Pearl Jam

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Pearl Jam je americká rocková skupina založená v roce 1990 v Seattlu. Jejími členy jsou Eddie Vedder (zpěv), Mike McCready (sólová kytara), Stone Gossard (doprovodná kytara), Matt Cameron (bicí) a Jeff Ament (baskytara). Patří k představitelům grunge, stylu populárního především v 90. letech a tímto jsou tak velmi často spojování se jmény jako Nirvana nebo Soundgarden.

Gossard a Ament spolu byli v půlce 80. let v grungeové skupině Green River, v té však nevydrželi příliš dlouho a založili vlastní kapelu Mother Love Bone, která byla poměrně populární - dema se prodávala, lístky na koncerty také. A to vyústilo v nabídku od labelu PolyGram a také následující album Apple (1990). Zpěvák kapely však zemřel a ostatní členové kapely se ocitli ve stavu deprese, ze které je částečně vytáhli až Mike McReady a Jeff Ament. Zbývalo už jen najít zpěváka - tím se nakonec stal Eddie Vedder. Kapela si změnila jméno na Pearl Jam a věci se začaly dávat do pohybu: začalo se nahráváním debutového alba Ten, které vyšlo v roce 1991. Bylo to album velmi temné, plné depresivní tematiky a zpočátku se prodávalo velmi špatně. Postupně se ale nahrávka začínala prosazovat, možná i díky skvělým singlům jako Alive, Even Flow nebo Jeremy, a z Pearl Jam se stali grungeové ikony - a nic na tom neměnil ani fakt, že je ostře kritizovali kritici i sám Kurt Cobain, který je považoval za kapelu, jež se zaprodala komerci. S Vedderem se ale nakonec skamarádili.

V roce 1993 vyšlo další album Vs. s hity Go, Daughter nebo Animal, a během turné k němu kapela pracovala na materiálu pro třetí desku Vitalogy, ze které pochází vynikající singl Spin the Black Circle, ten nakonec získal cenu Grammy za nejlepší hard rockové vystoupení. Spíše do experimentu se Pearl Jam ponořili s počinem No Code (1996), nahrávka obsahovala i prvky hodně hlasitého garážového rocku, ale brzy pochopili, že všichni prahnou po jejich klasickém zvuku. K němu se vrátili právě na albu Yield (1998). Bez experimentování ale Pearl Jam dlouho nevydrželi. Zase je to chytlo třeba na desce Riot Act, která měla velmi blízko k folku. Popové prvky zase obsahovala deska Backspacer (2009). Všechny tyto desky měly slušné prodeje, úspěchu prvních desek především ze začátku 90. let se však nevyrovnaly. Velmi povedená ale byla deska Lihgting Bolt z roku 2013, o které jsme psali tady.

Diskografie:
Ten (1991)
Vs. (1993)
Vitalogy (1994)
No Code (1996)
Yield (1998)
Binaural (2000)
Riot Act (2002)
Pearl Jam (2006)
Backspacer (2009)
Lightning Bolt (2013)

Další články interpreta

zavřít