Alicia Keys

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Alicia Keys Alicia Keys

Alicia Keys (vlastním jménem Alicia J. Augello-Cook) je americká zpěvačka, klavíristka a skladatelka, pohybující se především v žánru soulu, neo soulu, rhythm and blues. Je také držitelkou patnácti cen Grammy. Narodila se 25. ledna 1981 v New Yorku.

Keys se narodila v rodině asistentky (irsko-italského původu) advokáta a stewarda (Afroameričana) ve velmi chudé části Manhattanu. Svou první hudbu začala skládat až nezvykle pozdě - ve 14 letech. Studovala na prestižní škole Professional Perfoming Arts School a studium měla dokončené velmi rychle, již za tři roky. Nějakou dobu také pobyla na vysoké škole, nakonec však dala přednost hudební kariéře, když se jí podařilo podepsat smlouvu s vydavatelstvím So So Def (tehdy odnož Columbia Records). Na tomto labelu ale dlouho nezůstala - ačkoli její hudba zazněla ve filmu Muži v černém.

V roce 1998 ji vzal pod křídlo mnohem významnější label Arista Records. Tam také nahrává své debutové album Songs in A Minor (2001), které jí přináší velkou popularitu a pochvalu kritiků, i díky vynikajícím singlu Fallin', jenž strávil šest týdnů na prvním místě Billboardu. Album posléze získalo pět cen Grammy. Ve svém úspěchu pokračovala Alicia i s druhou studiovkou The Diary of Alicia Keys (2003), která opět přinesla velké pecky jako třeba You Don't Know My Name a především pak If I Ain't Got You. Netřeba dodávat, že i za tuto desku si Keys odnesla domů hned čtyři zlaté gramofonky Grammy. Skutečně velký rádiový hit No One pak přinesla řadovka As I Am (2006), na tom samém počinu se nachází i vynikající píseň Superwoman, která je také velmi inspirující. Se všemi následujícím alby pak Keys jen utvrdila svou výsostní pozici v žánru a začalo se o ní říkat, že v podstatě není schopná vydat špatnou desku.

Alicia Keys spolupracovala s Jackem Whitem na songu Another Way to Die, který se objevil v bondovce Quantum of Solace. Také spolupracovala s Madonnou na jejím album Rebel Heart. Keys vydává i dětské knížky. Objevila se rovněž jako porotkyně 12. řady The Voice.

Hudebnice je vdaná, jejím manželem je rapper Swizz Beatz, za kterého se provdala v roce 2010. V témže roce Keys porodila syna (Egypt Daoud Dean) a v roce 2014 pak dalšího (Genesis Ali Dean).

O vystoupení zpěvačky v roce 2013 jsme psali tady.

Diskografie:
Songs in A Minor (2001)
The Diary of Alicia Keys (2003)
As I Am (2007)
The Element of Freedom (2009)
Girl on Fire (2012)
Here (2016)

Další články interpreta

TOP 14 nejočekávanějších alb roku 2018 (I.): Judas Priest, Ariana Grande nebo Fall Out Boy

Style

vydáno před 21 hodinami

O novou hudbu nebude nouze ani v tomto roce. Novou desku plánuje vydat hned několik zahraničních hvězd a my jsme pro vás...

RECENZE: Eminem se na novince Revival odepisuje hned na začátku

Recenze

vydáno 04.01.2018

Dlouhých pět let se skalní příznivci Marshala Bruce Matherse III. vystupujícího pod pseudonymem Eminem modlili za nové album. Na sklonku...

TOP 30 nejočekávanějších koncertů roku 2018 (I.): Metallica, Depeche Mode, Imagine Dragons, Bob Dylan a další

Style

vydáno 28.12.2017

Promotéři se před koncem roku opět trumfovali, a tak mají hudební fanoušci kalendáře na rok 2018 už teď plné - minimálně na první...

Inovátor, sexuální rebel i ten, co šel proti době: 10 podob legendárního Prince

Style

vydáno 21.04.2017

Populární hudba přišla na den přesně před rokem o svého Prince . Zní to jako klišé, ale tento zpěvák, skladatel, producent a...

Koncertní tipy roku 2017 (I.): Přijedou do Česka Rolling Stones, Metallica nebo Foo Fighters?

Style

vydáno 10.11.2016

Rok 2016 ještě zdaleka nevyčerpal všechny svoje koncertní lahůdky, přesto už se nám plní kalendář na rok 2017. Které zahraniční...

POST SCRIPTUM (63): Lana Del Rey inspiruje mladé voliče, v Česku láká k urnám Dominika Myslivcová

Rock blog

vydáno 06.10.2016

Demi Lovato by si měla dát oddech od sociálních sítí, Kid Cudi otevřeně promluvil o svém duševním zdraví a Lana Del Rey se...

POST SCRIPTUM (60): Největší "skandál" letošních VMA? Alicia Keys bez make-upu

Rock blog

vydáno 01.09.2016

MTV Video Music Awards byly rozdány před pár dny. Mimo toho, že v nich někdo vyhrál a někdo poctil publikum hudebním vystoupením,...

Jeremih míří do Roxy: 5 nejlepších písní americké hvězdy r'n'b

Style

vydáno 07.06.2016

Moderní r'n'b není v Česku tolik oblíbené jako v západní Evropě nebo Severní Americe. Mladí Češi spíše poslouchají hip hop...

zavřít