Alicia Keys

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Alicia Keys Alicia Keys

Alicia Keys (vlastním jménem Alicia J. Augello-Cook) je americká zpěvačka, klavíristka a skladatelka, pohybující se především v žánru soulu, neo soulu, rhythm and blues. Je také držitelkou patnácti cen Grammy. Narodila se 25. ledna 1981 v New Yorku.

Keys se narodila v rodině asistentky (irsko-italského původu) advokáta a stewarda (Afroameričana) ve velmi chudé části Manhattanu. Svou první hudbu začala skládat až nezvykle pozdě - ve 14 letech. Studovala na prestižní škole Professional Perfoming Arts School a studium měla dokončené velmi rychle, již za tři roky. Nějakou dobu také pobyla na vysoké škole, nakonec však dala přednost hudební kariéře, když se jí podařilo podepsat smlouvu s vydavatelstvím So So Def (tehdy odnož Columbia Records). Na tomto labelu ale dlouho nezůstala - ačkoli její hudba zazněla ve filmu Muži v černém.

V roce 1998 ji vzal pod křídlo mnohem významnější label Arista Records. Tam také nahrává své debutové album Songs in A Minor (2001), které jí přináší velkou popularitu a pochvalu kritiků, i díky vynikajícím singlu Fallin', jenž strávil šest týdnů na prvním místě Billboardu. Album posléze získalo pět cen Grammy. Ve svém úspěchu pokračovala Alicia i s druhou studiovkou The Diary of Alicia Keys (2003), která opět přinesla velké pecky jako třeba You Don't Know My Name a především pak If I Ain't Got You. Netřeba dodávat, že i za tuto desku si Keys odnesla domů hned čtyři zlaté gramofonky Grammy. Skutečně velký rádiový hit No One pak přinesla řadovka As I Am (2006), na tom samém počinu se nachází i vynikající píseň Superwoman, která je také velmi inspirující. Se všemi následujícím alby pak Keys jen utvrdila svou výsostní pozici v žánru a začalo se o ní říkat, že v podstatě není schopná vydat špatnou desku.

Alicia Keys spolupracovala s Jackem Whitem na songu Another Way to Die, který se objevil v bondovce Quantum of Solace. Také spolupracovala s Madonnou na jejím album Rebel Heart. Keys vydává i dětské knížky. Objevila se rovněž jako porotkyně 12. řady The Voice.

Hudebnice je vdaná, jejím manželem je rapper Swizz Beatz, za kterého se provdala v roce 2010. V témže roce Keys porodila syna (Egypt Daoud Dean) a v roce 2014 pak dalšího (Genesis Ali Dean).

O vystoupení zpěvačky v roce 2013 jsme psali tady.

Diskografie:
Songs in A Minor (2001)
The Diary of Alicia Keys (2003)
As I Am (2007)
The Element of Freedom (2009)
Girl on Fire (2012)
Here (2016)

Další články interpreta

Alicia Keys premierově v ČR

News

vydáno 10.06.2008

zavřít