IAMX

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

IAMX IAMX

 

IAMX je sólový projekt hudebníka Chrise Cornera (ročník 1974). Hudebník, známý svým působením ve skupině Sneaker Pimps, projekt začal v roce 2004 v Londýně a už od počátku kladl důraz na kombinaci různých žánrů (od elektroniky až po burlesque) a také vizuální stránku tvorby. Od roku 2006 do roku 2014 byl Chorner usídlen v Berlíně, poté se přestěhoval do Los Angeles. Jak přiznal sám umělec, Berlín je pro něj městem, jež představuje v podstatě bezedný zdroj inspirace - láska, smrt, sexualita, náboženství, psychologie, společnost... to vše Berlín má a IAMX toho dokázal skvěle využít.

Debutové album Kiss + Swallow vyšlo roku 2004 a neslo se v duchu melancholického elektra osmdesátých let a lyricky se zabývalo tématem sexuálních fantazií, prolínání genderů a objevování sama sebe. Corner psal původně většinu songů pro svou kapelu Sneaker Pimps, té se však nový materiál úplně nehodil. Druhá řadovka The Alternative dorazila do obchodů roku 2006, z tohoto díla také pochází populární hity Spit It Out, This Will Make You Love Again či President. Skvělé hity přinesl i nástupce Kingdom of Welcome Addiction - například My Secret Friend, ve featuringu s Imogen Heap, či pilotní singl Think of England. Na rozdíl od předchozích počinů bylo toto album zvukově o něco hutnější a instrumentálně komplikovanější. Vynikající hit Bernadette pak přinesla studiovka Volantile Times (2011). 

Posledním počinem hudebníka zůstává fanoušky financovaná deska Metanoia z roku 2015. Cílová částka byla vybrána za pouhou hodinu a celkově se vybralo přes 817% požadované částky.

Chris Corner aka IAMX se proslavil také vynikajícími živými vystoupeními, kde se projevuje jeho osobností i umělecká nespoutanost. Corner velmi rád do děje zapojuje nejen sebe a všechny členy živé kapely, ale i publikum. Jeho show je nesmírně pestrá, strhující a plná světel, barev a promyšlené choreografie, která ovšem nebrání průniku čistých emocí.

Diskografie:
Kiss + Swallow (2004)
The Alternative (2006)
Kingdom of Welcome Addiction (2009)
Volatile Times (2011)
The Unified Field (2013)
Metanoia (2015)

 

 

Další články interpreta

IAMX: koncert už tuto sobotu

News

vydáno 09.10.2009

IAMX v MeetFactory

Fotoreporty

vydáno 00.00.0000

zavřít