Metallica

Vydáno 07.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

Metallica je dnes již legendární americká thrash metalová skupina, založena roku 1981 v Los Angeles. Je jednou kapelou z takzvané “Velké čtyřky”, do které spadají take kolegové z kapel Slayer, Megadeth a Anthrax.

Skupina se dala společně dohromady na základě inzerátu, který podal bubeník Lars Ulrich do losangeleských novin The Recycler. Na inzerát se poté ozval kytarista a zpěvák James Hetfield a Hugh Tanner z kapely Leather Charm. Skupina byla oficiálně založena v říjnu 1981, tudíž 5 měsíců poté, co se Ulrich a Hetfield poprvé setkali. Ve skupině krom dvou zmiňovaných členů v součanosti hraje ještě výborný sólový kytarista Kirk Hammett (přidal se v roce 1983) a baskytarista Robert Trujillo (členem od roku 2003). Mezi předchozími členy byl například kytarista Dave Mustaine, který odešel, aby založil svou vlastní kapelu – Megadeth.

Kapela také dlouho spolupracovala s producentem Bobem Rockem, který jim produkoval všechna alba, která vznikla v období od roku 1990 do 2003. Mimo jiné jim take pomáhal jako dočasný baskytarista po odchodu Jasona Newsteda do příchodu Trujilla. Kapela rostla každým dnem a noví fanoušci se stále nabalovali. Také si získali přízeň kritiky. Někteří považují album Master of Puppets z roku 1986 za jedno z nejvýznamnějších metalových alb vůbec. S vydáním alba Metallica (Black Album), vydaného v roce 1991, přišly komerční úspěchy a debutovalo na 1. místě žebříčku Billboard 200. Celosvětového ohlasu dosáhly singly Fade to Black, Master of Puppets, One, Enter Sandman a notoricky známou skladbu Nothing Else Matters.

Metallica doposud vydala devět studiových alb, čtyři živá alba, šest EP, dvacet pět videoklipů a šestačtyřicet singlů. Skupina vyhrála devět cen Grammy a jako jediné kapele v historii se jí podařilo bodovat v albovém žebříčku Billboard 200 na prvním místě s pěti po sobě následujícími alby.

 

Diskografie:

Kill 'Em All (1983)
Ride the Lightning (1984)
Master of Puppets (1986)
...And Justice for All (1988)
Black Album (1991)
Load (1996)
ReLoad (1997)
St. Anger (2003)
Death Magnetic (2008)
Hardwired...to Self-Destruct (2016)

Další články interpreta

VIDEO: Motörhead mají vlastní verzi hitu Heroes Davida Bowieho, vznikla pár měsíců před Lemmyho smrtí

Video

vydáno 04.08.2017

Nedávno avizované nové album  Motörhead , které bude plné coververzí, už má venku první ochutnávku. Poslechněte si, jak v podání...

Mydy Rabycad dobývají Ameriku: Okem a uchem manažera a zvukaře Petra Blažka (MR Kush)

Rock blog

vydáno 01.08.2017

Z dvoutýdenního turné po Kanadě a USA si Mydy Rabycad přivezli nespočet zážitků. Jejich manažer a zvukař Petr Blažek se o ně,...

TOP 10 nejposlouchanějších rockových kapel na Spotify: Coldplay, Beatles, Linkin Park a další

Style

vydáno 19.07.2017

Fenomén streamování hudby nabral v posledních letech na obrátkách, a dnes už data z platforem jako Spotify či Deezer musí chtě nechtě...

TOP 10 nejžhavějších témat první poloviny roku 2017: Rammstein v Praze i kontroverzní dokument Lucie Bílé

Style

vydáno 10.07.2017

O co se v první polovině roku 2017 hudební fanoušci nejvíc zajímali? Podívali jsme se do statistik uplynulého pololetí, abychom našli...

zavřít

Při poskytování služeb na těchto stránkách nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie na těchto stránkách. Další informace naleznete zde. Rozumím