Rolling Stones

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Rolling Stones Rolling Stones

 Rolling Stones je anglická rocková skupina, založená v roce 1962 v Londýně. Současnými členy jsou Mick Jagger (zpěv), Keith Richards (kytara), Ron Wood (kytara) a Charlie Watts (bicí).

Kapelu základali kamarádi Mick Jagger a Keith Richards. Rozhodli se k uskupení přidat ještě baskytaristu Dicka Taylora a vynikajicího kytaristu Briana Jonese (plus bubeníka Tonyho Chapmana). Už od začátku ale v kapele vládla zvláštní atmosféra kvůli tomu, že každý chtěl hrát něco jiného. I tak se jim ale dařilo fugnovat a první koncert se tak uskutečnil v července 1962. V té době kapela velmi inklinovala k tehdy populárnímu žánru swingu. Zanedloho podepsali smlouvu s Decca Records, kde dříve působili Beatles. Aby se skupina od slavnějších kolegů "brouků" odlišila, začali být takovými "bad boys" britské scény. Na nahrávání první desky dohližel mladičký Andrew Oldham, který s danou prací neměl žádné zkušenosti, a přesto odvedl skvělou práci. V červenci 1963 vyšel první singl, byla to předělávka písně Come On od Chucka Berryho. Rolling Stones vůbec v počátcích své kariéry hráli především covery, celá jejich první deska se skládá z předělávek. O nijak závratný úspěch se ovšem nejednalo - ten přišel až s druhou studiovkou The Rollings Tones No.2 a také se singlem (I Can't Get No) Satisfaction (1965). Od té doby začala krasojízda kapely - a to nejen v domovině, ale i v Americe.

Na počátku roku 1967 začali mít takřka všichni členové problémy s drogami, a to kromě zdravotních problémů způsobilo i opletačky se zákonem. Projevilo se to i při nahrávání desky Their Satanic Majesties Request, kdy Jagger, Richards a Jones museli řešit soudní řízení. Dozvuky těchto problémů se objevují i na mnohem propracovanější a zajímavější desce Beggars Banquet. Boj s drogami ale Brian Jones v roce 1969 prohrál - i když, příčina jeho utopení v bazénu nebyla dosud přesně objasněna. Na místo Jonese později nastoupil Ronnie Wood.

Kapela do dnešního dne vydala 30 studiových alb, 23 živáků, 120 singlů a 25 best-of kompilací. 

Diskografie:
The Rolling Stones (1964, UK) / England's Newest Hit Makers (1964, USA)
12 X 5 (1964)
The Rolling Stones No. 2 (1965)
Out of Our Heads (1965)
December's Children (And Everybody's) (1965)
Aftermath (1966)
Between the Buttons (1967)
Their Satanic Majesties Request (1967)
Beggars Banquet (1968)
Let It Bleed (1969)
Sticky Fingers (1971)
Exile on Main St. (1972)
Goats Head Soup (1973)
It's Only Rock 'n Roll (1974)
Black and Blue (1976)
Some Girls (1978)
Emotional Rescue (1980)
Tattoo You (1981)
Undercover (1983)
Dirty Work (1986)
Steel Wheels (1989)
Voodoo Lounge (1994)
Bridges to Babylon (1997)
A Bigger Bang (2005)
Blue & Lonesome (2016)

zavřít