Aphex Twin - zvuky genitálií

Vydáno 12.05.2012 | autor: redakce

Málokterý umělec znamenal pro rozvoj elektronické hudby tolik jako podivín Richard David James, známější pod rozličnými pseudonymy, zejména pak Aphex Twin či AFX.

Aphex Twin - zvuky genitálií Aphex Twin - zvuky genitálií


aphextw  kopie 2Cornwall je divný kus Británie. Aphex Twin je z Cornwallu. Aphex Twin je divný kus  hudebníka. Jste popová hvězda a chcete od něj remix svojí skladby? Pak se připravte na opravdu nestandardní podmínky. Kupříkladu Madonně vzkázal, že jí skladbu zremixuje pouze pod podmínkou, že na obalu bude znázorněna jako prase. Mixmaster Morris zase v pořadu věnovaném Aphexovi na britském BBC Radiu 1 vyprávěl, kterak nejmenovaná popová zpěvačka žádala Aphexe o remix a ten ji naprosto ignoroval. Zpěvačka se nedala odbýt a vyrazila za ním do klubu, kde jí Aphex sdělil, že remix udělá, ovšem když mu poskytne záznam zvuků své vagíny k samplování.

ELEKTRONICKÁ LÁZEŇ
Aphex byl šikovné robátko. Již od dvanácti let skládal vlastní hudební kusy a experimentoval s mechanikou rodinného piana. Vyhrál také padesát liber v kutilské soutěži, neboť se mu povedlo vyloudit zvuk z legendární konzoly Sinclair ZX81, která neměla žádné zvukové  vybavení. První Aphexova nahrávka nesla název Analogue Bubblebath. Šlo o EP, jehož  poslední dva tracky zkomponoval s Tomem Middletonem, ze kterého se později stal slavný DJ. „Jeho hudební vybavení bylo opravdu bizarní. Různé vypůjčené kousky balancující na plechovkách od energy drinků, reproduktory postříkané sprejem a zavěšené na řetězech ze stropu,“ vzpomínal Benjamin Middleton, bratr slavnějšího Toma. Láska k neobvyklým nástrojům a technice mu zůstala – v rozhovorech se k ní Richard hrdě hlásí. „Používám nástroje, které jsme si sám vyrobil, napsal jsem si i některé počítačové programy,“ řekl před časem. EP se uchytilo díky oblibě u DJs londýnského Kiss FM. Aphex se poté přesunuje do Londýna, kde se krátce pokouší studovat, ale nakonec dává přednost hudbě. Legenda praví, že v této době Aphex Twin přebýval v podivné stavbě uprostřed kruhového objezdu na Elephant and Castle v jižním Londýně. Blbost, v případě Aphexe nikoli první ani poslední. Kdo byl v Londýně, ví, že ve skutečnosti je tam pomník Michaela Faradaye a uvnitř je trafostanice.

aphexKRÁL AMBIENTU
První album, které Aphex Twin vypustil, nese název Selected Ambient Works 85-92. Kritika ho velebí jako jedno z nejdůležitějších elektronických alb. Kde se Brian Eno zastavil, Aphex Twin jde dál. Hravé melodie a mocné basové linky se od tohoto alba stávají Aphexovým poznávacím znamením. Tracky byly nahrány na kazetu, do které údajně Aphex vylil kávu a s níž si ještě pohrála jeho kočka. Jestli to tak je nebo ne, těžko říct, ale faktem zůstává, že  kvalita zvuku tomu odpovídá. Vychází také nádherný singl On, ke kterému režíroval videoklip Jarvis Cocker.

AFX V. STOCKHAUSEN 1:1
Britská stanice Radio 3 dostala v roce 1995 vtipný nápad: slavnému německému skladateli Karlheinzi Stockhausenovi, považovanému za praotce elektronické muziky, poslala kazetu s nahrávkami Aphex Twina, Plasticmana a dalších autorů. Pak poslala reportéra, ať zaznamená Stockhausenovy reakce. „Pozorně jsem si poslechl hudbu Richarda Jamese,“ reagoval komponista. „Myslím, že by mu pomohlo, kdyby si poslechl mou skladbu Song Of  The Youth, což je elektronická hudba s hlasem mladého chlapce. Pak by okamžitě přestal s  těmi postafrickými repeticemi, začal by měnit tempa a rytmy…“ kázal. „Myslím, že by si měl  poslechnout moji skladbu Didgeridoo, pak by přestal s těmi abstraktními, náhodnými strukturami, na které se nedá tancovat,“ vzkázal mu Aphex na oplátku. Milí pánové.

DIGITÁLNÍ LÉTA
Od poloviny 90. let nechává Aphex Twin na své rozměrné analogové mašinky sedat prach. Jeho záliba v softwarových syntezátorech předznamenala trend, který elektronická hudba nabere. Je třeba si uvědomit, že v polovině 90. let nebyly počítače k tvorbě hudby používány ani zdaleka tolik jako dnes. V tomto směru je Aphex Twin rozhodně jedním z pionýrů. Roku 1996 vydává Richard D James Album, desku, kterou věnoval svému mrtvému bratrovi.

aphex twinNásledovaly dva singly: Come To Daddy a Windowlicker. Klipy k nim natočil známý pošuk Chris Cunningham. Oba klipy prorazily do MTV a Aphex se stal člověkem známým široké hudební veřejnosti. V roce 2001 vydal své zatím nejosobnější dílo, desku s názvem drukqs.V roce 2004 se pak vrátil k acid technu a o dva roky později vydal Chosen Lords, což byl výběr nejlepších skladeb. Od té doby fanoušci čekají.

POŠUK
Aphex Twin je znám jednak svými rozhovory, ve kterých s oblibou šíří drby a mystifikace, šílenou stylizací fotografií (Aphex v tanku, Aphex s ženskými prsy), ale také svým extrémně puntičkářským přístupem k tvorbě. Ač to tak nemusí vždy znít, věřte, že každé zašumění a lupnutí v jeho tracích je naprosto promyšleně zakomponováno. Jeho hračičkářství dokonce zachází tak daleko, že na konci jedné skladby se vám – pokud si CD projedete na spektrálním  analyzéru – ukáže Aphexův obličej. Místo názvu má tento track složitou matematickou rovnici a lidé si ho zvykli nazývat Equation. Sám sebe popsal v rozhovoru pro deník The Guardian takto: „Jsem jen otravné, ulhané, zrzavé dítě z Cornwallu, které měli zavřít do  nějakého pasťáku. Nějak se mi podařilo utéct a vetřít se do muziky.“ Tohle děcko se prohání po Londýně obrněným vozidlem z 50. let, vlastní ruskou ponorku z výprodeje a bydlí v bývalé bance. Zatím poslední nahrávka z loňska zachycuje Aphexe Twina v návratu k analogovým mašinkám. Nezbývá než čekat, co si na nás „ulhané zrzavé dítě“ vymyslí příště.



text a foto: archiv


aphextw

 

zavřít