The Killers

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

The Killers The Killers

 

The Killers je americká rocková skupina založená v Las Vegas v roce 2001. Současnými členy jsou Brandon Flowers (zpěv, klávesy), Dave Keuning (sólová kytara, back vokály), Mark Stoermer (baskytara) a Ronnie Vannuci Jr. (bicí, perkuse). Jméno si kapela vybrala podle loga na bicí soupravě fiktivní hudební skupiny ve videu na song Crystal od New Order.

Brandon Flowers byl ze své první kapely (synthopopové trio Blush Response) vyhozen a po návštěvě koncertu Oasis si náhle uvědomil, že jeho posláním bude být zpěvákem rockové kapely. A tak začal svůj záměr realizovat. Začal tím, že přes inzerát našel Davea Keuniga, se kterým si ihned padli do noty a začali rovnou skládat první písně - a úplně prvním songem nebylo nic jiného, než Mr. Brightside, budoucí největší hit The Killers. Flowers a Keuning za pomoci doprovodných koncertních muzikantů začali aktivně vystupovat a také nahrávat svá první dema. Na lasvegaské scéně působily mezi samým punkem, nu metalem a rapem jako skutečně zjevení a možná to jim pomohlo se od ostatních odlišit. Ke skupině se o něco pozdějí (2002) přidali ještě bubeník Vannuci a kytarista Stoermer, což prý formaci hodně posunulo dopředu, především muzikantsky.

V roce 2003 oficiálně vyšel singl Mr. Brightside a byl velmi úspěšný, připravil skvělou půdu pro o rok později vydané debutové album Hot Fuss, které ještě obsahovalo další velké megahity Somebody Told Me a All These Things That I've Done a stalo se také platinovým (někde i několikrát) v mnoha zemích světa. The Killers se dočkali za tento počin i nespočtu nominací.

Kapela dlouho neotálela v roce 2006 vydala další desku Sam's Town, které bylo ovšem přijato už o něco více rozporuplněji. To ale fanouškům The Killers vůbec nevadilo - kapela získávala stále více a více na popularitě. Do poněkud jiného světa se formace vrhla na třetí studiovce Day & Age (2007). Pánové si najali věhlasného producenta Stuarta Pricea a přiblížili se spíše zvuku Pet Shop Boys a experimentování s různými nástroji než svému nastolenému stylu.

Na podzim roku 2017 vydají The Killers své páté studiové album Wonderful Wonderful a to, jak by zhruba nahrávka mohla znít, naznačil již singl The Man.

Zpěvák Brandon Flowers funguje i jako úspěšný sólový umělec.

Diskografie:
Hot Fuss (2004)
Sam's Town (2006)
Day & Age (2008)
Battle Born (2012)
Wonderful Wonderful (2017)

Další články interpreta

zavřít