Radiohead

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Radiohead Radiohead

 

Radiohead je britská rocková skupina. Byla založena v roce 1985 v anglickém Abingdonu (Oxfordshire) a jejími členy jsou Thom Yorke (zpěv, kytara, klávesy), Colin Greenwood (baskytara, klávesy, perkuse), Johnny Greenwood (kytara, klávesy), Ed O'Brien (kytara, back vokály, samply, perkuse) a Philip Selway. Jejich hudba je nevšední kombinací alternativy, britpopu, art rocku a elektroniky.

York, Colin Greenwood a O'Brien spolu v roce 1985 založili školní skupinu On a Friday, ve svých raných vystoupeních s nimi dokonce hráli k čtyři saxofonisté. Poté, co chlapci odešli studovat univerzitu, ale kapela přestala být po dobu čtyř let aktivní. Hned jak univerzitní studia dokončili, dali se hudebně zase dohromady a ihned začali tvořit. Výsledkem bylo EP Manic Hedgehog, ve kterém byla slyšet jasná inspirace interprety jako Pixies, The Smiths či R.E.M., jenže v té době byl zrovna populární styl shoegazing a tak On a Friday příliš nezapadali do tehdejšího vkusu. To však nebránilo jednomu z majitelů oxfordského nahrávacího studia, aby si kapely všiml - jednalo se o Chrise Hafforda a Briana Edge, kteří jsou producenty Radiohead až dodnes. Colin Greenwood pak úplnou náhodou narazil v hudebním obchodě na agenta labelu EMI Records a díky této známosti mohli On A Friday - nyní přejmenovaní na Radiohead - podepsat atraktivní smlouvu.

Debutové album Pablo Honey vyšlo v roce 1993, pochází z něj nejslavnější píseň Radiohead Creep. Skvělé ohlasy od kritiků si vysloužila druhá řadovka The Bends, skupina byla vynášena do nebes za vlastní originální styl. Singly z této desky jako Fake Plastic Trees, High and Dry, Just či Street Spirit (Fade Out) se všechny velmi slušně umístily v britské hitparádě.

Nejpopulárnější album Radiohead, OK Computer, vyšlo v červnu 1997, jednalo se o melodický rock s elementy elektroniky a úchvatnými vokály Thoma Yorkea. Album je dodnes považováno za jedno z nejlepších v historii hudby a na 40. předávání cen Grammy získalo cenu za nejlepší alternativní desku. Z tohoto počinu můžete znát hity jako Paranoid Android, Karma Police či No Surprises

Více experimentování je příznačné pro nahrávku Kid A z roku 2000, kapela hojně využívala počítače, moderní elektroniku a na tehdejší rock nezvyklé postupy. Kid A bylo zajímavé i způsobem distribuce - label Capitol Records jej vystavil na internet volně k poslechu, to však vedle k nelegálnímu sdílení po celém internetu ale paradoxně to prodejům nahrávky vůbec neuškodilo. Ba naopak. Deska také získala několik nominací na Grammy. Obdobným způsobem se prodávala i deska In Rainbows (2007), tam však šla kapela ještě dál: kompilace byla volně dostupná na internetu ve formátu mp3 a posluchači mohli za album zaplatit libovolnou částku, nebo také nemuseli platit nic.

Album The King of Limbs (2011) bylo patrně prvním počinem Radiohead, které bylo přijato velmi nejednoznačně, i tak za něj formace obdržela pět nominací na Grammy (nejvíce pak za píseň Lotus Flower).

Diskografie:
Pablo Honey (1993)
The Bends (1995)
OK Computer (1997)
Kid A (2000)
Amnesiac (2001)
Hail to the Thief (2003)
In Rainbows (2007)
The King of Limbs (2011)
A Moon Shaped Pool (2016)


Další články interpreta

zavřít