Red Hot Chili Peppers

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Red Hot Chili Peppers Red Hot Chili Peppers

 

Red Hot Chili Peppers je americká funk rocková kapela založená v roce 1983 v Los Angeles. V současné době sestává z následujících hudebníků: Anthony Kiedis (zpěv), Flea (vlastním jménem Michael Balzary, baskytara), Chad Smith (bicí) a Josh Klinghoffer (kytara, doprovodné vokály, klávesy).

Kapela vznikla v době studia na Fairfax High School v LA a jejími zakládajícími členy byli Kiedis, Flea a kytarista Hillel Slovak a bubeník Jake Irons. Tehdy se jmenovali ještě Tony Flow & the Miraculously Majestic Masters of Mayhem a jejich první, dost improvizované vystoupení sledovalo třicet diváků. Jenže o uskupení se začaly roznášet všelijaké drby a tak nakonec zjistili, že je o ně zájem a proto se rozhodli věnovat hudbě seriózně a začali tím, že si změnili název na Red Hot Chili Peppers. Polovina skupiny (Irons a Slovak) nicméně odchází do jiného projektu a Kiedis s Flea příjímají nového kytaristu a bubeníka (Jacka Shermana a Cliffa Martineze).

První nahrávka s eponymním názvem vyšla v roce 1984 a nedá se říci, že by byla nějak zvlášť úspěšná - prodala se v množství 300 000 kusů a songy z ní byly populární spíše na studentských rádiích. Navíc byli jako hudebníci dosti omezování nevhodně zvoleným producentem. Jejich styl se tak naplno mohl projevit až na druhé desce Freaky Styley. Nicméně celá nahrávka se nese v duchu užívání heroinu, kterému členové RHCP holdovali a nahrávka opět nepřinesla takřka žádný úspěch. A na všech se také začalo podepisovat užívání narkotik, Kiedis a navrátivší se Slovak se dokonce stali drogově závislými, a druhý jmenovaný nakonec svým problémům se závislostí podlehl. 

V roce 1988 přišel do skupiny nový kytarista John Frusciante, který se postupem času vypracoval mezi nejuznávanější kytaristy světa a i když už dnes s RHCP nehraje, je považován hned spolu s Flea za jedny z nejlepších muzikantů v oboru. V témže roce se ke kapele připojil také dlouhán Chad Smith, který usedl za bicí.

První albovým úspěchem byla pak počin jménem Mother's Milk (1989), na kterém se objevily songy jako Knock Me Down či Higher Ground. Kapela ale pořád nebyla spokojena, a proto změnila label a také producenta - Rick Rubin spolupracuje s RHCP až dodnes. Skutečně průlomovým albem se tak stala deska Blood Sugar Sex Magik (1991), ze které už pochází skutečně známé a oblíbené hity skupiny jako Give It Away (za ni pak pánové dostali Grammy), Under The Bridge a mnoho dalších a celá deska se stala ikonickou. Z "redhotů" se tak staly hvězdy první velikosti.

Frusciante slávu nevydržel, a tak byla další řadovka One Hot Minute nahrána s Davem Navarrem. Frusciante se nicméně ke konci devádesátých let do skupiny vrátil, ačkoli ve velmi zuboženém stavu (procházel si skuteně velice vážnými problémy s drogami), a v tomto těžkém čase se RHCP podařilo nahrát jejich nejlegendárnější desku Californication (1999). Následovaly ještě alba By The Way a také dvojalbum Stadium Arcadium (ověnčené Grammy). Po této desce ale Frusciante znovu odchází a aktuální éra RHCP tak probíhá s novým kytaristou Joshem Klinghofferem, se kterým skupina nahrála dvě alba: I'm with You a The Gateaway. 

Diskografie:
The Red Hot Chili Peppers (1984)
Freaky Styley (1985)
The Uplift Mofo Party Plan (1987)
Mother's Milk (1989)
Blood Sugar Sex Magik (1991)
One Hot Minute (1995)
Californication (1999)
By the Way (2002)
Stadium Arcadium (2006)
I'm with You (2011)
The Getaway (2016)

Další články interpreta

zavřít