Prince

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Prince Prince

Prince (celým jménem Prince Rogers Nelson) byl americký zpěvák, skladatel, herec, multiinstrumentalista, filantrop, tanečník a producent. Narodil se 7. června 1958 a zemřel 21. dubna 2016. Proslavil se především jako výjimečný hudební inovátor, který dokázal skvěle pracovat s elektronickými elementy. Rovněž byl známý díky svému velice originálnímu přístupu k hudbě, extravagantnímu vzezření a vystupování a vynikající hlasové výbavě. Jeho hudba neznala hranic, ale dá se vyhranit do oblasti funku, rocku, r'n, psychedelie, soulu a hlavně pak popu. Byl to také nesmírně aktivní umělec - za svou kariéru vydal neuvěřitelných 39 studiových alb.

Prince se narodil a vyrůstal v americkém Minneapolisu. Jeho tatínek byl skladatel a pianista a maminka jazzová zpěvačka - je tedy očividné, že ho hudba obklopovala už od úplného začátku. Během puberty se také Prince naučil hrát na několik nástrojů. V roce 1977 se nachomýtl do jisté skupiny jménem 94 East a hned se mu poštěstilo: nahrávku totho projektu zaslechl ten správný producent a Prince tak mohl podepsat kontrakt s Warner Bros Records. První desku For You (1978) si napsal, zprodukoval, nahrál, nazpíval a zaranžoval úplně sám - a tak tomu bylo u všech jeho nastávajích desek. Skutečně průlomovým dílem pak byla jeho druhá řadovka nazvaná jednoduše Prince, která rovněž obsahovala první velký hit I Wanna Be Your Lover. Prince měl také velmi šikovnou doprovodnou kapelu, která jej velice inspirovala a i díky nim se postupně posouval do vod, kde právem platil za největší celebritu. Vynikajícího úspěchu se také dočkal v roce 1984 - to se jeho filmový projekt Purple Rain a především písně z něj staly ekvivalentem pro vysoce kvalitní hudbu a za song Purple Rain, který se v kontextu času stal jeho nejslavnějším kouskem, pak získal cenu Grammy.

V průběhu 90. let se zpěvák dostával do konfliktů se svými labely a kvůli tomu dokonce po jistou dobu přestal užívat své umělecké jméno a říkal si pouze "The Artist" nebo TAFKAP (the artist formerly known as Prince). Celé toto období i počátek nového tisíciletí bylo provázeno určitým zmatkem ve zpěvákově tvůrčím životě, přesto ho ale neopouštěla múza a ve vydávání více či méně úspěšných alb byl velmi aktivní. Prodeje desek v jeho případě rozhodně nikdy neznamenaly, že by jeho hudba byla špatná - možná byla zkrátka až příliš těžko uchopitelná. 

Prince také platí za průkopníka netradiční hudební distribuce - svůj materiál vystavovat na internet a jedno z jeho alb se dokonce přidávalo jako příloha k novinám.

Prince zemřel v dubnu 2016 na předávkování opiáty.

Diskografie:
For You (1978)
Prince (1979)
Dirty Mind (1980)
Controversy (1981)
1999 (1982)
Purple Rain (1984)
Around the World in a Day (1985)
Parade (1986)
Sign o' the Times (1987)
Lovesexy (1988)
Batman (1989)
Graffiti Bridge (1990)
Diamonds and Pearls (1991)
Love Symbol Album (1992)
Come (1994)
The Black Album (1994)
The Gold Experience (1995)
Chaos and Disorder (1996)
Emancipation (1996)
Crystal Ball (1998)
The Vault: Old Friends 4 Sale (1999)
Rave Un2 the Joy Fantastic (1999)
Rave In2 the Joy Fantastic (2001)
The Rainbow Children (2001)
One Nite Alone… (2002)
Xpectation (2003)
C-Note (2003)
N.E.W.S (2003)
The Chocolate Invasion (2004)
The Slaughterhouse (2004)
Musicology (2004)
3121 (2006)
Planet Earth (2007)
Lotusflow3r / MPLSound (2009)
20Ten (2010)
lectrumelectrum (2014)
Art Official Age (2014)
HITnRUN Phase One (2015)
HITnRUN Phase Two (2015)

Další články interpreta

RECENZE: Katy Perry vykročila ze své komfortní zóny. Witness není výjimečná deska, ale zaslouží si šanci

Recenze

vydáno 15.06.2017

Představte si, že jste Katy Perry . V pětadvaceti vydáte veleúspěšnou desku Teenage Dream, z níž se hned pět singlů těší...

TOP 5 kapel, které vyměkly: Žánrové přemety mají za sebou Linkin Park, Metallica i Paramore

Style

vydáno 11.06.2017

Zavděčit se fanouškům bývá pro kapely, které už si stihly získat renomé, často docela náročné. Někdy totiž fanoušci remcají,...

RECENZE: Paramore zanevřeli na rock, z Hayley Williams je popová princezna

Recenze

vydáno 28.05.2017

Čtyři roky museli fanoušci Paramore čekat, až se nakonec dočkali. Nová deska After Laughter je však možná tolik nepotěší....

LIVE: TOP 8 koncertů Pražského Majálesu - Tomáš Klus bosý v bahně, ohnivé Rybičky 48 i pompézní Mandrage

Recenze

vydáno 30.04.2017

Také letošní Pražský Majáles byl nabitý festivalovými hvězdami. Počasí sice udělalo z areálu v Letňanech bahenní lázně, ani ty...

zavřít

Při poskytování služeb na těchto stránkách nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie na těchto stránkách. Další informace naleznete zde. Rozumím