Mig 21

Vydáno 07.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

Mig 21 je přední česká popová kapela, jejímž frontmanem je herec a zpěvák Jiří Macháček. Její vznik se datuje roku 1998. Nyní krom Macháčka působí v kapele také Pavel Hrdlička (trumpeta, klávesy), Jan Hladík (bicí), Tomáš Polák (kytara) a Adam Stivín (baskytara). Své první album s názvem Snadné je žít vydala kapela po třech letech působení – tedy v roce 2001. Kapela vystupuje i mimo Českou republiku a při svých živých vystoupeních se zaměřují také na scénografické ztvárnění. Mimo jiné také nahráli píseň k filmu Muži v naději, kde Jiří Macháček ztvárnil jednu z hlavních rolí.

Když byla kapela v počátcích a přemýšlela o jméně, mezi návrhy se objevovaly názvy jako „Orloj“, „Domov“ či „Tesil“. Nakonec ale zvolili název Mig 21 podle stíhacího letounu MiG-21, který se vyráběl od roku 1958 v Sovětském svazu.

Z bývalé skupiny kytaristy a hudebního skladatele Tomáše Poláka, Pavla Hrdličky a Jana Hladíka vzešla nová kapela – tedy Mig 21. Na výročním koncertu konaném v pražské Malostranské besedě u příležitosti svátku Tří králů vystupoval jako host v kapele Bílá nemoc také Jiří Macháček. Právě na tomto večírku se seznámil se svými výše zmíněnými, budoucími spoluhráči. S Macháčkem se domluvili, že bude psát texty. Ten měl ale ovšem jednu podmínku – souhlasil, ale pod podmínkou, že texty bude i zpívat. Zbytek kapely nebyl proti a tak založení kapely nic nebránilo. První skladba kapely byla Periferním pohledem, na kterou navázala Budapešť. První koncert odehráli 11. března 1999 v pražském klubu Roxy.

O rok později vydala skupina album s názvem Udělalo se nám jasno, na kterém se objevily hity jako například Tančím, Malotraktorem, Jasno nebo Tát začal sníh. Pro skladbu Malotraktorem vznikl i klip. Alba se prodalo přes dvacet tisíc nosičů, ovšem bylo to více než dvakrát méně než u alba prvního.

Třetí deska z roku 2004 nese název Pop Pop Pop. V ní Jiří Macháček odkrývá bez tajemství smysl svého života. Po něm o tři roky později následovalo album Best of a roku 2009 vydala skupina desku Mig 21 & LELEK Orchestra – Naživo. Jedná se o záznam z živého vystoupení, kdy si kapela přizvala na pomoc LELEK Orchestra, jak je z názvu zřejmé. Poslední album z roku 2014 nese prostý název Album.

Skupina sebe sama označuje sloganem: „Chlapecká taneční pěvecká a striptérská skupina z Prahy 5 – Smíchova.“

 

Diskografie:

Snadné je žít (2001)
Udělalo se nám jasno (2002)
Pop Pop Pop (2004)
Best of (2007)
Mig 21 & LELEK Orchestra – Naživo (2009)
Album (2014)

 

Další články interpreta

zavřít