Nikki Sixx: Drsné rande s heroinem

Vydáno 09.09.2011 | autor: redakce

V dobách největších orgií utrácel denně tisíce dolarů za drogy v množství, které by složilo stádo buvolů. Žíly měl rozpíchané tak, že nenašel místo pro další vpich. Přežil svou klinickou smrt. A také se stal jednou z hlavních postav mýty provázených glamrockových Mötley Crüe. Nikki Sixx.

Nikki Sixx: Drsné rande s heroinem Nikki Sixx: Drsné rande s heroinem


Klíč ke svému dospělému projevu plnému vzteku, odporu, nenávisti a drogové sebedestrukce hledal v nejistotě a neklidu, které provázely jeho dětství. Narodil se 11. prosince 1958 v kalifornském San José jako Frank Feranno. Otec ho i s mentálně postiženou sestrou zanedlouho opustil. Ani na sestru si Sixx z dětství nepamatuje, protože žila v ústavu. Už jako vyléčený narkoman a otec dětí ji chtěl po létech navštívit, ale nestihl to, jelikož předčasně umřela.

RECENZE: The Dirt, film o šílených začátcích Mötley Crüe

Když mu bylo 21, tak svému otci zavolal. Bylo to v době, kdy mezi drogovými orgiemi a životem na periferii zoufale potřeboval nejen peníze, ale také si uvědomit, kam vlastně patří. Otec mu ovšem řekl, že žádného syna nemá. Zklamaný a naštvaný mladík se soudně nechal přejmenovat a stal se z něj Nikki Sixx. Smrt Franka Feranna mladšího pak vložil do textu písně On With The Show.

MARIHUANA V SEDMI LETECH


Matka byla farmářská dívka z Idaho, nicméně právě po ní zdědil jistou nespoutanost a divokost. Žila neklidný život, což mělo za následek mimo jiné to, že malý Sixx poprvé okusil marihuanu v době, kdy jiní končí studium slabikáře, tedy v sedmi letech. Údajně kouřil společně se svou matkou....



Poté (nikoli ovšem bezprostředně po onom jointu) jej vychovávali prarodiče, kteří se zase stěhovali z místa na místo. Neměl přátele, kamarády a byl terčem posměchu. Tak se naučil rvát. V Idaho začal prožívat naplno pubertu ve společnosti sexu, drog a rokenrolu. Prarodiče si s ním nevěděli moc rady, a tak jej poslali zpátky za matkou do Seattlu.

Tam ovšem nevydržel dlouho. Svůj odchod do dospělého života zvolil stylový. V hospodě si hluboce rozřízl ruku a na policii nahlásil, že jej napadla matka. V rámci mimosoudního vyrovnání se pak dohodli, že on stáhne žalobu a ona jej pustí dělat si, co chce. Bylo mu 17.

Film The Dirt o Mötley Crüe: Co je pravda a co lež?

Odstěhoval se do Los Angeles, poslouchal Cheap Tricks, Kiss a New York Dolls, jehož lídrovi Johnnymu Thundersovi se chtěl podobat. A začal snít o rockové kapele.



První angažmá našel ve skupině Sister, později ve formaci London. To už se znal s bubeníkem Tommym Lee, s nímž v roce 1981 založil Mötley Crüe. Na inzerát se seznámili s kytaristou Mickem Marsem a po delší době námluv se připojil i zpěvák Vince Neil. Dráha kapely, která se díky životopisné knize Mötley Crüe: The Dirt dočkala označení „rocková skupina s nejhorší pověstí na světě“, mohla začít.

ANIMÁLNÍ CHOVÁNÍ JAKO UMĚNÍ


Čím většího úspěchu kapela dosahovala a čím více se šířil její věhlas po Spojených státech, tím více její členové propadali do drogových a alkoholických závislostí. Čím více měli vyprodaných koncertů, tím více groupies prošlo jejich hotely, šatnami a dalšími mnohdy nepříliš vábivými prostory. Na turné prý podle svých vzpomínek provozovali sex všude, s kýmkoliv, s desítkami groupies, se slečnou manažera jejich nahrávací firmy nebo s partnerkami spoluhráčů z kapely. Při rozhlasových interview močili ve vysílací místnosti a prováděli i další zvěrstva. „Domnívali jsme se, že jsme pozvedli animální chování na formu umění. Pak jsme ale potkali Ozzyho...“ říká Sixx v biografii kapely nazvané The Dirt.

Kvůli věčnému životu na turné nebyl schopen navázat vztah nebo si vybudovat domov. V roce 1987 během turné k albu Girls, Girls, Girls dosáhla jeho závislost vrcholu. Před Vánoci toho roku se už poněkolikáté předávkoval a v sanitce už ho dokonce prohlásili za mrtvého. Jeden z lékařů to nicméně stále nechtěl vzdát a po dvou adrenalinových injekcích do srdce a hrudi se Sixx nakonec zázračně probral. Hned po převozu do nemocnice z ní utekl a doma si šlehl další dávku.

„V průběhu těch let se mě lidi pokoušeli omlouvat a říkali, že se ze mě stal narkoman kvůli členství v Mötley Crüe... Ale já si to nemyslím. Ten geniální nápad pochází jen z mojí vlastní hlavy,“
napsal Sixx v knize Heroinový deník, která popisuje jeho nejhlubší pád v letech 1986 a 1987. „Alkohol, acid, kokain... to byly jen takové aférky. Zato když jsem se setkal s heroinem, doopravdy jsem se zamiloval,“ říká s odstupem.



Dokázal ale najít sílu a podstoupil léčbu, nakonec úspěšnou. Komerčně nejúspěšnější album Mötley Crüe Dr. Feelgood z roku 1989, které jako jediné v kariéře skupiny dosáhlo vrcholu americké hitparády, už většina členů natáčela střízlivá a bez drog.

NOVÉ ALBUM O STARŠÍCH ÚLETECH


Po různých personálních obměnách, během klesajícího zájmu a po nepříliš úspěšných deskách se kapela na počátku tisíciletí odmlčela. Sixx se věnoval kapelám 58 a Brides of Destruction, vychovával děti a žil život pracujícího rockera. Díky svým zkušenostem z mládí také v minulosti založil nadaci Running Wild In The Night, která pomáhá financovat síť středisek pro mladé lidi v potížích.

V roce 2005 se kapela dala dohromady v původní sestavě a absolvovala úspěšné turné. Předloni vydala desku Saints of Los Angeles, „příběh inspirovaný našimi písničkami z The Dirt o špinavých jehlách, zničených myslích, bitvách v hudebním průmyslu a spoustě sexu“.

text: Dušan Kütner foto: archiv
 

Témata: Nikki SixxMötley Crüe

zavřít