Rolling Stones

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Rolling Stones Rolling Stones

Rolling Stones je anglická rocková skupina, založená v roce 1962 v Londýně. Současnými členy jsou Mick Jagger (zpěv), Keith Richards (kytara), Ron Wood (kytara) a Charlie Watts (bicí).

Kapelu základali kamarádi Mick Jagger a Keith Richards. Rozhodli se k uskupení přidat ještě baskytaristu Dicka Taylora a vynikajicího kytaristu Briana Jonese (plus bubeníka Tonyho Chapmana). Už od začátku ale v kapele vládla zvláštní atmosféra kvůli tomu, že každý chtěl hrát něco jiného. I tak se jim ale dařilo fugnovat a první koncert se tak uskutečnil v července 1962. V té době kapela velmi inklinovala k tehdy populárnímu žánru swingu. Zanedloho podepsali smlouvu s Decca Records, kde dříve působili Beatles. Aby se skupina od slavnějších kolegů "brouků" odlišila, začali být takovými "bad boys" britské scény. Na nahrávání první desky dohližel mladičký Andrew Oldham, který s danou prací neměl žádné zkušenosti, a přesto odvedl skvělou práci. V červenci 1963 vyšel první singl, byla to předělávka písně Come On od Chucka Berryho. Rolling Stones vůbec v počátcích své kariéry hráli především covery, celá jejich první deska se skládá z předělávek. O nijak závratný úspěch se ovšem nejednalo - ten přišel až s druhou studiovkou The Rollings Tones No.2 a také se singlem (I Can't Get No) Satisfaction (1965). Od té doby začala krasojízda kapely - a to nejen v domovině, ale i v Americe.

Na počátku roku 1967 začali mít takřka všichni členové problémy s drogami, a to kromě zdravotních problémů způsobilo i opletačky se zákonem. Projevilo se to i při nahrávání desky Their Satanic Majesties Request, kdy Jagger, Richards a Jones museli řešit soudní řízení. Dozvuky těchto problémů se objevují i na mnohem propracovanější a zajímavější desce Beggars Banquet. Boj s drogami ale Brian Jones v roce 1969 prohrál - i když, příčina jeho utopení v bazénu nebyla dosud přesně objasněna. Na místo Jonese později nastoupil Ronnie Wood.

Kapela do dnešního dne vydala 30 studiových alb, 23 živáků, 120 singlů a 25 best-of kompilací. 

Diskografie:
The Rolling Stones (1964, UK) / England's Newest Hit Makers (1964, USA)
12 X 5 (1964)
The Rolling Stones No. 2 (1965)
Out of Our Heads (1965)
December's Children (And Everybody's) (1965)
Aftermath (1966)
Between the Buttons (1967)
Their Satanic Majesties Request (1967)
Beggars Banquet (1968)
Let It Bleed (1969)
Sticky Fingers (1971)
Exile on Main St. (1972)
Goats Head Soup (1973)
It's Only Rock 'n Roll (1974)
Black and Blue (1976)
Some Girls (1978)
Emotional Rescue (1980)
Tattoo You (1981)
Undercover (1983)
Dirty Work (1986)
Steel Wheels (1989)
Voodoo Lounge (1994)
Bridges to Babylon (1997)
A Bigger Bang (2005)
Blue & Lonesome (2016)

Další články interpreta

Hvězdami nabitý hudební červen: V Česku zahrají System Of A Down, Sting, Linkin Park i Foo Fighters

Style

vydáno 01.06.2017

Po koncertně bohatém květnu, během kterého u nás hráli Rammstein , Depeche Mode či Deep Purple , přichází neméně nabitý červen....

Bruce Hampton - kytarový osmý div světa. Zemřel na pódiu při oslavě svých sedmdesátin

Smrt si říká rock 'n' roll

vydáno 27.05.2017

Odchod uznávaného amerického kytaristy Bruce Hamptona zní jako vymyšlený příběh z románu o muzikantovi milujícím hudbu. Hampton...

LIVE: Kiss dobyli Brno. Na 25 tisíc lidí chrlili oheň a plivali krev

Recenze

vydáno 21.05.2017

Američtí Kiss poprvé ve své kariéře přijeli na jih Moravy, aby v jeho centru ukázali, jak se dělá pravá show. Postavili pódium na...

Chuck Berry - Když to zabalí Shakespeare rock'n'rollu

Smrt si říká rock 'n' roll

vydáno 25.03.2017

Průkopník rock'n'rollu Chuck Berry , který ve svém hitu radil Beethovenovi, aby to zabalil ( Roll Over Beethoven ), zemřel 18. března ve...

zavřít

Při poskytování služeb na těchto stránkách nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie na těchto stránkách. Další informace naleznete zde. Rozumím