Pio Squad

Vydáno 07.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

Pio Squad Pio Squad

PIO SQUAD je česká rapová skupina, jejíž kořeny spadají do druhé poloviny 90. let minulého století. Pochází z Jihlavy, menšího města ležícího přímo na hranici regionů Čech a Moravy. Původně funguje pod názvem Jižní Pionýři ve složení Konef aka Efko, Delebre aka Eurodel, DJ J–Kid a DJ Matoa.

Eurodel již v prvním období platí za jednu z nejvýraznějších postav domácí graffiti scény. Jako jeden ze zakládajících členů Jižních Pio si brzy získává respekt díky svému vyhraněnému postoji k sociálně ožehavým tématům, k nimž se ve svých textech často otevřeně vyjadřuje (politika, náboženství, společenská nerovnost, tzv. konspirační teorie atd.).

Jižní Pio objíždějí na konci devadesátých let české kluby a získávají si nechvalnou pověst divoké koncertní kapely, která umí pohnout davem. První společnou nahrávkou se tak v roce 1999 příznačně stává podomácku vyrobená audiokazeta se záznamem pardubického koncertu z klubu Žlutý pes, která se rychle šíří mezi fanoušky. První oficiálně vydané singly se pak o něco později objevují již v rychlém sledu. Nejprve vychází skladba Není pozdě na CD příloze polského časopisu Klan.

V roce 2004 zakládají vlastní nezávislý label Avantgarda Muzik, na němž jako první nosič vydávají desetipalcový raritní vinyl singl Potřeby / Hledáme lásku RMX s legendárním fotodoprovodem, kde se Efko, Eurodel a J–Kid stylizují do podoby venkovských sedláků, kteří žijí v kurníku se slepicemi a králíky. Zrcadlo rostoucí nabubřelosti rapu je opět nastaveno.

V roce 2006 se fanoušci dočkávají druhého LP Punk Is Dead, které už svým názvem dává jasnou odpověď na změnu stylu. Deska kombinující prvky rozjetého reggaetonu, crunku, elektra i klasického rapu vzniklá zběsilou spoluprací pěti nadšenců se dostává do širokého povědomí veřejnosti a získává dokonce ocenění Anděl od Akademie populární hudby za Album roku 2006 v kategorii Hip-Hop.

V pořadí třetí dlouhohrající desku s názvem Interview PIO vypustili v květnu roku 2008. Na tomto počinu je opět patrné, že jejich hudba nestojí nikdy na jednom místě a posouvá se stále dál. Na rozdíl od předchozích desek zde např. nenaleznete ani jediný beat z dílny PIO SQUAD.

Léta 2009 – 2011 se nesou ve znamení spoluprací a singlů. PIO SQUAD nahráli track Worldwide s další americkou legendou Heltah Skeltah a na vydání stále čeká track s Tashem of Tha Alkaholiks, který se má objevit na producentském debutu DJ Enemyho. PIO jsou též přizváni na první dvojalbum slovenské kapely Moja Reč Dual Shock (2009), a to hned do dvou skladeb – Stoj si za tým, čo si a Kopa šrotu.

 

Diskografie

Three Stars (2003)
Punk Is Dead (2006)
Musíme jet (2007)
Interview (2008)
Stromy v Bouři (2016)

Další články interpreta

Line-up Hip Hop Kempu

News

vydáno 12.08.2010

Hip hop na Žebříku 2006

News

vydáno 01.02.2007

Pio Squad v Jihlavě

Fotoreporty

vydáno 00.00.0000

Hiphopový jam..

Fotoreporty

vydáno 00.00.0000

zavřít