Lenka Dusilová

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

 

Lenka Dusilová je česká zpěvačka a skladatelka. Narodila se 28. prosince 1975 v Karlových Varech. Žánr, ve kterém hudebnice nejčastěji hraje, se dá nejlépe popsat jako alternativní folk, avšak Dusilová se nebojí fúze vůbec žádných žárnů. Její tvorba je charakteristická i pro velmi snadno ropoznatelný a osobitý vokál.

Dusilová začala s kariérou již v 10 letech, kdy vystoupila na folkové festivalu se zhudebněnou básní a roku 1988 se stala členkou slavného pěveckého sboru Bambini di Praga. V letech 1991 až 1995 fungovala jako frontwoman rockové kapely Sluníčko, s níž vyhrála hudební soutěž - tím na sebe velmi efektivně upozornila, což se projevilo i na tom, že ji Akademie populární hudby nominovala v kategorii Objev roku. V roce 2000 pak získala cenu Anděl za nejlepší zpěvačku - tuto cenu pak v různých kategoriích získala mnohkrát. Mimojiné působila v polovině 90. let ve skupině Pusa, jejíž zakladatelem byl David Koller z Lucie.

Patrně nejzásadnějšími alby její kariéry jsou desky Mezi světy (2006), na které spolupracovala s hudebníky z různých zemí, a dále pak Baromantika (2011), na které se jí skvělým způsobem podařilo propojit různé styly.

Nejvíce se Dusilová proslavila jako sólová zpěvačka, bez doprovodné kapely ale nevystupuje. Ta současná se jmenuje Baromantika (složení: Beata Hlavenková - klávesy, zpěv; Viliam Béreš - klávesy, samply, zpěv; Patrick Karpentski - elektrická a basová kytara; Martin Novák - bicí).

Diskografie:
S kapelou Sluníčko:
Sluníčko (1994)
S kapelou Pusa:
Pusa (1996)
Sólově:
Lenka Dusilová (2000)
Spatřit světlo světa (2002)
UnEarthEd (2004)
Mezi světy (2005)
Eternal Seekers (2008; s Clarinet Factory a Beatou Hlavenkovou)
Baromantika (2011)
Lenka Dusilová a Baromantika: Live at Café v lese (2013)
Lenka Dusilová a Baromantika: V hodině smrti (2014)

Další články interpreta

Kdo jede na podzimní turné (IV.): Jelen, Miro Žbirka, Richard Müller, Tata Bojs nebo Aneta Langerová

Style

vydáno 22.10.2017

Také závěrečný díl našeho velkého přehledu podzimních turné je nabitý zajímavými jmény. Zejména v předvánočním období nebude...

Vladivojna La Chia: Pokud chcete dělat svou hudbu, musíte se dostat do fáze, kdy je vaše intuice hlavním barometrem

Rozhovory

vydáno 11.10.2017

Svérázná rodačka z Ostravy Vladivojna La Chia natočila hudbu k filmu 8 hlav šílenství, který má v kinech premiéru 12. října. Na...

LIVE: Michal Hrůza oslavil 20 let na scéně s orchestrem i vzpomínkou na Václava Havla

Recenze

vydáno 06.10.2017

Michal Hrůza letos třetím koncertem s orchestrem, tentokrát v pražském Rudolfinu, uzavřel kapitolu oslav dvaceti let na scéně. Za...

Nejbláznivější kostýmy české hudební scény: Obtloustlý Kapitán Demo, UFO Jana Kratochvílová nebo zářivý Dan Nekonečný

Style

vydáno 27.09.2017

Kostýmy nepatří zdaleka jen k herecké profesi, pomocníkem můžou být i hudebníkům. Jak jinak se originálněji vyčlenit z řady než...

Michal Hrůza interview: Slyšet své jednoduché písničky v doprovodu velkého orchestru je úžasná věc

Rozhovory

vydáno 05.09.2017

Michal Hrůza  letos slaví 20 let na hudební scéně, a tak je jeho rok opravdu nabitý. Už na jaře vydal novou desku Sám se sebou a...

TOP 8 největších hitů Lucie: Zpívali o drogách, panictví i nechráněném sexu

Style

vydáno 12.08.2017

Skupina  Lucie  se stala fenoménem devadesátých let, získala řadu hudebních cen, dokonce dostala od Akademie populární hudby sošku za...

LIVE: Lucie slavila v Trnavě se zpožděním, přivezla pyrotechnické efekty i Lenku Dusilovou

Recenze

vydáno 05.06.2017

Chtělo by se říct, že legendární Lucie nestárne. A to doslova a do písmene. Nejenže jejich hity znají jak staří, tak i mladí, ale...

TOP 7 koncertů festivalu Mezi ploty: Tomáš Klus šplhal Do nebe, Lenka Dusilová slíbila novou desku

Recenze

vydáno 29.05.2017

Slunečné počasí, bohulibá myšlenka odstraňování bariér i silně poskládaný program přilákaly o víkendu do Bohnic davy lidí....

zavřít