Rolling Stones

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

 Rolling Stones je anglická rocková skupina, založená v roce 1962 v Londýně. Současnými členy jsou Mick Jagger (zpěv), Keith Richards (kytara), Ron Wood (kytara) a Charlie Watts (bicí).

Kapelu základali kamarádi Mick Jagger a Keith Richards. Rozhodli se k uskupení přidat ještě baskytaristu Dicka Taylora a vynikajicího kytaristu Briana Jonese (plus bubeníka Tonyho Chapmana). Už od začátku ale v kapele vládla zvláštní atmosféra kvůli tomu, že každý chtěl hrát něco jiného. I tak se jim ale dařilo fugnovat a první koncert se tak uskutečnil v července 1962. V té době kapela velmi inklinovala k tehdy populárnímu žánru swingu. Zanedloho podepsali smlouvu s Decca Records, kde dříve působili Beatles. Aby se skupina od slavnějších kolegů "brouků" odlišila, začali být takovými "bad boys" britské scény. Na nahrávání první desky dohližel mladičký Andrew Oldham, který s danou prací neměl žádné zkušenosti, a přesto odvedl skvělou práci. V červenci 1963 vyšel první singl, byla to předělávka písně Come On od Chucka Berryho. Rolling Stones vůbec v počátcích své kariéry hráli především covery, celá jejich první deska se skládá z předělávek. O nijak závratný úspěch se ovšem nejednalo - ten přišel až s druhou studiovkou The Rollings Tones No.2 a také se singlem (I Can't Get No) Satisfaction (1965). Od té doby začala krasojízda kapely - a to nejen v domovině, ale i v Americe.

Na počátku roku 1967 začali mít takřka všichni členové problémy s drogami, a to kromě zdravotních problémů způsobilo i opletačky se zákonem. Projevilo se to i při nahrávání desky Their Satanic Majesties Request, kdy Jagger, Richards a Jones museli řešit soudní řízení. Dozvuky těchto problémů se objevují i na mnohem propracovanější a zajímavější desce Beggars Banquet. Boj s drogami ale Brian Jones v roce 1969 prohrál - i když, příčina jeho utopení v bazénu nebyla dosud přesně objasněna. Na místo Jonese později nastoupil Ronnie Wood.

Kapela do dnešního dne vydala 30 studiových alb, 23 živáků, 120 singlů a 25 best-of kompilací. 

Diskografie:
The Rolling Stones (1964, UK) / England's Newest Hit Makers (1964, USA)
12 X 5 (1964)
The Rolling Stones No. 2 (1965)
Out of Our Heads (1965)
December's Children (And Everybody's) (1965)
Aftermath (1966)
Between the Buttons (1967)
Their Satanic Majesties Request (1967)
Beggars Banquet (1968)
Let It Bleed (1969)
Sticky Fingers (1971)
Exile on Main St. (1972)
Goats Head Soup (1973)
It's Only Rock 'n Roll (1974)
Black and Blue (1976)
Some Girls (1978)
Emotional Rescue (1980)
Tattoo You (1981)
Undercover (1983)
Dirty Work (1986)
Steel Wheels (1989)
Voodoo Lounge (1994)
Bridges to Babylon (1997)
A Bigger Bang (2005)
Blue & Lonesome (2016)

Další články interpreta

Prosincové koncerty: Scorpions, HIM, Tarja Turunen nebo Royal Republic

Style

vydáno 01.12.2017

Také poslední týdny roku můžete strávit v doprovodu skvělé hudby. Čeká na vás spousta koncertů domácích hvězd, ale i zajímavé...

Tom Petty - Rock'n'rollový lamač srdcí, který hrál až do konce

Smrt si říká rock 'n' roll

vydáno 07.10.2017

Tom Petty byl americký rockový kytarista, zpěvák a frontman skupiny Heartbreakers. Za svou kariéru prodal více než 80 miliónů alb a...

RECENZE: Motörhead vzdávají na Under Cöver poctu hrdinům

Recenze

vydáno 12.09.2017

Lemmy Kilmister patří bez debat mezi osobnosti z kategorie "nesmrtelných". Proto nemůže překvapit, že se katalog Motörhead neuzavřel...

Petr Janda (Olympic) interview: Jsme čeští Rolling Stones, jen místo New Yorku hrajeme v Berouně

Rozhovory

vydáno 06.09.2017

Skupina Olympic  letos slaví 55 let na scéně, odehrála přes 7 000 koncertů, a hned 202 z nich ve Velké Lucerně. Završením oslav bude...

RETRO: Když zpíval Robbie Williams v roce 2003 poprvé v Praze, pop povýšil na královskou zábavu

Recenze

vydáno 18.08.2017

V sobotu 19. srpna potěší Prahu svým koncertem Robbie Williams . Britský popový idol se k nám vrací po třech letech, v roce 2014 se...

VIDEO: Rammstein, Iron Maiden nebo Motörhead zpívají díky imitátorovi letní hit Despacito

Video

vydáno 04.08.2017

Anthony Vincent je znám pro své imitátorské schopnosti, díky kterým je schopen napodobit téměř každého interpreta. Nyní vsadil letní...

VIDEO: Motörhead mají vlastní verzi hitu Heroes Davida Bowieho, vznikla pár měsíců před Lemmyho smrtí

Video

vydáno 04.08.2017

Nedávno avizované nové album  Motörhead , které bude plné coververzí, už má venku první ochutnávku. Poslechněte si, jak v podání...

Mydy Rabycad dobývají Ameriku: Okem a uchem manažera a zvukaře Petra Blažka (MR Kush)

Rock blog

vydáno 01.08.2017

Z dvoutýdenního turné po Kanadě a USA si Mydy Rabycad přivezli nespočet zážitků. Jejich manažer a zvukař Petr Blažek se o ně,...

zavřít