NIckelback

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

NIckelback NIckelback

Nickelback je kanadská rocková skupina, založená v roce 1995 v Hanně v kanadské provincii Alberta. Kapela sestává z Chada Kroegera (zpěv, kytara), Ryana Peakea (kytara, klávesy, doprovodný zpěv), Mikea Kroegera (basa) a Daniela Adaira (bicí).

Nickelback vznikli pod názvem Village Idiots jako coverová kapela. V roce 1996 pak vznikla jejich první, svými silami vydaná deska s názvem Curb, na ní také byl k slyšení první singl Fly. Počin se dostal k jednomu z představitelů labelu A&R a přijel osobně do Vancouveru, aby se přesvědčil, co že je to Nickelback za zázrak. A spokojen zřejmě byl, protože se tento člověk jménem Ron Burman stal manažerem kapely. 1999 byl pro Chada Kroegera a spol. rokem podepsání smlouvy s EMI a Roadrunner Records. První nahrávka vydaná pod křídly vydavatelství se jmenovala The State a dva singly z ní, Leader of Men a Breathe, se dostaly do top 10.

Kroeger poté podle vlastních slov začal věnovat velkou pozornost tomu, jak jsou rádiové hity strukturovány a co má správná pecka mít. Výsledkem jeho úvah a snažení byl průlomový hit Nickelback How You Remind Me, který v sobě kombinoval vše, co Kroeger v populárních písních našel: romantickou zápletku, univerzalitu a zapamatovatelné prvky. Tento song se stal součástí alba Silver Side Up (2001), jež bylo velmi úspěšné a o rok později na sebe Kroeger upozornil ještě písní Hero z filmu Spider-Man.

Nickelback to ale už v tomto období začali mít trochu složitější. Kromě toho, že se někteří jedinci posmívali účesu a vůbec stylu Chada Kroegera, i samotná kapela musela občas přijímat posměšky kvůli jisté monotónnosti jak v textové, tak melodické oblasti. Rolling Stone je dokonce o mnoho let později označil za druhou nejhorší kapelu devadesátých let, hned po Creed.

Obrovské vlny popularity se formace dočkala po vydání čtvrté studiovky All the Right Reasons (2005) - ta v sobě obsahovala dosud největší hity Nickelback jako Photograph či Rockstar. Kritiky ale velmi pozlobila další řadovka Dark Horse (2008). Od té doby se však kapela sveřepě drží nasazeného stylu, důkazem jsou alba Here and Now (2011) a No Fixed Adress (2014). 

Zatím posledním počinem skupiny zůstává nahrávka Feed the Machine z června 2017. Můžete z ní znát dva singly: Feed the Machine a Song on Fire. 

Chad Kroeger se kromě hudby a účesu proslavil i svým vztahem s krajankou Avril Lavigne, jejich manželství je však velmi rozporuplné.

Diskografie:
Curb (1996)
The State (1998)
Silver Side Up (2001)
The Long Road (2003)
All the Right Reasons (2005)
Dark Horse (2008)
Here and Now (2011)
No Fixed Address (2014)
Feed the Machine (2017)

zavřít