Limp Bizkit

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Limp Bizkit Limp Bizkit

 

Limp Bizkit je americká rocková kapela z floridského Jacksonville, založená v roce 1994. V součanosti ji tvoří následující hudebníci: Fred Durst (zpěv), Sam Rievers (baskytara, back vokály), John Otto (bicí) a Wes Borland (kytara, back vokály). Skupina prodala celosvětově více než 40 milionů alb a je charakteristická svou kombinací rocku a rapu. Nejvýraznějšími osobnostmi Limp Bizkit jsou Fred Durst a také Wes Borland, který si velmi rád hraje jak s audio stránkou, tak i s tou vizuální - miluje body paint, masky a uniformy.

Fred Durst se už odmalička zajímal o breakdance, hip-hop, punk rock a heavy metal. Myšlenka vytvořit kapelu, která by kombinovala rock a hip-hop, mu přišla do hlavy, když pracoval jako tattoo umělec a střihač trávy. Neváhal a začal hledat vhodné muzikanty a brzy je skutečně našel. Jméno Limp Bizkit rovněž vymyslel Durst (znamená něco jako "splasklý, zničený koláček" a zajímavostí je, že všechny labely, u kterých se kapela ucházela o smlouvu, je prosili jméno změnit. Kapela neustoupila a proto se tak jmenují dodnes. Durst se také jednoho dne nachomýtl ke skupině Korn a podstrčil jim demo Limp Bizkit. Ve výsledku pak vyjeli s Korn na turné.

Roku 1997 vyšlo debutové album Three Dollar Bill, Yall, na kterém už se ukázalo, co jsou Limp Bizkit zač: jednalo se o nahrávku s nemilosrdným, agresivním zněním. Album nezaznamenalo nijak závratný úspěch, pro objevení se na MTV a koncertování s Faith No More to ale stačilo. Globální slávy se dočkaly až s druhou studiovkou Significant Other (1999) s celou náloží hitovek jako Break Stuff, N2gether now, Nookie, Re-arranged nebo Show Me What You Got. V té době platili za jedny z největších hvěd nu metalu.

V roce 2001 Limp Bizkit nečekaně opustil Wes Borland. Bez něj vydala skupina album Results May Vary (2003), které bylo plné balad a bylo značně pochmurnější než jejich předchozí tvorba, právě z něj však pochází vůbec nejúspěšnější hit kapely: předělávka songu Behind Blue Eyes od skupiny The Who. Po velkém koncertním turné se v roce 2004 Borland do uskupení vrátil a nahrál s kapelou album Gold Cobra. To zůstává zatím posledním v diskografii kapely, která nicméně nelení, a po celou dobu své kariéry velmi aktivně koncertuje.

Diskografie:
Three Dollar Bill, Y'all$ (1997)
Significant Other (1999)
Chocolate Starfish and the Hot Dog Flavored Water (2000)
Results May Vary (2003)
Gold Cobra (2011)
Stampede of the Disco Elephants (TBA) 

Další články interpreta

Linkin Park - anketa

Obsah

vydáno 21.10.2020

zavřít