Iron Maiden

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

 

Iron Maiden je anglická heavy metalová skupina. Současná sestava je následující: Bruce Dickinson (zpěv, klavír), Steve Harris (doprovodné vokály, baskytara), Dave Murray (kytara), Adrian Smith (kytara, zpěv, klávesy), Nicko McBrain (bicí) a Janick Gers (kytara). Ústřední postavou celé formace je pak Steve Harris, který je hlavním skladatelem, textařem a také zakladatelem.

Iron Maiden vznikli na konci roku 1975 v Londýně. Název je převzat z názvu středověkého mučícího nástroje zvaného "železná panna". Kapela (v té době v ní z dnešních členů působil pouze Harris) už od počátku velmi aktivně koncertovala, a přitahovala k sobě pozornost užitím všelijakých scénických efektů. V tomto raném období zpíval v Iron Maiden Dennis Wilcock, který byl ovšem velmi excentrický a také poněkud hašteřivý a kvůli němu muselo ze skupiny odejít hned několik hudebníků. Prvních několik let působení bylo vůbec příznačné svými častými personálními změnami. Nakonec se však formace dokopala k nahrání dema a poté také podepsání smlouvy s labelem EMI. První velkou hitovkou Iron Maiden pak byla píseň Running Free a debutové album vyšlo v roce 1980. Už na přebalu této první desky se pak objevil talisman skupiny - zombie postavička Eddie. Po vydání druhé desky nastala ve skupině radikální změna: tehdejšího zpěváka Paula Di'Anna nahradil současný zpěvák Bruce Dickinson (jenž, pravda, kapelu v roce 1993 na šest let opustil), který byl mnohem menší pankáč a spíš byl více umělecky zaměřen, což se na tvorbě kapely pochopitelně projevilo. První album nahrané s Dickinsonem The Number of the Beast (1982) mělo velký úspěch a přineslo hudebníkům mezinárodní slávu.

Z šestnácti vydaných alb Iron Maiden byla některá úspěšná, jinak tolik ne. Častokrát kapela experimentovala a měnila textovou tematiku. Mezi jejich nejúspěšnější alba patří Seventh Son of a Seventh Son (1988), Powerslave (1984) a The Number of the Beast (1982), mezi nejlepší a nejznámější songy pak můžeme zařadit Aces High, 2 Minutes to Midnight, The Trooper, Run to the Hills, Wrathchild nebo The Number of the Beast.

 

Diskografie:
Iron Maiden (1980)
Killers (1981)
The Number of the Beast (1982)
Piece of Mind (1983)
Powerslave (1984)
Somewhere in Time (1986)
Seventh Son of a Seventh Son (1988)
No Prayer for the Dying (1990)
Fear of the Dark (1992)
The X Factor (1995)
Virtual XI (1998)
Brave New World (2000)
Dance of Death (2003)
A Matter of Life and Death (2006)
The Final Frontier (2010)
The Book of Souls (2015)

Další články interpreta

TOP 30 nejočekávanějších koncertů roku 2018 (II.): Ozzy Osbourne, Iron Maiden, Pearl Jam, Roger Waters a další

Style

vydáno 29.12.2017

Promotéři se před koncem roku opět trumfovali, a tak mají hudební fanoušci kalendáře na rok 2018 už teď plné - minimálně na první...

Warrel Dane - metalový zpěvák s obrovským hlasovým rozsahem. Jeho život předčasně ukončil infarkt

Smrt si říká rock 'n' roll

vydáno 23.12.2017

Tento americký hudebník byl znám především jako zpěvák metalových kapel Sanctuary a Nevermore . Jeho hlas byl přirozený baryton, ale...

RECENZE: U2 agitují, ale nedaří se jim chytit za srdce

Recenze

vydáno 16.12.2017

Čtrnácté studiové album U2 potvrzuje, že jedna z nejvlivnějších kapel 90. let poslední desetiletí přešlapuje na místě. A to už...

LIVE: Mňága a Žďorp završila své třicetiny parádní oslavou ve Foru Karlín. Gratulovali Tomáš Klus, Márdi nebo Vladimír Merta

Recenze

vydáno 13.12.2017

Letošní rok patří hudební stálici z Valmezu, která oslavila už třicet let svojí existence. Zkraje roku vydala Mňága a Žďorp...

TIPY NA VÁNOČNÍ HUDEBNÍ DÁRKY (II.): Lístky na Boba Dylana, Colours Of Ostrava nebo živá Jana Kirschner

Style

vydáno 11.12.2017

Shánění vánočních dárků je v plném proudu. Pořád ještě nevíte, čím obdarujete pod stromečkem svoje nejbližší? Pokud mají...

TIPY NA VÁNOČNÍ HUDEBNÍ DÁRKY (I.): Ježíšek nadělí lístky na Žebřík, Iron Maiden a Pearl Jam nebo novou desku U2

Style

vydáno 06.12.2017

Shánění vánočních dárků je v plném proudu. Pořád ještě nevíte, čím obdarujete pod stromečkem svoje nejbližší? Pokud mají...

VIDEO: Rammstein, Iron Maiden nebo Motörhead zpívají díky imitátorovi letní hit Despacito

Video

vydáno 04.08.2017

Anthony Vincent je znám pro své imitátorské schopnosti, díky kterým je schopen napodobit téměř každého interpreta. Nyní vsadil letní...

RECENZE: Royal Blood hrají napodruhé temně a sexy

Recenze

vydáno 11.07.2017

K hutnému zvuku nepotřebujete tři kytary jako Iron Maiden . A čím méně členů má vaše kapela, tím menší šance, že se s někým...

zavřít