Bruno Mars

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Bruno Mars Bruno Mars

 

 

Bruno Mars (vlastním jménem Peter Gene Hernandez) je americký zpěvák, skladatel, producent a choreograf. Narodil se 8. října 1985 v havajském Honolulu. Už od útlého dětství projevoval známky hudebního nadání a byl díky své muzikální rodině obklopen žánry různého typu. Dokonce působil se svými čtyřmi sourozenci a rodiči v rodinné kapele. Také velmi dobře ztvárňoval Elvise Presleyho. Legendární zpěvák a následně také geniální kytarista Jimi Hendrix ho inspirovali k tomu, aby začal hrát na kytaru. A aby si splnil svůj sen a věnoval se hudbě naplno, přestěhoval se v sedmnácti letech do Los Angeles. Trvalo ale dlouhá léta, než se věci rozjely pořádně. Zprvu vydavatelství trvalo na tom, že Mars musí umělecky dospět, aby mu mohli vydat desku. A zpočátku se také úplně nedařilo přicházet s kvalitním materiálem. Brunovi se ale výborně dařilo jako producentovi, najímali si ho ty největší hvězdy. Včetně rapperů B.o.B.a a Travise McCoye, s nimiž nazpíval velmi úspěšné hity Nothin' On You a Billionaire. A to už byla slušná báze pro to, aby mohl vydat debut.

Ten se na pultech ukázal v roce 2010 a nesl název Doo-Wops & Hooligans a byl nabitý hity odshora dolů: Just The Way You Are, Grenade, Marry You, Count On Me - to všechno jsou dodnes nesmírně populární hity a stejný názor měla i odborná porota Grammy, která nominovala zpěváka v letech 2011 a 2012 dohromady na 12 cen (zpěvák nicméně získal jenom jednu, i kvůli Adele, se kterou je velmi nebezpečné být v jedné kategorii).

O dva roky později vyšla další řadovky se jménem Unorthodox Jukebox a ta rovněž obsahovala velkou nálož populárních písniček jako Locked Out Of Heaven, When I Was Your Man či Treasure. Mars zkrátka čím dál více dokazoval, že popová hudba by bez něj byla ochuzena o skvělého zpěváka a skladatele, který je schopen přijít s chytlavou melodií a je i vynikajícím performerem. Obrovskou popularitu měla i jeho spolupráce z roku 2014 s Markem Ronsonem Uptown Funk.

Zatím posledním počinem umělce je deska 24K Magic, která už ovšem tolika hity nabitá není.

Diskografie:
Doo-Wops & Hooligans (2010)
Unorthodox Jukebox (2012)
24K Magic (2016)

Další články interpreta

zavřít