David Koller

Vydáno 07.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

David Koller David Koller

David Koller se narodil 27. září 1960 v Praze. Tento český rockový zpěvák, skladatel a v neposlední řadě bubeník patří k významným a váženým muzikantům střední generace.

Koller se nejvíce proslavil jako lídr dnes již legendární kapely Lucie. Mimo jiné také působil i v dalších formacích, jako například Kollerband, Pusa, Žentour, Jasná Páka nebo Blue Effect. Jako hudební producent spolupracoval se jmény, jako jsou Koistinen, Alice, Plexis, Walk Choc Ice či s Lucií Bílou. Spolu s kolegou Michalem Dvořákem složili hudbu k filmu Amerika (1994), Poslední přesun (1995) a Mrtvej brouk (1998). Jako herce jsme ho mohli vidět ve filmech Pražákům, těm je tu hej (1990) nebo Akumulátor (1994). V jeho bohaté kariéře si také našel čas na hostování u řady kapel a interpretů. Namátkou můžeme jmenovat například Pražský výběr, Hudba Praha, Žlutý pes, Anna K. či Miro Žbirka. Po tragické smrti bubeníka Pavla Grohmana působil i jako koncertní bubeník v kapele Chinaski. Koller byl Grohmanův bubenický vzor.

Svou domovskou kapelu Lucie opustil v listopadu roku 2005, díky neshodám se spoluhráči Robertem Kodymem a P.B.CH. Po letech ovšem zakopali válečnou sekeru a začali znovu společně vystupovat. Na rok 2018 dokonce oznámili novou řadovou desku Evolucie. 

David Koller se dnes převážně věnuje sólové tvorbě, vydal osm studiových alb. První z nich pochází z roku 1993 s názvem David Koller a poslední je počin s názvem David Koller & Friends. Projekt, do kterého si přizval své přátele z muzikantské branže, kde měl každý z nich za úkol nahrát jeden Davidův cover. K tomuto projektu se vázalo i úspěšné turné.

Zajímavostí je, že spolu s výtvarníkem Davidem Černým a filmařkou Alicí Nellis stál za vybudováním kulturního centra MeetFactory, které bylo poprvé otevřeno v roce 2007.

Diskografie Lucie:

Lucie (1990)
In The Sky (1991)
Černý kočky mokrý žáby (1994)
Pohyby (1996)
Větší než malé množství lásky (1998)
Slunečnice (2000)
Dobrá kočzka která nemlsá (2002)

Diskografie sólová tvorba:

David Koller (1993)
Kollerband (2003)
Kollerband - Dual disk (2005)
Nic není na stálo (2006)
Teď a tady (2010)
Kollerband - Unplugged (2012)
ČeskosLOVEnsko (2015)
David Koller & Friends (2016)

zavřít