Moby

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

 

Moby (pravým jménem Richard Melville Hall) je americký zpěvák, skladatel, producent, DJ, fotograf a aktivista. Narodil se 11. září 1965 v newyorském Harlemu.

Melville se narodil v rodině profesora chemie (zemřel, když byly budoucímu zpěvákovi dva roky) a zdravotní asistentky. Vyrůstal s matkou ve městě Darien v Connecticutu. Přezdívku "Moby" získal Richard od svých rodičů, protože je příbuzensky spřízněn s autorem knihy Moby Dick, Hermanem Melvillem. V osmdesátých letech začal Moby sbírat zkušenosti v hardcore-punkové skupině Vatican Commandos, později hrál na kytaru v alternativní partě Ultra Vivid Scene. Čím dál víc ho to ale táhlo k individuální tvorbě. Zpočátku vydával svůj materiál pod různými přezdívkami a jeho vůbec první singl byl komerčním propadákem.

Pod přezdívkou Moby pak vydal singl Mobility, byl to však byl song Go z béčkové strany singlu, který se nejvíce ujal. Track obsahoval smyčcový part z Laura Palmer's Theme z televizního seriálu Twin Peaks. Často také remixoval songy od interpretů jako The Prodigy, Orbital, Erasure nebo Michael Jackson. Roku 1992 pak Moby vydal eponymní debut. Většího úspěchu se ale dočkal až s druhou deskou vydané u labelu Mute Records. Deska se jmenoval Everything Is Wrong (1995) a dočkala se od kritiků nadšených pochval a nevedla si špatně ani komerčně, nicméně ambiciózní umělec pořád nebyl spokojen a chtěl víc. Rozhodl se proto poodejít od elektorniky a vydal v roce 1996 punk rockové album Animal Rights. Paradoxně v téže době, kdy Moby opustil elektroniku a namočil se do vod punku a rocku, se začala elektronická hudba konečně ujímat. Hudebník se tak dostal do složité situace, kdy posluchači ani experti nevěděli, co je tedy vlastně hudebně zač.

V roce 1999 vyšla deska Play, která se zpočátku prodávala velmi ztuha, avšak ve výsledku se jí prodalo přes deset milionů kusů. Každý song z alba se objevil snad ve všech druzích mediálních prostředků, Mobymu se konečně povedlo něco nevídaného. Navázat na vlnu úspěchu se mu povedlo i s další řadovkou 18 (2002). Poté spolupracoval s umělci nejrůznějšího zaměření, od Sophie Ellis-Bextor a Britney Spears počínaje, až po Metallicu a Nas konče. Skvěle na sebe upozornil i roku 2005 vydáním alba Hotel, které přineslo možná zatím poslední opravdu komerčně úšpěšný hit Lift Me Up. To však neznamená, že by dále Moby vydával špatné desky - spíš naopak, je čím dál víc chválen za inovativní postupy a pečlivou produkci.

Zatím posledním počinem Mobyho zůstává jeho deska z roku 2017 More Fast Songs About The Apocalypse.

Diskografie:
Moby (1992)
Ambient (1993)
Everything Is Wrong (1995)
Animal Rights (1996)
Play (1999)
18 (2002)
Hotel (2005)
Last Night (2008)
Wait for Me (2009)
Destroyed (2011)
Innocents (2013)
Long Ambients 1: Calm. Sleep. (2016)
These Systems Are Failing (with The Void Pacific Choir) (2016)
More Fast Songs About the Apocalypse (with The Void Pacific Choir) (2017)

Další články interpreta

Dave Rosser - Kytarista The Afghan Whigs, kterého jsme měli v srpnu vidět v Praze. Rakovina byla proti

Smrt si říká rock 'n' roll

vydáno 01.07.2017

Kytarista Dave Rosser, nejvíce známý z The Afghan Whigs , zemřel na konci června v New Orleans ve věku pouhých 50 let. Příčinou byla...

TOP 8 videoklipů týdne (143.): Chris Cornell se loučí pohledem na uprchlíky, Moby bojuje za životy zvířat

Video

vydáno 27.06.2017

Jaké klipy přichystal závěr června? Zatímco Chris Cornell se s námi se svou novinkou, natočenou těsně před jeho smrtí, loučí,...

TOP 8 videoklipů týdne (126.): Portless se vrací ke kořenům hardcoru, Oceán splynul s lesem a Maroon 5 jedou na LSD

Video

vydáno 21.02.2017

Také Valentýn sehrál svou roli v klipech uplynulého týdne. Trojnásobný držitel ceny Grammy,  Michael Bublé , má na kontě nereálný...

POST SCRIPTUM (68): Rasista, nepřítel žen či novodobý Hitler - hudební svět reaguje na vítězství Donalda Trumpa

Rock blog

vydáno 10.11.2016

Spojené státy mají za sebou dosud nejkontroverznější prezidentské volby. Třebaže se národ zdá nyní nejrozdělenější ve své...

Hiphopové hvězdy jedou na turné: TOP 5 videoklipů BiggBossu

Style

vydáno 18.09.2015

Hiphopový label BiggBoss odstartuje 18. září v Praze turné s názvem RAPMASTERS, na kterém máte naposledy na dlouhou dobu...

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Martin Koubek (209.)

Smrt si říká rock 'n' roll

vydáno 12.09.2015

Pražský kytarista, hráč na foukací harmoniku, zpěvák, skladatel, autor řady textů a kapelník rockové skupiny Dux, to byl Martin...

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Vladimír Padrůněk (165.)

Smrt si říká rock 'n' roll

vydáno 08.11.2014

Pro cizí stromy zhusta nevidíme domácí les. A tak se může stát, že strženi prohlídkami pomyslných úmrtních listů velkých...

RECENZE: Jimmy Page znovu přišlechtil zvuk raných alb Led Zeppelin

Recenze

vydáno 20.07.2014

K princeznám se nečuchá, to ví každý medvěd od Kolína a na legendární hudební počiny se nesahá, což je snad jasné skoro...

zavřít