Ol'Dirty Bastard aneb Neřízená střela Wu-Tang Clan

Vydáno 11.11.2011 | autor: redakce

Russell Tyrone Jones a.k.a. Ol´ Dirty Bastard (ODB) a.k.a. Big Baby Jesus a.k.a. Dirty McDirt a.k.a. Ason Unique a.k.a. Osirius založil se svými kumpány zásadní hiphopovou formaci Wu-Tang Clan. Neurvalou formu jeho flow podtrhoval maniakální způsob života, který ho přivedl několikrát za mříže a nakonec i do hrobu. V listopadu si připomínáme jak výročí jeho narození, tak jeho smrti.

Ol'Dirty Bastard aneb Neřízená střela Wu-Tang Clan Ol'Dirty Bastard aneb Neřízená střela Wu-Tang Clan

bubakWU-TANG
ODB společně se svými bratranci Robertem Diggsem (RZA) a Garym Gricem (GZA) ujížděli na kung-fu filmech natolik, že to zásadně ovlivnilo jejich další velkou zálibu – hudbu. V průběhu roku 1992 se na Staten Islandu (část New Yorku známá také jako Shaolin) rodí hiphopová legenda Wu-Tang Clan (Wu znamená bojový styl a Tang úder). Kromě výše zmíněných bratránků ji tvoří dalších šest členů. V roce 1993 přicházejí se singlem Protect Ya Neck, který způsobil epidemii zájmu. Ve stejném roce vyšlo album Enter The Wu-Tang (The 36 Chambers) a potvrdilo příchod nových bojovníků. Dnes je považováno za jedno z nejdůležitějších počinů devadesátých let. Na žádnou další desku Wu-Tang Clanu už nepřispěl ODB takovou měrou jako na tuhle.

VLASTNÍ CESTOU
ODB se po Method Manovi stal druhým členem rodiny Wu, který dva roky po vydání Enter The Wu-Tang přišel se svým prvním sólovým albem Return to the 36 Chambers: The Dirty Version, jehož produkci zajistil RZA a 4th disciple. Stejně jako v případě debutového alba Wu-Tang Clanu, ani toto už nebylo později překonáno a patří k těm nejlepším jointům, které hip hopová scéna ubalila. Na této desce si můžete vychutnat plný Bastardův talent, počínaje nepříčetnou deklamací streetových postřehů, přes obscénní slovník (neuvěřitelná kadence vulgarit), až po melodické pěvecké vsuvky, u kterých si nedovedu představit, že by je mohl vymyslet kdokoli střízlivý. Přesto z desky vzešly dva nesmrtelné hity Shimmy Shimmy Ya a Brooklyn Zoo.

Ve stejném roce ODB zpestřuje svým rapem hitovku Fantasy popové krásky Mariah Carey. Ještě před začátkem práce na své další desce se zapojuje do přípravy komerčně nejúspěšnějšího díla Wu-Tang Clanu Wu-Tang Forever, která se na pultech objevila v roce 1997. Práci na Dirtyho druhém albu Nigga Please odvedl částečně RZA a nově také hitmakeři Neptunes, kteří přispěli největší hitovkou Got Your Money s vokálním partem budoucí hvězdy R&B Kellis. Velký komerční úspěch se dostavil podobně jako u debutu, přestože jsou nové věci úplně jinde a nemají už takovou sílu a energii, jako dříve. Do obchodů se Nigga Please dostal v roce 1999.

wu tang clan1Díky častému pendlování mezi svobodou a vězením se ODB dostal k další práci až v roce 2003, kdy se upsal labelu Roc-a-Fella, kterou vlastní raper Jay-Z a ještě si stihl změnit jméno na Dirty McDirt. Dirtyho předčasná smrt způsobila, že se nový materiál dostal na světlo světa až po jeho smrti pod názvem A Son Unique.

KRIMINÁLNÍ DISKOGRAFIE
Dirtyho matka Cherry Jones svému synovi říkala Rusty. Po jeho smrti se o něm vyjádřila takto: „ODB byl tou nejhodnější a nejšlechetnější duší na Zemi.“ Členové Wu-Tang Clanu se o Dirtyho odchodu vyjadřují jako o rodinné ztrátě. Nejčastěji o něm hovoří jako o člověku s obrovským srdcem a nenapodobitelným smyslem pro humor. Přesto měl tento výborný umělec a tolik milovaný člověk obrovské problémy se zákonem, které nepříjemně komplikovaly nejen jeho práci, ale především život.

První obvinění Dirtyho se datuje ještě před vydáním debutu Wu-Tang Clanu, začátkem roku 1993. Obvinění z útoku druhého stupně při pokusu o krádež bylo jediné z oblasti násilných trestných činů, které Dirtymu prokázali.

O rok později to byl on, kdo se stal obětí kriminálního činu. Po slovní konfrontaci s jiným raperem ohledně jeho hitu Brooklyn Zoo došlo v Brooklynské části Bedford-Stuyvesant ke střelbě. Dirty to schytal do břicha, nicméně zranění neohrozilo jeho život.

V listopadu roku 1997 byl opět zatčen, tentokrát za neplacení alimentů na své tři děti (Dirty je otcem údajně 13 potomků) ve výši 35 tisíc dolarů.

ol_dirty_bastard2296136O rok později vešel ODB v širší mediální známost díky svému neohlášenému vystoupení na předávání hudebních cen Grammy Awards. Wu-Tang Clan byli nominováni v kategorii nejlepší rapové album, ale první cenu vyhrál Puff Daddy. Ve chvíli, kdy se na přijetí své ceny chystala zpěvačka Shawn Colvin, ODB vlítnul na stage, vzal si mikrofon a prohlásil, že si za nemalé peníze pořídil vohoz, který má právě na sobě a byla by škoda neukázat se v něm na pódiu. Poté publiku sdělil, že Puff Daddy je sice dobrý, ale Wu-Tang jsou nejlepší. Následovalo památné prohlášení: „Wu-Tang učí děti, Wu-Tang jsou tady pro děti.“ Poté zase zmizel. Později nabídl svou veřejnou omluvu a své jednání okomentoval slovy: „Prostě mi najednou něco vlítlo do krve.“

Od roku 1998 se začala Dirtyho situace rychle zhoršovat. V dubnu přiznal vinu za útok na svou manželku Icelene Jones. V červnu se stal opět obětí střelby. Při vloupání do bytu jeho přítelkyně mu ukradli peníze, šperky a kulka mu prolítla skrz záda a paži. V nemocnici si Dirtyho chtěli nechat přes noc na pozorování, nicméně vzal dráhu a zmizel. Den nato ho sebrali za krádež páru bot ve Virginii. Následovala série obvinění zahrnující vyhrožování během jeho opileckých potyček v L.A., řízení bez oprávněné licence a dokonce pokus o vraždu.

V roce 1999 byl zatčen za použití neprůstřelné vesty a později v New Yorku za přechovávání většího množství cracku a trávy. Po útěku z léčení se stal uprchlíkem, ale nakonec byl dopaden a od roku 2001 do dubna roku 2003 strávil čas v chládku. 13. listopadu roku 2004 následkem předávkování léky a kokainem umírá před kolegy z Wu-Tang Clanu přímo ve studiu.



text: Tomáš Nawar foto: archiv


ol-dirty-bastard-scowl

 

zavřít