Nirvana

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Nirvana Nirvana

 

Nirvana byla americká hudební skupina, jejíž frontmanem byl legendární muzikant Kurt Cobain (nar. 20. února 1967). Spolu s ním tvořili ve vrcholném období Nirvanu ještě i baskytarista Krist Novoselic a bubeník Dave Grohl.

Kapela byla založena v roce 1987 v Aberdeenu, který se nachází v americkém státě Washington. Zakládajícími členy byli Kurt a Krist a Kurt musel budoucího basáka velmi dlouho uhánět, než Krist souhlasil k založení skupiny, která vyzkoušela bezpočet jmen, než se zastavila u Nirvany. Spolčili se s bubeníkem Chad Channingem a nahráli svou první desku nazvanou Bleach, jež byla inspirována dirge-rockovými uskupeními Mudhoney či Melvins, osmdesátkovým punk rockem a sedmdesátkovým heavy metalem ve stylu Black Sabbath. Nahrávka vyšla pod křídlem labelu Sub Pop, který ji ani přiliš nepromoval a Bleach se přesto počáteční prodeje překonaly hranici čtyřiceti tisíc kusů. To ale ctižádostivého Cobaina příliš neuspokojilo.

Na jejich dalším materiálu se proto začala projevovat větší frustrace a zlost, a jak sám zpěvák přiznal, písničky poněkud zpopovatěly a texty začaly probírat více zajímavá témata jako vztahy a emoce. Nirvana také změnila producenta a bubeníka - k produkci další desky si najala Butche Viga, člověka s výjimečným cítěním pro produkci a také jedním z nejlepších producentů vůbec. Bubeníkem se pak stal Dave Grohl. Nahrávání další desky tedy mohlo začít.

Stalo se tak už pod kontrolou nového labelu DGC, který nedával kapele příliš velké naděje. A nakonec to bylo velké překvapení - song Smells Like Teen Spirit se totiž dočkal houževnaté rotace na MTV a následně beznadějně vyprodaného turné po Evropě. Později Nevermind sesadilo z prvního místa Billboardu i album Dangerous od Michaela Jacksona. Legendární album bylo ale poznamenáno handrkováním kolem autorských a skladatelských práv, kvůli kterým se Nirvana tehdy málem rozpadla.

Další nahrávka In Utero byla nahrávána s producentem Stevem Albinim, a Cobain trval na tom, aby byla třetí řadovka "přírodní" a nepoužívali se na ní žádné studiové triky. Výsledek se ale nelíbil labelu DGC, který považoval In Utero za "nevydatelné". To rozlítilo fanoušky Nirvany, kteří si usmysleli, že label brzdí tvůrčí proces skupiny. Nakonec se ale vše vyřešilo a v roce 1993 tak vyšlo In Utero, ze kterého můžete znát například nemsrtelné hity Heart-Shaped Box nebo All Apologies. V témže roce vystoupila Nirvana s akustickým setem pro televizi MTV a tato session se pak následně stala jednou z nejslavnějších v historii této hudební televize.

Velká sláva si ale začala brzy vybírat svou daň. Na Kurtu Cobainovi se podepsal rozháraný život plný drog a alkoholu a hudebník byl 8. dubna 1994 nalezen mrtev ve svém domě v Seattlu. Jeho smrt je dodnes ověnčena tajemstvím, nepravděpodobnější verzí však dodnes zůstává, že se Cobain střelil do hlavy sám. 

Diskografie:
Bleach (1989)
Nevermind (1991)
In Utero (1993)

Další články interpreta

zavřít