Billy Talent

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Billy Talent Billy Talent

 

Billy Talent je kanadská punk rocková kapela z Ontaria. Zformovali se v roce 1993 a u zrodu stáli zpěvák Benjamin Kowalewicz, kytarista Ian D'Sa, baskytarista Jon Gallant a bubeník Aaron Solowoniuk.

Skupina se dala dohromady během středoškolské talentové soutěže a dali si jméno Pezz. Chlapci byli již od začátku velmi aktivní, pilně cvičili a vystupovali po všemožných koutech města. Kowalewicz a D'Sa brzy zjistili, že se jejich vokály velmi pěkně a zajímavě prolínají, a na tomto aspektu začali hodně pracovat, a z rap-rocku se také přehoupli spíše do punk-rocku. To všechno byla báze k vydání první nezávislé nahrávky Watoosh!, která zaznamenala úspěch pouze lokální. Kvůli legislativě si skupina musela následně změnit jméno na Billy Talent, což byla postava kytaristy z románu Michaela Turnera.

Osudovým bylo pro skupinu setkání s Jen Hirst, která získala přiležitost pracovat pro Warner a díky tomu mohli začít nahrávat svůj regulérní debut. Ten získal jednoduchý název Billy Talent a přineslo slušnou várku hitů jako The Ex, River Below, Try Honesty či Nothing to Lose a formace za něj získala spoustu cen.

Druhou desku Billy Talent II už vydávali jako velké hvězdy a i když se jim podařilo zaujmout posluchače v mnoha zemích světa (a následně tam absolvovali i turné), Amerika pro ně zůstávala teritorií, kde je znalo jen velmi nízké procento hudebních nadšenců. A to navzdory tomu, že kritici byli skutečně nadšení - i kvůli tomu, že se kapela soustředila na texty, které byly přímo ze života. Mezi největší hity počinu patří pecky jako Fallen Leaves, This Suffering nebo Red Flag.

Třetí studiovka Billy Talent III vyšla v létě 2009 avšak od té doby se kapele úplně tak nedaří přijít se silným materiálem. Přesto patři Kowalewicz & spol. mezi největší hvězdy punk rocku a pravidelně se umísťují v žebříčích typu "Jaké skvělé hudebníky nám dala Kanada". 

Diskografie:
Billy Talent (2003)
Billy Talent II (2006)
Billy Talent III (2009)
Dead Silence (2012)
Afraid of Heights (2016)

Další články interpreta

zavřít