Al Jourgensen z Ministry: Ministr šílenství

Vydáno 04.11.2011 | autor: redakce

Frontman industrial-metalových Ministry je vším, jen ne typickou rockstar. Není sympaťák, při hovoru s médii a fanoušky je většinou skoupý na slovo a nevyhledává světla reflektorů. Tento výstředník, který před měsícem oslavil třiapadesáté narozeniny, je jednou z nejdůležitějších postav (nejen) americké alternativní kultury posledních třiceti let.

Al Jourgensen z Ministry: Ministr šílenství Al Jourgensen z Ministry: Ministr šílenství

loveplanet7294Allen David Jourgensen se narodil v Havaně v roce 1958, jeho rodina se ale krátce na to přestěhovala do Spojených států. Jeho otec byl automobilovým závodníkem a v tomto prostředí se také zřejmě zrodila Alova vášeň pro rychlá auta a tvrdou muziku. Na kytaru začal hrát ještě na základní škole, v čem ale měl také předčasný "talent“, byly drogy. S těmi začal mít problémy již od čtrnácti let a neopustily ho po velkou část jeho kariéry. Traduje se také, že při baseballovém zápase dostal pálkou do hlavy, což mu způsobilo problémy s rohovkou, kvůli kterým nosí často černé brýle. Vystudoval univerzitu v Coloradu, v té době se živil mimo jiné jako DJ  a pracoval v obchodě s deskami.

„Alien“ Jourgensen, jak se mu také říká (další přezdívky jsou například Hypo Luxa, Dog, Alien Dog Star nebo Buck Satan), začal na konci 70. let hrát v new wave/synth pop kapele Special Affect. V roce 1981 založil Ministry, jejichž hudba se ale tehdy hodně lišila od té, co známe dnes: v podstatě šlo o elektroniku s popovými prvky.

DROGY A TRABLE
Změna nastala v roce 1988, kdy Ministry vydali album The Land Of Rape And Honey, na kterém Jourgensen znovuobjevil kytaru, tentokrát s hojnou dávkou distorze. Zvuk se stal podstatně agresivnější, chladnější a temnější. „Punk rock mě velmi ovlivnil stejně jako základní metalové kapely  a také Led Zeppelin, Rolling Stones, Pink Floyd a skupiny hrající Southern rock,“ řekl ke svému zdroji inspirace. Právě na Land... se zrodila fúze industriální hudby a metalu, kterou už pak Ministry neopustili.

ministry aljourgensenJourgensen, který kromě kytary a zpěvu ovládá také klávesy a harmoniku, se během své kariéry zapojil do nespočtu projektů, spolupracoval s bývalým zpěvákem Dead Kennedys Jellem Biafrou (skupina Lard), členy Front 242 (kapela Revolting Cocks), Skinny Puppy, Cabaret Voltaire nebo zpěvákem skupin Minor Threat a Fugazi Ianem MacKayem.

Jediný problém, který mám s drogami, je ten, že občas dojdou,“ řekl. Jourgensenovy potíže s omamnými látkami se ale postupně zhoršovaly. V roce 1995, tedy po vydání zřejmě komerčně nejúspěšnější desky Ministry Psalm 69: The Way To Succeed And The Way To Suck Eggs, jej policie zatkla za držení drog a dostal za to podmíněný pětiletý trest. Jourgensen tvrdí, že s drogami přestal v roce 2003, kdy kvůli kousnutí jedovatého pavouka málem přišel o ruku. Tehdy si prý uvědomil, že se musí mírnit. „Dostal jsem druhou šanci v životě a nechci nechat uplynout ani minutu bez toho, abych si jej užil,“ vysvětlil.

Lídr Ministry ale není pouhým muzikantem. Má svůj label 13th Planet Records, který vydal kromě desek Ministry také například alba Prong nebo Ascension Of The Watchers zpěváka Fear Factory Burtona C. Bella. Jourgensen rovněž skládá filmovou hudbu a sám si také zahrál menší roli ve snímku A.I.: Umělá Inteligence. Necítí se být hvězdou a nezajímají ho celebrity. „Nikdy jsem neviděl Osbournovy, nikdy jsem neviděl Paris Hilton. Raději si něco přečtu,“ tvrdil přesvědčivě.

ministry s1KONCERTNÍ DERNIÉRA
Ve svých textech popisuje své zkušenosti s drogami a alkoholem, patrný je v nich vliv spisovatelů beat generation jako například William S. Burroughse (se kterým spolupracoval na singlu Just One Fix). Dalším jeho oblíbeným tématem je politika, zde je ale třeba varování: kdybyste Jourgensena někdy potkali, za žádnou cenu před ním nevychvalujte George W. Bushe nebo jeho rodinu. Jaký názor má americký hudebník na hlavu USA, je patrné z obalu poslední desky Ministry The Last Sucker, na kterém je Bush vyobrazen jako slizký ještěr s rozdvojeným jazykem.

V roce 2008 vyjeli Ministry na poslední, rozlučkové turné. „Jsem moc starý, mám moc vrásek a nechci si vypěstovat návyk na botox,“ odůvodnil muzikant své rozhodnutí rozpustit kapelu. „Chci si sám vybrat to, co mám dělat, chci produkovat, starat se o mé vydavatelství a být doma s mými dvěma labradory, Ozzym a  Lemmym. Chci se s mým labelem zasadit o to, aby z mladých muzikantů nebyli takoví idioti, jako jsem byl já za mlada.“ Fanoušci doufali, že si svůj odchod do penze Al ještě rozmyslí, ale od posledního koncertu 19. července 2008 se zatím tak nestalo.

AGAINST BUSH
Jourgensen si vůči rodině Bushových vypěstoval značnou averzi. S kritikou George Bushe začal na začátku 90. let, poté pokračoval s jeho synem. „Kdybych hrál a vydával desky ve 30. letech, byl bych také proti jejich dědovi Prescottu Bushovi. Ten se obohatil obchodováním s nacisty," tvrdil Jourgensen a dodával: „Ta rodina je zlo. Mám na ně spadeno už dlouhou dobu, mám je neustále pod kontrolou.“


text Zdeněk Nevělík  foto Warner Music, Tomáš Martinek, archiv


ministry aljourgensentop

 

zavřít