The Prodigy

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

The Prodigy The Prodigy

The Prodigy je britský hudební kolektiv zformovaný v roce 1990, zaměřující se především na elektronickou hudbu. Spolu s Fatboy Slim, Chemical Brothers či The Crystal Method jsou The Prodigy hlavními představiteli a průkopníky zvláštního typu big beatu. Členy uskupení jsou Liam Howlett (klávesy, syntezátory, programming, samply, DJing), Keith Flint (tanec, zpěv), Maxim Reality (MC, beatboxing, zpěv). Skupina prodala celosvětově více než dvacet milionů desek. Jejich styl v sobě kloubí spoustu žánrů a stylů od industrialu, techna, hardcore techna až po alternativu a kapela se proslavila i propracovanými klipy.

Kapelu založil Howlett roku 1990, název vymyslel na základě názvu prvního syntezátoru, který si pořídil - Moog Prodigy. Už v únoru 1991 vychází první mini album The Prodigy nazvané What Evil Lurks a na rave scéně způsobil pozdvižení. Kluby songy z tohoto počinu velmi aktivně zařazovaly do playlistu. Netrvalo dlouho a skupina již kromě domoviny koncertovala i v zahraničí. V témže roce v létě vydali muzikanti singl Charly, který obsadil třetí místo v britském žebříčku a kromě zájmu ze strany hudebních labelů o hudbu kolektivu vyvolal i horlivou diskusi o rave hudbě a jejím vývoji a aktuálnosti. Skvěle si vedl i jeden z dalších singlů Fire/Jericho, který obsadil hned první místo. Debutová deska Experience se pak dostala do prodeje na podzim roku 1992. 

Howlett se pak začal stýkat s jistými muzikanty (Jesus Jones, Front 242 atd.), kteří ovlivnili jeho tvorbu, což znamenalo změnu i pro The Prodigy a na následujících singlech One Love a No Good (Start the Dance) to bylo hodně slyšet, stejně jako na další řadovce Music for the Jilted Generation, která obsahovala prvky industrialu a rocku. Počin byl velmi úspěšný - obsadil první příčku Billboardu. 

V následujících letech skupina jen potvrzovala své kvality a vydala spoustu skvělých singlů jako Firestarter či Breathe, a vydávala i úspěšné desky, The Fat of the Land dobylo žebříček ve 22 zemích světa - jedná se dodnes o nejúspěšnější desku The Prodigy. Z ní také pochází ikonický song a videoklip Smack My Bitch Up.

Na začátku nového milénia nebyla kapela příliš aktivní a když se pak roku 2004 vrátila s deskou Always Outnumbered, Never Outgunned, kritici ji přijali vlažně, ovšem navzdory tomu ji fanoušci milovali a deska získala nominaci na cenu Grammy v sekci nejlepší taneční/elektronické album. Kapela je nicméně od této doby velmi aktivní, skládá songy pro počítačové hry, vydává takřka pravidelně nové singly a aktivně koncertuje.

S pozitivními ohlasy se setkala i deska vydaná na jejich vlastním labelu, nazvaná Invaders Must Die a nejinak tomu bylo i s albem The Days Is My Enemy (2015).

Diskografie:
Experience (1992)
Music for the Jilted Generation (1994)
The Fat of the Land (1997)
Always Outnumbered, Never Outgunned (2004)
Invaders Must Die (2009)
The Day Is My Enemy (2015)

Další články interpreta

zavřít