REM

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

R.E.M. byla americká rocková skupina fungující založená v roce 1980 ve městě Athens v americkém státě Georgia. Jejími členy byli Michael Stipe (zpěv), Mike Mills (baskytara, zpěv), Peter Buck (kytara) a Bill Berry (bicí). R.E.M. platí za jednu z prvních alternativních kapel, pro jejich styl byly charakteristické především pozoruhodné vokální schopnsti frontmana Stipea, obskurní a těžko analyzovatelné texty a charakteristická "zvonivá" kytara Petera Bucka.

Buck a Stipe se potkali v roce 1980 v jednom z hudebních obchodů a zjistili, že mají stejný hudební vkus. Na univerzitě se pak seznámili s Berrym a Millsem, kteří spolu od dětství hráli muziku. Čtveřice pak začala spolu zkoušet, aniž by to kdokoli z nich myslel vážně. Jenže se to všechno trochu zvrtlo, kluci si začali náramně rozumět a ve výsledku všichni kvůli kapele a hudbě opustili studia. Našli si manažera, vymysleli si jméno a úspěch se dostavil rychleji, než by kdo vůbec čekal. Jejich kariéra se strmě rozjela směrem vpřed hned v roce 1981, kdy vydali singl Radio Free Europe. Při nahrávání debutu pak odmítali jít s dobou (=použít synťáky) a lpět na konvencích (=zařadit kytarová sóla) a chtěli, aby jejich deska byla hlavně originální. Deska Murmur se nakonec setkala se skvělými ohlasy kritků, prodejně to bylo nicméně horší. R.E.M. byli chváleni, ale jejich hudba byla na tehdejší dobu možná až příliš nezvyklá.

Úspěchu jak se patří se formace začala dočkala až s albem Document (1987), které bylo silně politicky zaměřené a celkově spíše mířilo na masové publikum. Jedná se o průlomovou nahrávku, hodně tomu napomohl i singl The One I Love. Dále se R.E.M. rozhodli změnit label a nahrávka Green vydaná u Warner Bros Records působila velmi optimisticky a zároveň vážně, jednalo se o velmi pestré album. S pestrostí pokračovali i na Out of Time, kde začali používat i jiné nástroje, než na které byli zvykli a tak můžete na cédéčku slyšet mandolínu nebo varhany. Je to v diskografii Stipea & spol. velmi významné album, neboť to bylo jejich první, které obsadilo první příčku jak v britské, tak americké hitparádě. Z tohoto díla pochází i patrně největší hity skupiny Losing My Religion a Shiny Happy People. Skvělých výsledků se i díky silným singlům Drive, Man on the Moon a Everybody Hurts dočkala deska Automatic for the People (1992). Alternativní rock a styl typický pro R.E.M. ale koncem milénia začal být poněkud okoukaný a kvůli tomu nastali ve formaci rozpory ohledně toho, kam mají směřovat. Skupina pak byla aktivní, lístky na koncerty se skvěle prodávali a R.E.M. zůstávali jednou z nejoblíbenějších a nejuznávanějšch kapel na světě, nikdy se jim už ale nepodařilo zopakovat úspěch desek z přelomu devadesátých let.

Skupina se rozpadla roku 2011, kdy také vyšla jejich poslední deska s názvem Collapse into Now.

Diskografie:
Murmur (1983)
Reckoning (1984)
Fables of the Reconstruction (1985)
Lifes Rich Pageant (1986)
Document (1987)
Green (1988)
Out of Time (1991)
Automatic for the People (1992)
Monster (1994)
New Adventures in Hi-Fi (1996)
Up (1998)
Reveal (2001)
Around the Sun (2004)
Accelerate (2008)
Collapse into Now (2011)

Další články interpreta

R.E.M.: pocta Heath Ledgerovi

News

vydáno 13.03.2008

CO SE DĚJE VE STROMOVCE

News

vydáno 30.12.2006

BEST OF R.E.M. 1988-2003

News

vydáno 30.12.2006

zavřít