Kasabian

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Kasabian Kasabian

 

Kasabian je anglická rocková skupina založená v roce 1997 v Leicesteru. Dnes funguje ve složení Tom Meighan (zpěv), Sergio Pizzorno (kytara, zpěv, univerzální "všeuměl"), Ian Matthews (bicí) a Chris Edwards (baskytara).

Kapela se původně jmenovala Saracuse a vznikla v době, kdy Meighan, Pizzorno a Edwards navštěvovali stejnou střední školu. První demo nahrávka vznikla v roce 1998 a obsahovala tři živáky. O něco později získali mládenci smlouvu s labelem BMG - při té příležitosti si změnili jméno na Kasabian. Jejich první eponymní album se dostalo do prodeje na podzim roku 2004 a obdrželo vcelku pochvalné recenze a také se slušně prodávalo. První dva singly Processed Beats a Reasono Is Treason ale nijak pozoruhodný úspěch nezaznamenaly - to se podařilo až s třetím singlem Club Foot, jenž zabodoval v britské hitparádě. Zajímavé je, že tento song vznikl už během prvních měsíců působení kapely a dodnes zůstává šlágrem jejich koncertů.

Během nahrávání druhé desky Empire (2007) odešel z kapely zakládající člen Chris Karloff, prý kvůli rozdílným názorům na to, kam by měla hudba Kasabian směřovat. Během jeho odchodu se nicméně objevily drby, že formaci opouští kvůli osobním důvodům. Z Empire můžete znát hitovky Empire, Shoot the Runner nebo Me Plus One. V témže roce ještě chlapci stihli vydat EP Fast Fuse, které ovšem vyšlo bez jakékoli propagace a jedná se spíš o sběratelský kousek do fanouškovy knihovničky.

Vrcholu albové hitparády dosáhli Kasabian až s třetí řadovkou West Ryder Pauper Lunatic Asylum (2009). Deska i samotná kapela později získali mnoho cen včetně Brit Awards a Q. Na celosvětové turné si pak troufli až v éře další studiovky Velociraptor! (2011).

Posledním počinem Kasabian je album For Crying Out Loud, které vyšlo v květnu 2017. Perličkou je, že se jedná o první album kapely, které na sobě má nalepku "Parental Advisory", tedy že texty obsahují sprostá slova nepříliš vhodná pro dětské uši.

Diskografie:
Kasabian (2004)
Empire (2006)
West Ryder Pauper Lunatic Asylum (2009)
Velociraptor! (2011)
48:13 (2014)
For Crying Out Loud (2017)

Další články interpreta

zavřít