Korn

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Korn je americká nu metalová skupina založená v roce 1993 v kalifornském Bakersfieldu. Současná sestava je následující: Jonathan Davis (zpěv, dudy), James "Munky" Shaffer (kytara), Brian "Head" Welch (kytara, back vokály), Reginald "Fieldy" Arvizu (baskytara) a Ray Luzier (bubny), který nahradil v roce 2007 původního bubeníka Davida Silveriu. Shaffer, Arvizu, Welch a Silveria působili už předtím v kapele L.A.P.D., ze které ale kvůli drogové závislosti museli vyhodit svého hlavního zpěváka. Při hledání nového vokalisty natrefili právě na Jonathana Davise a ačkoli se jim zpočátku příliš nezdál, svého rozhodnutí pak nelitovali. Pětice spolu zformovala kapelu Creep a později se na popud Davise přejmenovali na Korn.

Styl kapely se nejčastěji označuje za nu metal, a dokonce se o nich často mluví jako o jedněch ze zakladatelů tohoto žánru. Ve srovnání s ostatními skupinami spadajícímí více či méně do nu metalu (Linkin Park, Limp Bizkit) zní ale Korn poněkud odlišně, neboť se ve své tvorbě nebojí kombinovat nespočetné množství různých prvků. V jejich muzice uslyšite groove metal, grunge, hardcore punk, a částečně i funk (hlavně díky skvělé hře na basovou kytaru) a hip-hop.

V úplných kariérních začátcích vydala kapela demo Niedermayer's Mind (1993) a eponymní album (z něj pochází hitovka Blind). Už na nich se dobře vyrýsoval osobitý styl Korn: drsné crossovery, sedmistrunné kytary podlazené o tón níže a absolutní ignorace tradičních muzikantských postupů. Ostatně i sám Jonathan Davis si s hlasem hrál tak, jak to před ním ještě nikdy neudělal. Velký průlom pro ně znamenaly desky Life Is Peachy a Follow the Leader (obsahuje patrně největší hit kapely nazvaný Freak On A Leash, jenž získal cenu Grammy za nejlepší klip, dále také další pecku jménem Got The Life a celkově se jedná o prodejně nejúspěšnější desku Korn), které obě pokořily první místo žebříčku Billboard. Všechna následující alba (Issues - vynikající singly Somebody Someone, Make Me Bad či Falling Away From Me, Untouchables - song Alone I Break a Take A Look in the Mirror - singly Right Now a Y'All Want a Single) už jenom potvrzovaly kvality tohoto rockového uskupení kolem charizmatického Jonathana Davise, který je považován za jednoho z nejlepších rockových i metalových zpěváků.

Od alba See You On The Other Side už zvuk kapely osciluje mezi alernativním metalem a nu metalem a je o dost více melodičtější, než ve svých počátcích. 

Diskografie:
Korn (1994)
Life Is Peachy (1996)
Follow the Leader (1998)
Issues (1999)
Untouchables (2002)
Take a Look in the Mirror (2003)
See You on the Other Side (2005)
Bezejmenné album nebo také "Korn II" či "Untitled" (2007)
Korn III: Remember Who You Are (2010)
The Path of Totality (2011)
The Paradigm Shift (2013)
The Serenity of Suffering (2016)

Další články interpreta

BLOG: Voxel o setkání s Jasonem Mrazem - Klid a bezprostřednost z něj sálaly do všech světových stran

Rock blog

vydáno 22.03.2017

Říká se, že když si člověk něco z celého srdce přeje, splní se mu to. Jedno takové přání jsme mohli splnit písničkáři Voxelovi...

Koncerty v březnu u nás odehrají Korn, Sabaton, Tom Chaplin i LP, desky vydají Ed Sheeran nebo J.A.R.

Style

vydáno 01.03.2017

Březen nabídne velké koncerty Sabaton , Korn nebo stále žádanější LP , v Roxy vystoupí hlas Keane - Tom Chaplin . Přichází ale...

Kensington interview: V Česku jsme měli vždycky ty nejlepší koncerty

Rozhovory

vydáno 22.02.2017

Na koncert se k nám Kensington vrátili už poněkolikáté, s rozhovory však zatím spíše šetřili. Při příležitosti jejich...

LIVE: Alex Clare je na pódiu tak skvělý, že ho toužíte obejmout

Recenze

vydáno 09.02.2017

Pět let to trvalo, než si britský hudebník Alex Clare našel cestu zpět do Prahy. Mezitím se jeho české publikum celkem rozrostlo, a tak...

zavřít

Při poskytování služeb na těchto stránkách nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie na těchto stránkách. Další informace naleznete zde. Rozumím