Wanastowi Vjecy

Vydáno 07.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

Přední česká rocková skupina fungující od roku 1988 experimentální pop rock. Ve složení kapely se najdeme jména jako Robert Kodým – zpěv, Štěpán Smetáček – bicí, Tomáš Vartecký – kytara, Radek Havlíček – baskytara.

Kapela zpočátku měla být jen studiovým projektem, který měl za úkol natočit hudbu pro připravovaný dokument o punkáčích v Praze. Zde se setkal Robert Kodym, P.B.Ch. a Adolf Vitáček a vznikly čtyři písně – hit Tak mi to teda nandey, Woni, Wona je hotowá a Olé.

S plnohodnotnou deskou Wanastovi vjecy debutovali v září roku 1991 s albem Tak mi to teda nandey. Deska byla spíše punková a o kapele se mluvilo stále spíše jako o studiovém projektu. Rok poté už skupina „jela naplno“. Vydala Lži, sex a prachy a vliv punku pomalu vymizel. Brzy se dočkali úspěchů. Písně Nahá a Sbírka zvadlých růží byly často hrané v rádiích. Po nepříliš úspěšné desce Divnoalbum v roce 1993 se skupina na 3 roky odmlčela.

Roku 1996 se ovšem vrátila se syrovějším albem Andělé. Rok na to kapela vydává album 333 stříbrných stříkaček. V rádiích můžeme slyšet skladby jako například Vlkodlak, V princeznách, Vykopej ty zrůdy nebo Kouzlo.

V dubnu 2012 vyráží skupina na turné, které čítá kromě českých měst i 2 zastávky na Slovensku. Kapela z celkového počtu 20 písní hraje 5 z nového alba, zbytek jsou staré osvědčené hity, zazní i 3 písničky od sesterské Lucie. Oproti předchozímu best of, je turné monstróznější s velkými světelnými a pyrotechnickými efekty.

 

Diskografie

Tak mi to teda nandey (1996)
Lži, sex & prachy (1996)
Divnoalbum (1993)
Andělé (1996)
333 stříbrnejch stříkaček (1997)
Hračky (2000)
Torpédo (2006)
Letíme na Wenuši (2011)
Alchymie (2016)

zavřít