Gorillaz

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Gorillaz Gorillaz

 

Gorillaz je virtuální hudební skupina pocházející z Anglie.  Byla založena v roce 1998 muzikantem Damonem Albarnem (zpěvák a hlavní postava britské kapely Blur) a umělce Jamiem Hewlettem. Všichni členové kapely jsou vymyšlení a existují pouze jako kreslené postavičky. Živí hudebníci zastupující jednotlivé postavy se kromě Damona Albarna a klávesaka Mikea Smitha mění. Jména virtuálních členů jsou tedy následující: 2-D (zpěv, klávesy), Murdoc Niccals (basová kytara), Noodle (kytara, klávesy) a Russel Hobbs (bicí, perkuse). Ve své hudbě pojí Albarn aka Gorillaz prvky tradičního brit popu, alternativního rocku, hip hopu a popu.

Hudebník Damon Albarn a komiksový kreslíř Jamie Hewlett se poprvé potakli v roce 1990 a i když se ti dva neměli zpočátku příliš v lásce, nakonec je spojilo nadšení pro nový projekt. Nejrve pracovali velmi pomaloučku a zkoumali, jestli je vůbec možné, aby takováto fiktivní kapela fungovala - to se týkalo především živých vystoupení. Získávali nicméně pozitivní ohlasy a tak se v roce 2001 tak mohlo vyjít debutové eponymní album. Z něho můžete znát první velký hit Clint Eastwood, nebo také Rock The House, Tomorrow Comes Today či 19-2000. 

Světového megaúspěchu dosáhla skupina s druhou deskou Demon Days (2005) - z něj pochází nesmrtelné hity jako Feel Good Inc., Dare nebo Dirty Harry. V roce 2007 pak vyšel velmi zajímavý a dlouho připravovaný dokument o Gorillaz nazvaný Bananaz. O tři roky později se dostalo na pulty třetí studiové album Plastic Beach s prvním nasazeným single Stylo a v témže roce vyšla i čtvrtá řadovka The Fall. Poté ovšem rozpory mezi Albarnem a Hewlettem znovu nabraly na obrátkách. Co se dlouho tutlato a dusilo pod pokličkou, odešlo v roce 2012 ven a Gorillaz si dali tvůrčí tvůrčí pauzu. Rozpad však oba aktéři vyloučili - na to měli a mají skupinu příliš rádi. Před vydáním zatím jejich poslední desky se začaly na sociálních sítích objevovat různá krátká videa a obrázky, které pojednávaly o tom, co členové (ti virtuální) skupiny v šestileté pauze dělali a kde skončili. V dubnu 2017 nakonec vyšla pátá studiovka Humanz (singly Ascension, Let Me Out, We Got The Power).

Diskografie:
Gorillaz (2001)
Demon Days (2005)
Plastic Beach (2010)
The Fall (2010)
Humanz (2017)

Další články interpreta

Gorillaz se rozloučí filmem

News

vydáno 28.04.2007

zavřít