otevřel jsem ho nejdřív na Břevnově. Tenkrát tam byla všude česká kuchyně, chtělo to něco jiného.
Když přijdete do naší restaurace, jste úplně v jiném světě. Přichází k nám lidi, kteří Ameriku znají a mají ji rádi, chtějí se tam podívat nebo vrátit, ale nemohou tam vycestovat. Burgrárny tehdy ještě nefrčely jako teď, bylo jich celkově málo a těch dobrých ještě míň.

Říkal sis někdy, že byl špatný nápad se do toho pouštět?
Prakticky od začátku. A i teď, když jsme známí, spolupracujeme s dobrými jmény, s velkými firmami, si to říkám v podstatě pořád :).

Provozuješ dvě restaurace, k tomu připravuješ každoroční Burgerfest, začínáš pracovat na street festivalech, na Rock for People, s Michalem Dvořákem z Lucie připravuješ Soundtrack Poděbrady. Máš vůbec nějaký čas na odpočinek?
Jsem asi závislák na práci. Mám pod sebou několik oveček, o které se musím starat. Když nepracuju, tak přemýšlím o tom, co všechno budu muset dělat (smích). Ne, když nepracuju, tak jdu třeba do fitka, nechat si namalovat nějaký ten obrázek s doživotní zárukou, nebo se někam projet na motorce, prostě si užít. Rád si plním svoje sny. Třeba teď jsem si pořídil motorku značky Harley Davidson, kterou jsem vždycky chtěl. Když je ta možnost ji mít, tak ji prostě mám. Žiju ze dne na den, ale mám určité mety, za kterými si jdu.

Adina Mandalová: Moje mandaly vítr nerozfouká…

Jaké máš teď plány? Budete třeba otevírat další pobočku?
Ne, další pobočku nechceme. Máme dvě restaurace, k tomu máme od května do září celou sezónu festivaly. Mít ještě další restauraci, to by bylo už přes čáru, ale možná budu trochu fušovat do jiného gastro oboru. Navíc mám pocit, že se blíží konec mojí zdejší dovolené.

Zase plánuješ jet do USA? A co bude s Bejzmentem, když odjedeš?
Ne, někam jinam. Bejzment bude, já budu v Evropě. Někde blízko, abych tady mohl být, když bude problém. Ale uvidíme. Nechci ještě vůbec prozrazovat, kam budu mít namířeno.

Co ty a Jack Daniel's?
Jsem moc hrdý, že jsme takovou jeho dvorní burgrárnou. Jack je pojem ve světě, ikona dnešní doby. Značkou, kterou každý hned pozná.  Spolupracujeme už tři roky. Mimo jiné máme jeden burger, Jack Daniel's Honey, do kterého přidáváme medového Jacka do omáčky. Je to náš nejúspěšnější burger na festivalech, i v naší v restauraci, protože ta omáčka je trochu zvláštní a nasládlá. Není to nic, co byste mohli koupit někde jinde. Všechny naše recepty jsou originální stejně jako Jackova whiskey. Do naší JD rodiny jsme navíc tento rok přidali také Independent Jack 150 burger s omáčkou z Gentleman Jack a demi-glace. Tento burger je určený hlavně těm, kteří chtějí okusit skutečnou americkou nezávislost :).

Americký mistr střihů: V padesáti jsem v Praze začal nový život

A co bys mu popřál k 150. narozeninám?
Pro restauraci hodně strávníků, pro Jacka hodně „pijáků“, ale to trošku zavání anarchismem. Takže přeji minimálně dalších 150 let.

PR, foto Konektor PR

Hledej barel Jack Daniel´s

V rámci oslav 150. výročí od založení značky budeme pátrat po barelech Jack Daniel´s s hodnotnými cenami uvnitř. Od začátku července jsme na našem FB zveřejnili indicie k místům, kde se budou barely nacházet. Slavit s námi 150. výročí můžete během léta na různých festivalech. Více informací na www.jackdaniels.cz.

Oslavy vyvrcholí 10. a 11. září na pražském Burgerfestu. Informace o festivalu najdete na  www.burgerfest.cz a můžete na něm ochutnat i náš nezávislý burger.

Recept na krutopřísnej Gentleman „independent“ Jack burger od Zdeňka Střížka z Bejzmentu

4 porce

600g hovězí maso přední mleté
100g strouhané goudy a anglického čedaru
0,1 l demi-glace
0,02 Gentleman Jack na vaření
4 plátky uzené snídaňové slaniny
4 lžíce majonézy
0,05 l chipotle salsy (pikantní salsa z uzených mexických papriček)
50g lístků červené řepy
4 burgerové bulky
sůl, pepř
1 x gril nejlépe na dřevěné uhlí))
4x 0,04 Gentleman Jack na trávení

Hovězí maso rozdělíme na 4 stejně velké porce a vytvarujeme do kulatých placek cca 1 cm silných. Osolíme, opepříme a položíme na rozpálený gril. Maso grilujeme z každé strany cca 4 minuty, aby maso bylo propečené na vrchu a uprostřed růžové a šťavnaté. Uzenou slaninu přidáme do grilu k masu a pečeme dokřupava. Pečenou slaninu nakrájíme na drobné kostky a necháme vychladnout.
V mezičase si připravíme chipotle majonézu. Chipotle salsu nebo nasekané uzené chipotle papričky smícháme s majonézou a dáme do chladu.Strouhaný sýr smícháme v misce s nakrájenou křupavou slaninou a posypeme jím burgery. A necháme sýr na mase pořádně rozpéct. Na malé pánvičce nebo v malém hrnku ohřejeme na mírném ohni demi-glace do kterého přidáme 0,02 Gentleman Jack whisky, který později použijeme k přelití burgerů. Burger bulky podélně rozřízneme a lehce opečeme na grilu společně s masem.Vnitřní strany opečených burger bulek potřeme chipotle majonézou. Na spodní potřenou bulku dáme opečené maso se zapečeným sýrem a slaninou, přelijeme omáčkou demi-glace a navrch dáme lístky z červené řepy. Takto vymazlený burger přiklopíme vrškem opečené bulky, abychom dodali našemu výtvoru ideální tvar.Pusu otevřeme dokořán a do burgeru řádně zakousneme. Jako nástroj používáme ruce. Do whiskovek nalejeme 4 pánáky Gentleman Jack a tu burgerovou dobrotu pořádně spláchneme, aby se nám pěkně trávilo.

Náš tip
Burgery můžeme udělat z 100% hovězího mletého předního masa v poměru 80% masa a 20% tuku, aby byl burger krásně šťavnatý. Pro milovníky ostřejších pokrmů doporučujeme přidat grilovanou čili papričku.

zavřít