Axl Rose z Guns N´Roses: Uječený potížista

Vydáno 12.08.2011 | autor: redakce

Když se neznámému hackerovi loni v srpnu podařilo na Twitteru dostat na konto Axla Rosea (49) a publikovat zprávu, že všechny koncerty Guns N’ Roses jsou zrušené, mnoho lidí se vzhledem k jeho pověsti nespolehlivého potížisty ani nedivilo. Axl totiž patří k největším rickovým spratkům.

Axl Rose z Guns N´Roses: Uječený potížista Axl Rose z Guns N´Roses: Uječený potížista

axlcrouchhammerstein

Na celosvětovém turné v roce 2010 Guns N’ Roses propagovali své v bolestech se rodící album Chinese Democracy, které debutovalo na prvních místech hitparád ve třinácti zemích. Tím, že nakonec po 15 letech příprav s náklady 13 milionů dolarů přece jenom vyšlo, ztratilo šanci na titul „nejdražší nevydané album v historii“.

„Evropa pro mne byla vždy něčím výjimečným. Po skvělých zkušenostech z předchozích koncertů jsme opravdu nedočkaví a těšíme se na návrat před tak skvělé publikum,“ nechal se před vystoupením v Praze slyšet zpěvák neblaze proslulý svým běsněním na pódiu i mimo něj. Jakoby už zapomněl na „vtípek“ z vystoupení před čtyřmi lety, kdy nechal tisíce lidí v O2 Areně dvě hodiny čekat na svůj příchod. „Jsme tam, abychom zahráli to, co máme. A pokud to znamená přijít o dvě hodiny později a udělat parádní show, jdu do toho,“ tvrdil Axl, který opožděné pražské vystoupení nakonec odehrál ve velkém stylu.

POTÍŽE A INCIDENTY
Výčet Axlových průšvihů je skutečně pestrý a to, že patří k největším rockovým spratkům, neomlouvá ani dětství týraného děcka z rozvedené rodiny, pokrytecky vychovávaného podle Bible v prostředí domácího násilí.

Už v mládí měl Axl problémy s policií, byl zatčen více než dvacetkrát a obžalován z činů jako opilost na veřejnosti a napadnutí. V rodném Lafayette mu hrozil kriminál, a tak na radu právníka Axl opustil město a odešel do Los Angeles, kde se později stal členem Guns N’ Roses, jedné z největších rockových atrakcí počátku 90. let.

guns n roses 90s„Život je na hovno, ale v tom krásném slova smyslu,“
prohlásil lídr kapely, jejíž výtržnosti spolehlivě plnily stránky novin. Tak namátkou: na světovém turné po vydání alb Use Your Illusion I a Use Your Illusion II v červenci 1991 skočil Axl při koncertě v St. Louis z pódia na fanouška, který si koncert nahrával na kameru. Kapela koncert ukončila a podnítila tak vznik nepřístojností. Další nepokoje nastaly v srpnu 1992 v Montrealu, kde Axl na koncert přišel pozdě a po odehrání několika písní odešel, údajně kvůli trablům s hlasem. Bez problémů se neobešlo ani americké turné v roce 2002. První koncert byl zrušen, neboť se na něj Rose nedostavil a opět propukly výtržnosti. Po odehrání několika vystoupení se Rose nedostavil na koncert ve Philadelphii a promotér zrušil zbytek turné. Věrný své pověsti divokého rockera zůstal Axl například i v roce 2006 ve Stocholmu, kdy byl zadržen pro násilné chování a ničení hotelového pokoje. Před hotelem navíc kousl do nohy pracovníka ochranky.

CO MU NEPŘIŠIJEME
Ačkoliv je Axl podle všeho sebestředný a nevyzpytatelný magor, v případě obviňování z drogové závislosti nebo odporu ke gayům je v tom asi nevinně. Guns N’ Roses se po úspěšném debutu Appetite For Destruction „proslavili“ užíváním velkého množství drog, ovšem Axl jich v té době naopak zanechal. Tvrdí, že patří k osobám, kteří necítí abstinenční příznaky a nechtěl si vybudovat tak silný návyk jako například Slash.

