No Doubt

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

No Doubt No Doubt

 

No Doubt je americká rocková skupina z Anaheimu (Kalifornie), která byla založena v roce 1986. Od roku 1994 kapela nezměnila složení, které je následující: Gwen Stefani (zpěv), Tony Kanal (baskytara, klávesy), Tom Dumont (kytara, klávesy) a Adrian Young (bicí). Od poloviny devadesátých let také jejich partu doprovází trumpetista a trombónista.

Kapelu zakládali Eric Stefani (klávesák) a John Spence (zpěvák). Nazývali se po nějakou dobu Apple Core a přibrali k sobě také Ericovu mladší sestru Gwen. V roce 1987 se k nim po jednom z koncertů připojil Tony Kanal, jenž ovládal i management a tak se stal manažerem skupiny. V témže roce se ale stala velká tragédie: vokalista John spáchal v mětském parku sebevraždu, což byl pro všechny členy kapely obrovský šok. Na jeho památku se přejmenovali na No Doubt, což byl Johnův oblíbený výraz (v překladu něco jako "bez obav, bezpochyby"). Hlavní vokalistkou se tak stala Gwen a k No Doubt se připojili ještě bubeník Adrian a kytarista Tom.

Roku 1992 se tak na pultech objevilo první album nazvané jednoduše No Doubt, které ale nemělo prakticky žádný úspěh a prestižní label Interscope Records, u něhož deska vyšla, rozvázal se skupinou kontrakt. Další desku už vydali Stefani & spol. na vlastní náklady, ale kvůli absenci pořádné distribuce to také nebyla žádná sláva. Interscope se jim nicméně rozhodl dát ještě jednu šanci. A udělali dobře. Ze skupiny sice odešel Eric (začal pracovat jako jeden z animátorů Simpsonových), ale třetí řadovka Tragic Kingdom se velice povedla. Směsice ska, popu, rocku a new wave byla na tu dobu neotřelá kombinace a singly Just A Girl, Spiderwebs a především pak Don't Speak uspěly v několi žebříčcích.

Čtvrtá deska Return of Saturn pokračovala v nastolené kvalitě, ale hitové singly neobsahovala. To se změnilo s pátým počinem Rock Steady (2002). Odtud můžete znát pecky jako Hella Good, Running, Hey Baby či Underneath It All.  Za poslední dva obdrželi No Doubt cenu Grammy. Po veškerých těchto úspěších se členové rozhodli, že si dají pauza. Ta měla nakonec trvat dlouhých osm let. V období pozastavení činnosti No Doubt se Gwen Stefani vrhla na sólovou kariéru a zapříčinila tím velké změny v pop music, neboť svou tvorbou ovlivnila mnohé dnešní zpěvačky.

Po dlouhých odkladech se kapela nakonec znovu dala v roce 2011 dohromady a vyšlo album Push and Show, které už ovšem kvalit předchozích desek nedosahovalo. Gwen Stefani se aktuálně vyjádřila, že si není budoucností No Doubt vůbec jistá.

Diskografie:
No Doubt (1992)
The Beacon Street Collection (1995)
Tragic Kingdom (1995)
Return of Saturn (2000)
Rock Steady (2001)
Push and Shove (2012)

Další články interpreta

Gwen Stefani

Interpreti

vydáno 12.07.2012

zavřít