Metallica - biografie, diskografie, vše o umělci

Vydáno 07.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

Metallica je dnes již legendární americká thrash metalová skupina, založena roku 1981 v Los Angeles. Je jednou kapelou z takzvané “Velké čtyřky”, do které spadají take kolegové z kapel Slayer, Megadeth a Anthrax.

Skupina se dala společně dohromady na základě inzerátu, který podal bubeník Lars Ulrich do losangeleských novin The Recycler. Na inzerát se poté ozval kytarista a zpěvák James Hetfield a Hugh Tanner z kapely Leather Charm. Skupina byla oficiálně založena v říjnu 1981, tudíž 5 měsíců poté, co se Ulrich a Hetfield poprvé setkali. Ve skupině krom dvou zmiňovaných členů v součanosti hraje ještě výborný sólový kytarista Kirk Hammett (přidal se v roce 1983) a baskytarista Robert Trujillo (členem od roku 2003). Mezi předchozími členy byl například kytarista Dave Mustaine, který odešel, aby založil svou vlastní kapelu – Megadeth.

Kapela také dlouho spolupracovala s producentem Bobem Rockem, který jim produkoval všechna alba, která vznikla v období od roku 1990 do 2003. Mimo jiné jim take pomáhal jako dočasný baskytarista po odchodu Jasona Newsteda do příchodu Trujilla. Kapela rostla každým dnem a noví fanoušci se stále nabalovali. Také si získali přízeň kritiky. Někteří považují album Master of Puppets z roku 1986 za jedno z nejvýznamnějších metalových alb vůbec. S vydáním alba Metallica (Black Album), vydaného v roce 1991, přišly komerční úspěchy a debutovalo na 1. místě žebříčku Billboard 200. Celosvětového ohlasu dosáhly singly Fade to Black, Master of Puppets, One, Enter Sandman a notoricky známou skladbu Nothing Else Matters.

Metallica doposud vydala devět studiových alb, čtyři živá alba, šest EP, dvacet pět videoklipů a šestačtyřicet singlů. Skupina vyhrála devět cen Grammy a jako jediné kapele v historii se jí podařilo bodovat v albovém žebříčku Billboard 200 na prvním místě s pěti po sobě následujícími alby.

 

Diskografie:

-Kill 'Em All (1983)
-Ride the Lightning (1984)
-Master of Puppets (1986)
-...And Justice for All (1988)
-Black Album (1991)
-Load (1996)
-ReLoad (1997)
-St. Anger (2003)
-Death Magnetic (2008)
-Hardwired...to Self-Destruct (2016)

zavřít

Při poskytování služeb na těchto stránkách nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie na těchto stránkách. Další informace naleznete zde. Rozumím