Marpo

Vydáno 26.08.2019 | autor: Alena Kaňová

Marpo Marpo

Marpo, vlastním jménem Otakar Petřina se narodil 29. ledna 1985 do rodiny kytaristy, zpěváka, skladatele, textaře (psal zejména pro Václava Neckáře) Oty Petřiny a Hany Petřinové, hudební manažerky (např. Chinaski, Žlutý pes, Yo Yo Band, Pražský výběr), dnes majitelky hudební agentury (stará se o Annu K., M. Žbirku, J. Uhlíře, Eddie Stoilow…). Marpo je český rapper, textař, bývalý bubeník kapely Chinaski, založil několik hudebních seskupení. Mimo hudební svět se proslavil v thajském boxu.

První bicí dostal od otce už ve třech letech. Od útlého věku se také spolu s otcem učili anglicky, což ho velmi bavilo. Sám si brzy překládal filmy, komentoval překladatele a zaměřil se na americký dialekt. Odtud možná jeho cesta k hip hopu. S rappem tedy začal jako třináctiletý kluk, kdy si nahrával své písně na magnetofon a pořádal vlastní koncerty. Zanedlouho dokonce vydal tři neoficiální CD v angličtině: Heavy Weight, Verbal Expression Vol. 1 a Verbal Expression Vol. 2. 

První kapelu založil spolu s Oerem, Shareemem, MC Wohnoutem  a DJ Paickem pod názvem Charakter crew. Během let ale zůstali spolu s Marpem jen poslední dva jmenovaní – MC Wohnout a DJ Paick.

První debutová deska Původ umění mu vyšla v roce 2005, kterou produkoval Gipsy, vlastním jménem Radoslav Banga. Desku proslavila zejména skladba Velrybí bolest a také odstartovala jakousi první velkou hiphopovou bitku mezi Indym a rappovou dvojicí SuperCrooo. V roce 2005 se stal zároveň vítězem největšího rap battlu Rap Fight.

Hned v následujícím roce opět ve spolupráci s Gipsym mu vychází druhá deska Marpokalypsa. Vyhrává cenu hudební televize Óčko. Nedlouho na to se kapela Charakter Crew rozpadla. Vytváří si své nové studio s příznačným názvem MusicLovers. Tady pod vedením finského producenta Kfieda, který se zúčastnil i jeho turné, vzniká nová deska RapStar.

V roce 2008, po tragické smrti Pavla Grohmana, se stává členem skupiny Chinaski jako její bubeník. V té době je jejich manažerkou právě matka Oty Hana Petřinová. Oba spolupráci s kapelou „ukončili“ v roce 2016. 

Bubnuje jako Ota Petřina, ale jako Marpo vydává další desky. Opět vyhrává cenu TV Óčko. Po společném EP s MC Wohnoutem mu vychází již pátá studiová deska R!OT, která se stala jakýmsi přelomem v jeho hiphopové kariéře. O rok později na podzim vyprodal koncert v SaSaZu, následující rok ve vyprodané Lucerně křtí už se svou novou kapelou TroubleGang, která se rozšířila vedle MC Wohnouta o IronKapa a DJe Partyboie, další album. Další křest se už koná v Incheba Aréně, kterou jako první český rapper dokázal vyprodat. Jako hosté zde vystoupili Ektor a Separ

Své další album nahrával v Anglii, ve studiu Modern World Studios. Celou desku tak produkoval Clint Murphy. Poté následovalo velmi úspěšné tour Road To Marpoarena, které vyvrcholilo pro dvanáct tisíc fanoušků ve vyprodané O2 Aréně. Z předcházejícího čtrnáctiletého vztahu má dvě děti: Otakara a Emmu. Nyní žije se zpěvačkou Lenny.

Úspěchy sklízí i na sportovním poli. Již několikrát se stal vicemistrem ČR v thajském boxu. V prosinci 2018 se v O2 Aréně střetl se svým kolegou z hudební branže rapperem Rytmusem na největší akci v historii bojových sportů u nás, který pořádala organizace XFN.

Diskografie:

Původ umění (2005)
Marpokalypsa (2006)
Bang (2007)
RapStar (2007)
Knockout (2010)
352EP (2012)
R!OT (2013)
Lone Survivor (2016)
Dead Man Walking (2018)

zavřít