Nevycválaní mladíci z jeho kapely to opravdu přeháněli. Slash, Duff McKagan a Steven Adler byli často během koncertů pod vlivem drog a alkoholu. Podle některých svědků prý při jednom koncertu museli Slashe na pódium doslova dotlačit a on po jeho skončení ztratil vědomí.V roce 1989 byli Guns N’ Roses nominováni na několik American Music Awards. Nadraní McKagan a Slash při přebírání ceny mluvili vulgárně a kvůli incidentu byly následující přenosy vysílány s pětisekundovým zpožděním. V roce 1990 při nahrávání ambiciózního projektu Use Your Illusion bubeník Adler nebyl v důsledku svých potíží s kokainem a heroinem schopen spolupracovat.

guns n roses9292Za rasistu a odpůrce gayů byl Axl označen v souvislosti s vydáním neřadového alba Lies, protože v textu písně One In A Million se objevila slova niggers (negři) a faggots (buzeranti). Axl obvinění popřel a na důkaz svého předsudky nezatíženého vztahu ke gayům na MTV Video Music Awards vystoupil spolu s Eltonem Johnem v písni November Rain. V roce 1992 pak zahráli Guns N’ Roses na koncertu uspořádaném k uctění památky Freddieho Mercuryho.

JE SNADNÉ HO NESNÁŠET
Mít Axla plné zuby není k vzhledem k jeho klackovitému chování nic těžkého. Axl se například často dostával do sporů s Kurtem Cobainem z Nirvany, oba se navzájem nenáviděli, v médiích se pomlouvali a uráželi. Do sporu se Axl dostal také s Vincem Neilem z kapely Mötley Crüe. Když v roce 1998 opustili kapelu Duff McKagan a Matt Sorum a následovali tak Slashe, zůstal Axl jediným členem z původní sestavy. Někteří fanoušci jej proto viní z rozbití kapely.

Před šesti lety dokonce spor Axla s kytaristou Saulem Hudsonem a baskytaristou Duffem McKaganem skončil u soudu, když ho bývalí kolegové obvinili, že je svévolným chováním připravil o částku ve výši přesahující 25 milionů korun. Šlo o to, že aniž to s nimi konzultoval, Axl rezolutně odmítl nabídku hollywoodských producentů, kteří chtěli použít některé ze starších hitů skupiny v připravovaných filmech, čímž je připravil o tučné tantiémy. A přestože Rose už není žádný dvacetiletý kluk, rotyku dělá pořád: před několika měsíci obletěla svět zpráva, že zmlátil dotěrného fotografa, o něco později pak informace, že se soudí s bývalým manažerem o pět milionů dolarů. Milý chlápek, jen co je pravda... ale pozornost na sebe strhnout umí jako málokdo.

photo_chinese_d_300cmyk2JAKO KOČKA S MYŠÍ
V roce 2012 se otevře pro Guns N’ Roses možnost vstoupit do Rock and Roll Hall of Fame. Hudební kritici i fanoušci to vidí jako příležitost k obnovení původní sestavy. Dát dohromady fenomenálního kytaristu Slashe, který z kapely definitivně odešel v roce 1996, a Axla se však zdá nadlidský úkol. „Nezáleží na tom, kolik peněz nám hodí do tváře, nemáme důvod se dát dohromady, ledaže by mezi námi byl vzájemný respekt a porozumění... a od toho jsme hodně daleko,“ prohlásil nedávno Slash.

Oba si již řadu let nacházejí stále nové a nové důvody, proč na sebe kydat špínu. Loni povýšil Axl svoji nenávist ke Slashovi na novou úroveň. „Předpokládám, že s bývalým baskytaristou Duffem bychom mohli hrát prakticky cokoli kdekoli, ale je naprosto nulová šance, že bych měl mít co do činění se Slashem,“ nechal se slyšet. „Stručně řečeno, považuji ho za rakovinný nádor, který je nejlepší odstranit nebo se mu úplně vyhnout.“

Letos v březnu Slash pro americký magazín Starpulse označil Axlovu schopnost „být složitý“ za jednu z jeho nejlepších vlastností. „Já se na svět dívám černobíle. To ale nutně neznamená, že tak to je správně. Axl vidí věci ve velmi pestré škále barev a já to nemohu jen tak odsoudit, protože takový je prostě on. Takže se snažím hovořit o jeho charakteru pohrdavě, protože to dělá jeho egu zkurveně dobře,“ prohlásil.

text: Roman Jireš a Katarína Straková, foto: archiv


axlcrouchhammersteintop

 

zavřít