Robyn

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Robyn Robyn

 

Robyn (občanským jménem Robin Miriam Carlsson) je švédská zpěvačka, která se narodila 12. června 1979 ve Stockholmu.

Od dětství se věnovala i dabingu a následně se dostala k nazpívání titulní písně k jednomu z dětských filmů. V raných devadesátých letech ji pak objevila švédská popová zpěvačka Meja z kapely Legacy of Sound. Meju malá Robyn natolik okouzlila, že jí zařídila smlouvu s labelem Ricochet Records Sweden (odnož BMG). Díky tomu mohla dívka spolupracovat už tehdy s vycházejícímí skladatelskými a producentskými hvězdami jako Max Martin či Denniz Pop. Jeji kariéry nabrala na obrátkách v 16 letech, To pod záštitou vydavatelství RCA vydala debutový singl You've Got That Somethin a v témže roce (1994) vydala průlomový (alespoň v mezích Švédska) singl Do You Really Want Me (Show Respect).  Oba songy se staly součástí alba Robyn Is Here (1995).

Ve Spojených státech se podařilo zpěvačce prorazit v roce 1997 s pomocí tanečních písní Show Me Love a Do You Know (What It Takes), které se dokonce dostaly do první desítky Billboardu. Velká sláva ale hudebnici úplně nesedla - začala jevit známky silného vyčerpání a proto se vrátila do Švédska. Druhá deska My Truth (1999) byla velmi osobní a obsahovala například hit Electric. Nahrávka nicméně nevyšla v USA. Pro Robyn je charakteristká častá změna vydavatelství a tak i v roce 2001 přešla od BMG k Jive Records - kvůli tomu, aby získala větší kreativní kontrolu. O rok později ale BMG prostřednictvím Zomba Records koupila i Jive a tak se zpěvačka ocitla tam, kde byla. Přesto v roce 2002 vyšla třetí řadovka Don't Stop the Music se singly Keep This Fire Burning a Don't Stop the Music.

Od labelu se jí podařilo odtrhhout v roce 2004, kdy vydala elektro popový singl Who's That Girl?, který se BMG úplně nelíbil. Robyn se s tím tedy rozhodla nepárat a založila svůj vlastní record label, který nazvala Konichiwa Records. V jeho rámci získala hudebnici absolutní svobodu a mohla si konečně i vybrat žádané spolupracovníky. To byl v její kariéře velký zlom. Bylo to znát už na první nezávislém singlu Be Mine! (2005), který se o měsíc později objevil na eponymní nahrávce Robyn. To vyneslo umělkyni obrovskou globální slávu, nadšené recenze, oddanou armádu fanoušků a celou polici prestižních cen. Následující singly Konichiwa Bitches, With Every Hearbeat či Cobrastyle jen potvrdiliy její kvality.

Ještě většího úspěchu se jí podařilo dosáhnout s albovou trilogií Body Talk (hity Dancing on My Own, Hang With Me, Indestructible)

Zatím poslední položkou v její diskografii je spolupráce s Röyksopp na jejich minialbu Do It Again (2014).

Diskografie:
Robyn Is Here (1995)
My Truth (1999)
Don't Stop the Music (2002)
Robyn (2005)
Body Talk Pt. 1 (2010)
Body Talk Pt. 2 (2010)
Body Talk Pt. 3 (2010)
Body Talk (2010)

Další články interpreta

Loreen

Interpreti

vydáno 13.08.1997

zavřít