Ellie Goulding

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Ellie Goulding Ellie Goulding

Elena Jane Goulding aka Ellie Goulding se narodila 30. prosince 1986 v anglickém Herefordu. Patří mezi nejpřednější britské popové zpěvačky a její poznávací značkou je nakřáplý hlas.

V devíti letech začala hrát na klarinet a ve čtrnácti pak na kytaru, o rok později pak začala skládat své první písně. Důležitým odrazovým můstkem pro ni bylo studium na univerzitě v Kentu, kde Ellie studovala drama, politologii a anglický jazyk. Na akademické půdě potkala Jamie Lillywhitea, který se stal jejím manažerem a později ji seznámi s producentem Starsmithem, jemuž Goulding vděčí za svou kariéru.

Debutovým singlem zpěvačky se stala píseň Under The Sheets a i díky této písni dostala příležitost být předskokanou žánrové kolegyně Little Boots. Nečekaný úspěch přišel v roce 2010 - Ellie se podařilo zvítězit v prestižní anketě BBC Sound of..., která upozorňuje na talentované interprety, kteří se ještě neproslavily. V témže roce vyhrála i další prestižní cenu v rámci Brit Awards, kde triumfovala v sekci "Výběr kritiků".

Debutové album Lights vyšlo opět v onom osudném roce 2010 a katapultovalo Ellie mezi největší hvězdy evropského kontinentu. Z něj pochází hity jako Starry Eyed a také Lights (ten se objevil až v reedici) a s pomocí této desky to vytáhla až na předskokanku takových jmen, jako je John Mayer či dokonce U2.

Po Lights se Goulding přeorientovala na hudbu spíše elektronického rázu. Objevila se na Zeddově albu Clarity a na songu Calvina Harrise I Need Your Love, velkém mezinárodním hitu. Silně elektronicky ovlivněné je i její druhé, přímo veleúspěšné album Halcyon, ze kterého se uchytila celá řádka písní, jmenujme například Anything Could Happen, Figure 8, či vynikající nesinglové písně My Blood, Only You a Hanging On. Reedice alba nazvaná Halcyon Days pak přinesla hit Burn, který zažil velkou popularitu i ve Spojených státech amerických.

V roce 2015 obdržela Goulding svou první nominaci na Grammy, a to za song Love Me Like You Do, který se objevil na soundtracku k filmu Padesát odstínů šedi. 

Ellie je nadšená běžkyně. Chlubí se, že za den uběhne až deset kilometrů a zúčastnila se několika maratónových závodů.  

Diskografie
Lights (2010)
Halcyon (2012)
Delirium (2015)

Další články interpreta

zavřít