Korn

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Korn Korn

 

Korn je americká nu metalová skupina založená v roce 1993 v kalifornském Bakersfieldu. Současná sestava je následující: Jonathan Davis (zpěv, dudy), James "Munky" Shaffer (kytara), Brian "Head" Welch (kytara, back vokály), Reginald "Fieldy" Arvizu (baskytara) a Ray Luzier (bubny), který nahradil v roce 2007 původního bubeníka Davida Silveriu. Shaffer, Arvizu, Welch a Silveria působili už předtím v kapele L.A.P.D., ze které ale kvůli drogové závislosti museli vyhodit svého hlavního zpěváka. Při hledání nového vokalisty natrefili právě na Jonathana Davise a ačkoli se jim zpočátku příliš nezdál, svého rozhodnutí pak nelitovali. Pětice spolu zformovala kapelu Creep a později se na popud Davise přejmenovali na Korn.

Styl kapely se nejčastěji označuje za nu metal, a dokonce se o nich často mluví jako o jedněch ze zakladatelů tohoto žánru. Ve srovnání s ostatními skupinami spadajícímí více či méně do nu metalu (Linkin Park, Limp Bizkit) zní ale Korn poněkud odlišně, neboť se ve své tvorbě nebojí kombinovat nespočetné množství různých prvků. V jejich muzice uslyšite groove metal, grunge, hardcore punk, a částečně i funk (hlavně díky skvělé hře na basovou kytaru) a hip-hop.

V úplných kariérních začátcích vydala kapela demo Niedermayer's Mind (1993) a eponymní album (z něj pochází hitovka Blind). Už na nich se dobře vyrýsoval osobitý styl Korn: drsné crossovery, sedmistrunné kytary podlazené o tón níže a absolutní ignorace tradičních muzikantských postupů. Ostatně i sám Jonathan Davis si s hlasem hrál tak, jak to před ním ještě nikdy neudělal. Velký průlom pro ně znamenaly desky Life Is Peachy a Follow the Leader (obsahuje patrně největší hit kapely nazvaný Freak On A Leash, jenž získal cenu Grammy za nejlepší klip, dále také další pecku jménem Got The Life a celkově se jedná o prodejně nejúspěšnější desku Korn), které obě pokořily první místo žebříčku Billboard. Všechna následující alba (Issues - vynikající singly Somebody Someone, Make Me Bad či Falling Away From Me, Untouchables - song Alone I Break a Take A Look in the Mirror - singly Right Now a Y'All Want a Single) už jenom potvrzovaly kvality tohoto rockového uskupení kolem charizmatického Jonathana Davise, který je považován za jednoho z nejlepších rockových i metalových zpěváků.

Od alba See You On The Other Side už zvuk kapely osciluje mezi alernativním metalem a nu metalem a je o dost více melodičtější, než ve svých počátcích. 

Diskografie:
Korn (1994)
Life Is Peachy (1996)
Follow the Leader (1998)
Issues (1999)
Untouchables (2002)
Take a Look in the Mirror (2003)
See You on the Other Side (2005)
Bezejmenné album nebo také "Korn II" či "Untitled" (2007)
Korn III: Remember Who You Are (2010)
The Path of Totality (2011)
The Paradigm Shift (2013)
The Serenity of Suffering (2016)

Další články interpreta

TOP 10 nejžhavějších témat první poloviny roku 2017: Rammstein v Praze i kontroverzní dokument Lucie Bílé

Style

vydáno 10.07.2017

O co se v první polovině roku 2017 hudební fanoušci nejvíc zajímali? Podívali jsme se do statistik uplynulého pololetí, abychom našli...

Zdeněk Juračka - Poctivý bigbíťák, který v hudbě miloval pauzy

Smrt si říká rock 'n' roll

vydáno 08.07.2017

Když v pondělí 3. července zemřel ve věku sedmdesáti let kytarista Zdeněk Juračka , odešla s ním relativně nenápadná, ale velmi...

TOP 8 videoklipů týdne (142.): Korn opěvují černou duši, Kasabian se vžili do role vězňů

Video

vydáno 20.06.2017

Koncem června sice už vychází méně desek než v průběhu jara, klipy se ale stále množí jakou houby po dešti. Z českých interpretů...

LIVE: Linkin Park v Praze dokázali, že stále kralují pódiím. Aerodrome festival jim ležel u nohou

Recenze

vydáno 12.06.2017

Od loňského halového ročníku s  Bring Me The Horizon , Korn , Billy Talent a dalšími Aerodrome poměrně vyrostl, zmohutněl a...

zavřít

Při poskytování služeb na těchto stránkách nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie na těchto stránkách. Další informace naleznete zde. Rozumím